Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vitaminas С ir „alkio dieta“ gydo net agresyvų vėžį? Naujas ir netikėtas mokslininkų tyrimas

Mokslininkai pirmą kartą pademonstravo, kaip visiškai netoksiškas būdas gali gydyti agresyvų vėžinį auglį, rašo portalas republic.ru. Pietų Kalifornijos universiteto ir Vėžio tyrimo instituto (Milanas) mokslininkai padarė išvadą, kad badavimą primenantis maitinimosi režimas gali vėžį gydyti efektyviau, jeigu pastiprinamas vitaminu C. Jų darbo rezultatai neseniai buvo publikuoti „Nature Communications“ žurnale.
Citrinos
Citrinos / Shutterstock nuotr.

Eksperimentai buvo atliekami su pelėmis. „Mes pirmą kartą istorijoje pademonstravome, kad visiškai netoksiškas būdas gali efektyviai gydyti gan agresyvų vėžinį auglį“, – pareiškė pagrindinis tyrimo autorius, biologijos mokslų profesorius, Pietų Kalifornijos universiteto Ilgaamžiškumo instituto direktorius Walteris Longo.

Pasak jo, mokslininkai paėmė du gydymo metodus, ištirtus kaip kovos su senėjimu priemones, – dietą, primenančią pasninkavimą, ir vitaminą C – ir pabandė juos apjungti. Paskui – panaudoti kovai prieš vėžį. Rezultatai jų lūkesčius pranoko.

Svarbu pažymėti, kad maitinimosi režimas tik panašus į pasninkavimą, nes badavimas sergantiems vėžiu – problemiškas ir nesaugus. Todėl mokslininkai panaudojo nuosaikesnę versiją – mažai kalorijų turinčią dietą, sudarytą daugiausiai iš augalinės kilmės produktų. Manoma, kad organizmo ląstelės į ją reaguoja taip pat, kaip ir į badą. Mokslininkai padarė išvadą, kad savo rezultatyvumu toks mažai toksiškas gydymas gali pakeisti labiau toksiškus metodus ir preparatus.

Vitamino C, kaip priešvėžinės priemonės, potencialas tirtas ir anksčiau, tačiau rezultatai buvo nevienareikšmiški. Nauji tyrimai visgi rodo šiokį tokį vitamino C efektyvumą, naudojant jį kartu su chemoterapija. Šiame naujame tyrime mokslininkai norėjo išsiaiškinti, ar mažai kalorijų turinti augalinė dieta sustiprins antinavikinį didelių vitamino C dozių poveikį, sukurdama vėžinėms ląstelėms netinkamas (bet tuo pačiu saugias įprastoms ląstelėms) gyvenimo sąlygas.

„Pirmasis mūsų eksperimentas in vitro parodė reikšmingus rezultatus, – sako W.Longo. – Pasirodo, tiek laikantis tokio maitinimosi režimo, tiek atskirai, be šios dietos, vartojant dideles vitamino C dozes, gali šiek tiek sumažėti vėžinių ląstelių augimas ir netgi šiek tiek padidėti jų mirtingumas. Tačiau šiuos metodus apjungę pasiekėme stulbinamą efektą, buvo sunaikintos beveik visos vėžinės ląstelės“.

Viltis turintiems vieno geno mutaciją

Profesorius su kolegomis šį „stulbinamą efektą“ aptiko tik vėžinėse ląstelėse su geno KRAS mutacija. Pažymėtina, kad, onkologinius susirgimus tyrinėjančių mokslininkų nuomone, būtent ši mutacija yra vienas iš sudėtingiausių taikinių. Geno KRAS mutacija signalizuoja, kad kūnas priešinasi daugumai vėžio gydymo metodų ir mažina tikimybę, kad pacientas išgyvens. Šios mutacijos sutinkamos maždaug ketvirtyje visų žmogaus vėžinių susirgimų ir pusėje kolorektalinio vėžio atvejų.

Šiuos metodus apjungę pasiekėme stulbinamą efektą, buvo sunaikintos beveik visos vėžinės ląstelės.

Šis tyrimas taip pat paaiškina, kodėl ankstesniuose vitamino C, kaip potencialaus antivėžinio preparato, tyrimuose jo nauda buvo ribota. Pats savaime vitaminas C skatina ląsteles su KRAS mutacija ginti vėžines ląsteles, didinant geležį surišančio baltymo, feritino, lygį, paaiškina W.Longo. Tačiau sumažinus šio baltymo lygį, galima sustiprinti vitamino C toksišką poveikį vėžinėms ląstelėms. Mokslininkai taip pat atrado, kad kolorektalinio vėžio pacientų, kurių feritino lygis aukštas, išgyvenimo šansai mažesni.

„Šiame tyrime stebėjome, kaip keli mažo kaloringumo dietos ciklai gali padidinti farmakologinių vitamino C dozių poveikį vėžinėms ląstelėms, turinčioms KRAS geno mutacijas“, – tvirtina tyrimo bendraautorė Maira Di Tano iš Milane esančio Molekulinės onkologijos instituto. Pasak jos, tai vyksta dėl geležies lygio reguliavimo ir oksidaciniame strese dalyvaujančių molekulinių mechanizmų. Mokslininkų darbo rezultatai nurodo į geležies lygį reguliuojantį geną heme-oxygenase-1.

Badavimas tyrinėjamas jau seniai

Ankstesni šios tyrėjų grupės tyrimai parodė, kad badavimas ir pasninkavimą primenanti dieta sulėtina vėžio progresavimą, o taip pat sustiprina chemoterapijos poveikį auglių ląstelėms, tuo pat metu saugo normalias ląsteles nuo įvairių pašalinių poveikių, kuriuos chemoterapija gali sukelti. Dietos ir vitamino C kombinacija efektą parodė ne tik kolorektalinio vėžio atveju, bet ir sustiprino pieno liaukų vėžio ir melanomos pelių modelių antinavikinį imuniteto atsaką.

Mokslininkai kelia prielaidą, kad ateityje gydant vėžį aukštesnis prioritetas bus skiriamas mažai toksiškiems preparatams – panašiai kaip infekcijoms gydyti naudojami tam tikras bakterijas naikinantys antibiotikai, tačiau jeigu paaiškėja, kad jie neefektyvūs, galima juos pakeisti kitais.

Tačiau siekiant šio tikslo, pasak pačių mokslininkų, reikėjo patikrinti dvi hipotezes – kad netoksiškos kombinacijos veikia peles ir kad jos parodys daug žadančius rezultatus, kurių pakaks, kad būtų pradėti klinikiniai tyrimai su žmonėmis. W.Longo nuomone, naujame tyrime jo komandai abi hipotezes pavyko sėkmingai patikrinti. Dabar vyksta mažiausiai penki mažo kaloringumo augalinių dietų kombinacijų su įvairiais priešvėžiniais preparatais tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius