-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šv.Magdalenos naktį vienuoliai su medikais skelbia kovą su krūties vėžiu: susirgti gali kas aštunta moteris

Jau aštuntus metus Klaipėdoje vykstantis „Vilties bėgimas“, skirtas atkreipti dėmesį į onkologine liga sergančius žmones ir su jais solidarizuotis, šiemet kviečia susitelkti į krūties vėžio temą. Pasak vieno iš organizatorių, pranciškonų vienuolio Benedikto, Marija Magdalena nepelnytai vadinama prostitute, nors būtent ji pirmoji sutikusi prisikėlusį Kristų ir viltingai bėgusi pranešti apaštalams šią žinią. Čia slypi ir renginio „Vilties bėgimas“ šaknys. Tačiau renginys – ne apie tai, o apie daug žemiškesnius ir visoms moterims svarbius dalykus.
Brolis Benediktas
Brolis Benediktas / Asmeninio albumo nuotr.

Kodėl Šv.Magdalenos naktis?

Vilties bėgimas, kurio metu bėga tik moterys ir merginos, – viena iš unikalaus renginio, pavadinto Šv.Magdalenos naktimi, dalių, o pats renginys, skirtas krūties vėžio prevencijai bei moterims, jau atsidūrusioms kovos lauke su liga, apims skirtingas temas, susijusias su krūties vėžiu.

„Pirmiausia noriu atsakyti į klausimą, kodėl pavadinome savo renginį Šv.Magdalenos naktimi. Tuo pat metu man tai puiki proga paneigti mitą apie vieną iškiliausių mūsų eros moterų.

Mirė šimtai milijonų žmonių manydami, kad šv.Magdalena buvo prostitutė. Tačiau popiežiaus Pranciškaus paskelbtame dekrete Marija Magdalena vadinama Apaštalų apaštale. Tokiu būdu Bažnyčios vadovybė atkreipia dėmesį, kad yra poreikis naujai apmąstyti moters orumą ir Dievo gailestingumo slėpinio didybę.

Marija Magdalena priklausė artimiausiam Jėzaus mokinių ratui. Ji – pirmoji sutikusi prisikėlusį Kristų ir viltingai bėgusi pranešti apaštalams šią žinią. Čia slypi renginio „Vilties bėgimas“ šaknys. Primenu, kad ir Klaipėdoje įsikūrusio Vilties miesto gimtadienis yra liepos 22-oji, nes būtent šią dieną, kai švenčiame šv.Magdalenos iškilmę, gavome Dangaus ženklą įkurti Šv.Pranciškaus onkologijos centrą. Mūsų nešama žinia: gyvenkite, ir jūs niekada nesirgsite! Bet minėto gyvenimo pagrindinis elementas yra tavo artimas žmogus, kuriam tu neši žinią“, – pasakojo brolis Benediktas.

Praėjusių metų renginio programoje buvo kvietimas profilaktiškai pasitikrinti dėl melanomos ir odos vėžio. Gydytojai konsultavo ir patikrino labai daug žmonių: viso renginio metu buvo ilga norinčiųjų pasitikrinti eilė. Du žmonės išgirdo onkologinės ligos diagnozę ir dar keliems buvo rekomenduota kuo greičiau prisistatyti nuodugnesnei patikrai į Klaipėdos universitetinę ligoninę.

Kodėl tikriname dantis, bet nesitikriname krūtų

Šiemet renginys, kurį organizuoja Šv.Pranciškaus Vilties miestas, Lietuvos krūties vėžio asociacija, Šv.Pranciškaus onkologijos centras ir Klaipėdos miesto savivaldybė, įvyks liepos 18 d. ir bus skirtas krūties vėžio problematikai.

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje. Remiantis statistiniais skaičiavimais, krūties vėžiu gali susirgti kas aštunta moteris. Ir nors apie krūties vėžį kalbama labai daug, vis dar per mažai moterų dalyvauja atrankinėje patikros programoje, o savo iniciatyva ateina pasitikrinti krūtų dar mažiau.

Šiandien natūralu tikrintis daugybę dalykų – kartą per metus apsilankyti pas ginekologą, pas odontologą, atlikti kraujo tyrimą ir pan., tačiau krūtis tikrinamasi retai. Moterims nuo 50 metų vykdomos programos, į kurias jos gan aktyviai kviečiamos ir, neretai per didelius vargus, prisikviečiamos.

Šv. Pranciškaus onkologijos centras
Šv. Pranciškaus onkologijos centras

Tačiau kas penkta moteris, serganti krūties vėžiu, yra jaunesnė nei 50-ies ir nepriklauso amžiaus grupei, kuriai skirta programa. Todėl norima atkreipti dėmesį, kad krūtų patikra taip pat būtina, kaip ir odontologo konsultacija. Kaip dažnai jas reikės tikrintis, sprendžia gydytojas, tačiau svarbiausia, kad moteris ateitų pas jį ir sužinotų, kokiu dažniu jai reikės tikrintis ateityje.

Todėl renginio metu Šv.Pranciškaus onkologijos centre specialistai skaitys paskaitas, kuriomis siekiama atkreipti visuomenės bei sergančiųjų dėmesį į pagrindinius krūties vėžio diagnostikos aspektus ir aktualiausias problemas ligos metu bei po jos, visą dieną vyks nemokama krūtų patikra, kurią atliks Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojai, taip pat konsultacijas teiks plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Pamiršta svarbiausia atsakomybė

Vakare, jau po visų paskaitų ir patikrų, vyks „Vilties bėgimas“ arba „Vilties ėjimas“ (tą patį 3,5 km atstumą bus galima ir nueiti) – bene jautriausia kulminacija. Jame viltį iki Šv.Pranciškaus onkologijos centro simboliškai neš tik moterys ir merginos.

Beje, bėgimas atitinka Lietuvos bėgimo mėgėjų tarpklubinę taurę, kadangi oficialiai bus matuojamas distancijos įveikimo laikas. Visos dalyvės gaus medalius, kurių dizainą kūrė pats brolis Benediktas. Koncerte, kuris vyks po bėgimo, kviečiami dalyvauti ir moterų artimieji.

Dabar pramogų daug, o gyvenimo kultūros, tikėjimo ir savanoriškos veiklos labai mažai. Būtent tai yra mūsų starto linija.

Renginio metu surinktos aukos už dalyvavimą bus panaudotos Krūties vėžio pacientų mokyklos leidiniui. Šiuo metu mokykla, kurioje sergančios moterys gauna informacijos apie tai, kaip gyventi su šia liga, yra persikėlusi į internetinę erdvę, tačiau daug vyresnio amžiaus moterų dėl įgūdžių stokos ar priemonių trūkumo neturi galimybės peržiūrėti šios medžiagos. Todėl norima visas šias paskaitas sudėti į atskirą leidinį, kuris taps prieinamas visiems be išimties.

„Iš onkologinių ligų, kurių įvairovė siekia per 200, krūties vėžys – bene dažniausiai pasitaikanti ir, deja, dažniausia mirties priežastis. Beje, krūties vėžiu turi susirūpinti ne tik moterys, bet ir vyrai. Lietuvoje apie 10–15 vyrų kasmet taip pat diagnozuojamas krūties vėžys. Kodėl mes savimi nesirūpiname? Tai egzistencinis klausimas.

Savižudžių, alkoholikų, nusikaltėlių, abortų, sergančiųjų, vaikų namų ir t.t. skaičius liudija apie labai žemą mūsų tautos atjautos koeficientą. Dabar pramogų daug, o gyvenimo kultūros, tikėjimo ir savanoriškos veiklos labai mažai. Būtent tai yra mūsų starto linija. Sese, brolau, pradėkime viską iš naujo: mylėk savo artimą kaip save patį!

Aš manau, kad ne tik nauji vaistai nuo vėžio į Lietuvą ateina per lėtai, bet ir senieji mūsų sveiko gyvenimo principai kažkodėl tendencingai užgožiami sėkmės viliotiniu… Turime sugrįžti prie integralios žmogaus sveikatos aptarimo. Dėl žmogaus gerovės privalome susigrąžinti dvasinę pusiausvyrą“, – svarstė brolis Benediktas, pristatydamas unikalų renginį, mirties akivaizdoje mokantį švęsti gyvenimą.

Daugiau informacijos apie renginį ir registraciją rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius