Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsitęsė skrandžio skausmai? Gydytojas komentuoja, kas tai provokuoja

Ar žinote, koks yra vienas dažniausių negalavimų, dėl kurio pacientai kreipiasi į šeimos gydytoją? Tai – skrandžio jautrumas arba skausmas. Įvairiais simptomais pasireiškiančius skrandžio negalavimus sukelia įvairios priežastys, pavyzdžiui, netinkama mityba ar net nuolat patiriamas stresas.
Skrandžio ligos
Skrandžio ligos / 123RF.com nuotr.

Plačiau apie šią būklę bei kada reikėtų kreiptis pagalbos, pasakoja Raseinių klinikos šeimos gydytojas Vidas Košys, rašoma „InMedica“ pranešime žiniasklaidai.

„Skrandžio problemos pasireiškia nuolatiniu arba epizodiniu viršutinės pilvo dalies, vadinamosios „duobutės“, skausmu, pacientams kyla rūgštys, atsiranda pykinimas, kartais ir vėmimas, juos lydi bendras silpnumas, darbingumo sumažėjimas. Kylant rūgštims, atsiranda gerklės dirginimas, žmogus užkimsta, jam gali kilti kosulio priepuoliai, taip pat jie junta nemalonų deginimą ir skonį burnoje, taip pat gali atsirasti ir seilėtekis.

Skrandžio jautrumas išsivysto įvairaus amžiaus žmonėms, o ypač tiems, kurie patiria itin daug streso, nereguliariai ir nesveikai maitinasi, turi antsvorio, rūko, vartoja alkoholį, gazuotus gėrimus arba nesteroidinius vaistus nuo uždegimo – pavyzdžiui, ibuprofeną, ir kt. Verta žinoti, jog nemalonius simptomus gali sukelti ir H. Pylori bakterija“, – vardina V. Košys.

Vida Press nuotr./Skrandžio problemos
Vida Press nuotr./Skrandžio problemos

Jis pratęsia, jog užsitęsus minėtiems simptomams ir jiems nepraeinant per kelias dienas, reikėtų jų neignoruoti ir pasikonsultuoti su savo gydytoju. Ypač skubiai kreiptis į gydymo įstaigą svarbu tada, kai kartu su skrandžio skausmu pasireiškia svorio kritimas, skausmingas ar sutrikęs rijimas, vėmimas, kraujavimo iš virškinamojo trakto požymiai.

Tyrimai, leidžiantys įvertinti skrandžio negalavimų priežastis

Kiekvieno paciento atvejis yra individualus, tad siekiant nustatyti jo negalavimų priežastį, jam gali būti paskirti įvairūs tyrimai.

„Kartais, pasikalbėjus su pacientu apie jo valgymo įpročius, užtenka sureguliuoti mitybą, paskirti rūgštingumą mažinančių vaistų ir simptomai išnyksta. Visgi, dažnai prireikia ir laboratorinių tyrimų – bendrojo kraujo tyrimo, kurio metu galima nustatyti anemiją, papildomai gali būti patikrinami kepenų ir kasos fermentai, uždegiminiai rodikliai ir kt., kad būtų galima diferencijuoti su kitomis ligomis“, – teigia šeimos gydytojas.

Kitas tyrimas, kurį naudinga skrandžio negalavimais besiskundžiantiems pacientams – tyrimas dėl H. Pylori infekcijos, kuri gali būti nustatoma keliais būdais.

„H. Pylori bakteriją aptikti galima atliekant kraujo ir išmatų tyrimus, taip pat endoskopinio ar kitų tyrimų metu. Endoskopinis tyrimas – vienas pagrindinių metodų siekiant nustatyti epigastrio skausmo priežastį, tačiau, ieškant skausmo priežasties, gali būti atliekami ir kiti instrumentiniai tyrimai, pavyzdžiui, pilvo organų echoskopija, ar kt.“, – pažymi V. Košys.

Dažniausiai nustatomos ligos

Vienas iš dažniausiai pasitaikančių ligų, nustatoma pacientui skundžiantis dėl minėtais simptomais – gastroezofaginio refliukso liga. Jos metu skrandžio ar dvylikapirštės žarnos turinys nekontroliuojamai grįžta į stemplę, kuri yra nuolat dirginama bei pažeidžiama.

„Taip pat dažnai tenka nustatyti ir gastritą – skrandžio gleivinės uždegimą, kuris gali pasireikšti ūmiai arba gali būti lėtinis. Nemalonius simptomus gali sukelti ir kitos ligos – skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opaligė, kurios metu žmogaus skrandyje arba dvylikapirštėje žarnoje atsiranda opos, o jų negydant, pacientui gali išsivystyti skrandžio vėžys“, – akcentuoja V. Košys.

Kaip pasirūpinti savo sveikata?

Kaip galite pasirūpinti savo sveikata, norėdami išvengti šio negalavimo? Šeimos gydytojas primena kelias svarbias taisykles:

  • Kiek įmanoma, venkite streso;
  • 3 val. po valgio negulėkite ir neužsiimkite itin aktyvia fizine veikla, taip pat venkite valgyti iki miego likus 3 val.;
  • Stenkitės suvartoti kuo daugiau baltymų ir kuo mažiau riebalų turinčio maisto, pavyzdžiui, liesos mėsos ir žuvies. Atsisakykite riebių, aštrių, keptų maisto produktų, tokių kaip šviežios mielinės tešlos kepiniai, rūkytų, marinuotų produktų, kakavos, šokolado, aštrių prieskonių, svogūnų ir kt.;
  • Venkite gėrimų, prisotintų angliarūgštės, taip pat kofeino turinčių gėrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius