Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su antsvoriu Donatas kovoja penkerius metus: radęs tinkamą metodą, palengvėjo 20 kg ir neketina sustoti

Lietuvoje sunkiai atrastume suaugusį žmogų, kuris nebūtų pagalvojęs apie veidrodyje regimo silueto padailinimą. Domimės skirtingais metodais, išbandome įvairias dietas, stengiamės didinti fizinį aktyvumą, tačiau galiausiai vis tiek nusvyra rankos, nes priemonės suteikia trumpalaikius rezultatus. Numesti kilogramai sugrįžta bumerangu, motyvacija krenta, ir vėl gyvename laukdami išauštančio lemtingojo pirmadienio.
Donatas Valentėlis
Donato Valentėlio pasikeitimas: nuotraukas skiria 5 mėnesiai ir 21 kilogramas / Žygimanto Gedvilos / 15min ir „CaloryCare“ nuotr.

„Pastaruosius penkerius metus intensyviai ieškojau išeities, kuri būtų nuosekli ir ilgalaikė. Sportavau su treneriu, gyvenau pagal griežtą mitybą, bet ji, galų gale, man pasirodė pernelyg griežta. Esu bandęs sulčių dietas, tikėdamasis, kad jos pravalys organizmą ir magiškai atsiras noras valgyti mažiau. Neatsirado. Apsisprendžiau: tebūnie lėčiau, bet užtikrintai ir efektyviai“, – 15min pasakoja visą gyvenimą su antsvoriu kovojęs lietuviškos vaikinų grupės „Benjamins“ narys Donatas Valentėlis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Valentėlis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Valentėlis

Trečias kartas nemelavo: atsikratė 20 kg

Paauglystėje vilnietis sulieknėjo lankydamas teniso treniruotes, susiėmęs buvo ir studijų laikais, kuomet užsibrėžė auginti raumeninę masę.

Bandymų atomazga, tiesa, kaskart buvo identiška – jaunas vyras sugrįždavo prie ankstesnio savo kūno svorio.

Esu bandęs sulčių dietas, tikėdamasis, kad jos pravalys organizmą ir magiškai atsiras noras valgyti mažiau. Neatsirado.

Trečiojo bandymo prisijaukinti sveiką gyvenseną 32 metų vyras ėmėsi sausio mėnesį, pasiekęs 112,3 kg svorį. Praėjus mažiau nei pusmečiui, D.Valentėlis sulaukia pavyzdžių bendradarbių moterų žvilgsnių, o svarstyklių rodyklė jau stoja ties 91,1 kg.

„Pradinis tikslas buvo sugrįžti į „dviejų skaičių“ zoną. Galutinis – palaikyti svorį ties 85–90 kg skale, kartu ir „raumenuką“ auginant“, – pasakoja 21,2 kg atsikratęs D.Valentėlis.

Išeitį rado domėdamasis nutukimo gydymo naujovėmis

Atlikėjas ir skaitmeninės rinkodaros specialistas gyvenimo būdo įpročius pakeitė pasiryžęs 6 mėnesių trukmės sveikos gyvensenos programai, kurios pagrindinis elementas – trečdalį skrandžio tūrio užpildantis neinvazinis skrandžio balionas.

„Kai turi antsvorį, nuolat domiesi, kokios naujos galimybės svorio mažinimui. Pasiryžau išbandyti programą su skrandžio balionu: jam esant skrandyje, reikia mažesnio kiekio maisto, suvartojama mažiau kalorijų, todėl kūno masė mažėja natūraliai. Tačiau mane sudomino pagrindinis programos tikslas – ne tik efektyviai mažinti svorį, bet ir skatinti keisti gyvenimo būdą, ko man iš tikrųjų labai reikėjo. Stigau žinių, kaip maitintis sveikai: nors internete patarimų labai daug, tačiau kas tinka vienam, netinka kitam.

„CaloryCare“ nuotr./Intragastrinis skrandžio balionas
„CaloryCare“ nuotr./Intragastrinis skrandžio balionas

Pirmomis savaitėmis nukrito 3 kg. Laimės buvo daug, patikėkit. Laikui bėgant, svoris ir toliau mažėjo nuosekliai“, – prisimena atlikėjas.

Prieš išbandydamas naująjį kovos su antsvoriu būdą, D.Valentėlis maisto neruošė – pasitenkindavo pusfabrikačiais. Jaunas vyras neslepia vakarienei neretai rinkdavęsis čebureką su gazuotais vaisvandeniais:

„Atrodydavo, prisikirtęs vakare jaučiuosi sotus ir laimingas. Dabar, maitindamasis sveikai, suprantu, kad esu gerokai laimingesnis ir netgi sotesnis. Pradžioje sunku buvo išmokti išsivirti normalią sriubą, tačiau dabar galiu pasidžiaugti virtuvėje šeimininkaujantis pats, gaminiu skanius troškinius. Internete ieškau nebe pseudo patarimų, kaip lieknėti, o patiekalų receptų, netgi falafelius galiu paruošti.“

Pirmasis toks skrandžio balionas, kuris patenką į organizmą be endoskopo, apsieinama be pjūvių ar anestezijos.

Skrandžio balionas, kuriam nereikia chirurgijos įsikišimo

Atlikėjui pasiteisięs kovos su antsvoriu būdas – svorio mažinimo programa „Elipse“. Ją Lietuvai ir Baltijos šalims pristatė bariatrijos ir dietologijos centras „CaloryCare“.

Kompleksinę pusės metų trukmės programą sudaro neinvazinis skrandžio balionas ir tinkamų mitybos įpročių bei elgsenos formavimas.

Pasak žinomo chirurgo profesoriaus Gintauto Brimo, intragastriniai skrandžio balionai pacientų gydymui buvo naudojami ir anksčiau, tačiau Harvardo mokslininkų sukurtas produktas pasižymi išskirtinėmis savybėmis.

„Pirmasis toks skrandžio balionas, kuris patenką į organizmą be endoskopo, apsieinama be pjūvių ar anestezijos. Balionas yra supakuotas į nedidelę kapsulę, kurią pacientas nuryja 20 min. procedūros metu. Rentgeno tyrimu įvertinus, kad kapsulė skrandyje, balionas yra užpildomas skysčiu. Po 4 mėnesių dėl specialaus mechanizmo balionas išsileidžia ir pasišalina natūraliu būdu, todėl nereikalingos papildomos intervencijos. Taip beveik eliminuojama komplikacijų rizika, o pats procesas malonesnis pacientui“, – pasakoja „CaloryCare“ medicinos komandos vadovas G.Brimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Brimas ir Edvardas Brimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Brimas ir Edvardas Brimas

Pusės metų svorio mažinimo kelionė su specialistų komanda

Kompleksinę „Elipse“ svorio mažinimo programą išbandė jau 30 tūkst. žmonių visame pasaulyje.

Tyrimai parodė, kad „Elipse“ programos metu kūno masė sumažėja vidutiniškai 14,2 proc. Po metų nuo programos pabaigos 72 proc. žmonių išlaiko pasiektus rezultatus.

Viena iš sėkmės istorijas lemiančių priežasčių – tai, kad svorio mažinimo programą „Elipse“ vykdo multidisciplininė gydytojų komanda: dietologas, chirurgas, radiologas, esant poreikiui prisijungia gydytojas psichiatras, endokrinologas ir kineziterapeutas.

„Tai rodo, kad įtakos svorio mažinimui turi ne tik skrandžio balionas, bet ir visos komandos veikla formuojant teisingus mitybos ir gyvensenos įpročius, juos užtvirtinant ir motyvuojant žmogų. Programos metu pacientas nesijaučia vienišas, nuolat palaiko ryšį su gydytoju, nes gauna su savo mobiliuoju telefonu sujungtas, svorį ir organizmo medžiagų sąstatą registruojančias svarstykles. Jų duomenys siunčiami gydytojui dietologui, kuris stebi, ar programa vyksta sklandžiai.

Pastebėjus sutrikimus, pacientas papildomai konsultuojamas, aiškinamasi, kokios problemos sukelia netinkamą gydymo eigą, gydymas koreguojamas esant poreikiui“, – akcentuoja chirurgas Edvardas Brimas, pirmasis sertifikuotas gydytojas Baltijos šalyse, atlikęs „Elipse“ intragastrinio baliono implantacijos procedūrą.

„CaloryCare“ nuotr./Skrandžio balionas supakuotas nedidelėje kapsulėje
„CaloryCare“ nuotr./Skrandžio balionas supakuotas nedidelėje kapsulėje

Daugiau nei estetika ir komfortas

Su naujosios programos Lietuvoje pacientais dirbantis E.Brimas pabrėžia, kad nutukimas nėra vien tik estetikos klausimas. Tai liga, kuri sukelia rimtus sveikatos sutrikimus ir sąlygoja gretutinių ligų išsivystymą:

„Nutukimas yra lėtinė liga, kuri nepasireiškia per vieną dieną. Ji formuojasi ilgą laiką, ir galbūt nėra sureikšminama tol, kol nepasireiškia kasdienę rutiną paliečiančios gretutinės ligos – II tipo cukrinis diabetas, padidėjęs kraujospūdis ir cholesterolis, stuburo, sąnarių problemos. Gydant nutukimą, galima ne tik palengvinti gretutinių ligų kontrolę ir netgi pilnai pasveikti nuo kai kurių iš jų.

Kalbėdami apie svorio mažinimą ir indikacijas tam tikriems gydymo metodams, visada akcentuojame, kad yra daug efektyvių priemonių mažinti svorį. Pradedant mitybos programomis, dietomis, fizinio aktyvumo skatinimu, medikamentais, baigiant – intragastriniu balionu ar chirurginiu gydymu.

Imasi badavimo, keto, grikių, kefyro ir kitų dietų, kurios neišmoko žmogaus kurti sveiko santykio su maistu ir yra tik „gaisro“ gesinimas“.

Nėra vieno universalaus gydymo visiems: turi būti taikomas individualus gydymas konkrečiam pacientui įvertinus jo sveikatos būklę, gretutines ligas, indikacijas ir kontraindikacijas numatomam gydymui ir žmogaus poreikius. „Elipse“ programa ir intragastrinis balionas nėra išimtis: tai ne stebuklinga kapsulė, bet efektyvus ir inovatyvus antsvorio ir nutukimo gydymo būdas pacientui bendradarbiaujant su gydytojų komanda.“

Sveikas santykis su maistu

Tai, kad nuosekli kova su antsvoriu gali būti sėkminga ir efektyvi, jeigu žinome jos taisykles, patvirtinti gali ir gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.

„Visada savo pacientus bandau nukreipti ir išmokyti, kad pokyčiai, susiję su maitinimosi įpročiais, nėra toks paprastas ir greitas procesas. Drastiški metodai yra trumpalaikiai, todėl perspėju, kad mokysimės visko iš naujo, po truputį, įvesdami vis naują taisyklę.

Savo praktikoje susiduriu su daugeliu žmonių, kurie nori savo kūno masę koreguoti labai greitai. Imasi badavimo, keto, grikių, kefyro ir kitų dietų, kurios neišmoko žmogaus kurti sveiko santykio su maistu ir yra tik „gaisro“ gesinimas“, – pabrėžia gydytoja D.Vaitkevičiūtė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė

„Elipse“ programos metu pacientai supažindinami su sveikos mitybos principais, formuojamas sveikas santykis su maistu, nauji įpročiai ir supratimas, kad nėra tik blogų ir gerų produktų ar patiekalų.

„Sudaromas maitinimosi valgiaraštis, skatinama pradėti gaminti maistą ir atrasti naujus skonius, jeigu jie negamino iki šiol. Programos tikslas – suformuoti ilgai išliekančius įpročius, parodyti, kad valgyti galima sveikai ir skaniai, tuo pačiu laimint dvikovą su antsvoriu“, – pabrėžia gydytoja dietologė D.Vaitkevičiūtė.

Iš savo raciono išbraukiau kavą: ne todėl, kad ji būtų kenksminga – man tiesiog nebereikia kofeino dozės.

Po penkmetį trukusių bevaisių pastangų atlikėjui D.Valentėliui galiausiai ilgalaikių rezultatų pasiekti taip pat pavyko tik pradėjus koreguoti mitybos įpročius ir atradus, kas tinkama jo organizmui. Pokyčius, pagerinusius gyvenimo kokybę, grupės „Benjamins“ narys pastebėjo jau po kelių mėnesių.

„Per šį laiką supratau, kaip reikia maitintis, kada turi būti pagrindinis dienos valgymas, kaip vakare nepersivalgyti. Gydytojos dietologės D.Vaitkevičiūtės padedamas, pradėjau į gyvenimą žiūrėti kitu kampu, mylėti save valgydamas sveikai. Pusryčiauju, ko anksčiau nebuvo. Kad ir kaip keistai nuskambės, išmokau kramtyti maistą teisingai.

Įdomiausia tai, kad anksčiau valgydavau mažiau nei dabar: kartu su sveikesniu maistu pagerėjo ir metabolizmo funkcija. Iš savo raciono išbraukiau kavą: ne todėl, kad ji būtų kenksminga – man tiesiog nebereikia kofeino dozės. Valgydamas sveikai, tapau labai energingas. Dabar svarbiausia nesustoti: išlaikyti tai, ką pavyko pasiekti ir kas džiugina, kartu siekiant dar aukštesnių išsikeltų tikslų“, – 15min pabrėžia atlikėjas D.Valentėlis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius