Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Valgyti bulves ar jų atsisakyti?

Bulvių organizmui teikiama nauda ar daroma žala priklauso nuo to, kaip ir kada jas valgome, sako mitybos specialistė ir studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė. Ji pati bulves vertina ir nedraudžia jų valgyti net svorį mažinantiems žmonėms.
Bulvės su druska
Bulvės su druska / Fotolia nuotr.

„Žmonės dažnai mini: pakeičiau mitybą, tai pirmiausiai nevalgau miltinių patiekalų ir bulvių. Šlifuotų miltų gaminiai iš tiesų yra nesveika ir stipriai kenkia mūsų organizmui.

Tuo metu bulvės – labai priklauso nuo to, kaip pagaminsime. Vienaip pagaminus – išvirus su lupenomis arba pagaminus ant garų, arba kepant žemesnėje temperatūroje orkaitėje ant grotelių – bulvės išlaiko skaidulines medžiagas ir daugumą naudingų medžiagų, [jas organizmas] ilgiau pasisavina. Tai – tikrai sotus valgis, [vasarą] puikiai derantis su šviežiomis, o žiemą su raugintomis daržovėmis. Greitai pagaminama, sotu, nebrangu.

Tuo metu, jeigu bulves kepame, jau nekalbant apie prancūziškas bulvytes, kada aliejuje išmirksta, arba jei įprastai verdame, tokiu atveju bulvės pasidaro greičiau pasisavinamos ir gali turėti didesnę įtaką talijos apimčiai“, – sako V. Kurpienė.

Ji nerekomenduoja bulvių valgyti vakarais ir atkreipia dėmesį, kad pietų lėkštėje bulvės turėtų užimti pagrindinio patiekalo, o ne garnyro vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius