Ingredientai
- Bananai 3 vnt. gerai prinokę (ir dar 1 pageidautinas, bet nebūtinas papuošimui)
- Kiaušiniai 2 vnt. vidutiniai
- Rudasis cukrus 0,25 puodelis
- Grikių miltai 1 puodelis
- Medus 0,25 puodelis arba klevų sirupo
- Aliejus 0,3 puodelis neutralaus skonio, pvz., nerafinuoto saulėgrąžų
- Pekaninių karijų riešutai 0,3 puodelis sukapotų; arba graikiškų riešutų
- Soda 1 arbat. š.
- Citrinos sultys 1 arbat. š.
- Cinamonas 1 arbat. š.
- Druska 1 žiupsnelis
- Muskatas 1 žiupsnelis nebūtinai
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (jei su vėjeliu) arba iki 180 laipsnių (jei be vėjelio).
2. Nulupkite bananus, dėkite juos į didelį dubenį ir šakute kruopščiai sutrinkite.
3. Į bananų tyrę įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite, tada pilkite aliejų, cukrų ir medų (ar klevų sirupą), berkite cinamoną, druską, muskato riešutą. Įmaišykite ir sodą, „nugesintą“ trupučiu citrinos sulčių, išmaišykite.
4. Galiausiai suberkite miltus ir smulkintus riešutus bei vėl išmaišykite. Leiskite masei 5 min. ramiai pastovėti, o tada pilkite į pailgą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Ant viršaus guldykite išilgai supjaustytą bananą (jei norite) ir pabarstykite trupučiu rudojo cukraus.
5. Kepkite orkaitėje apie 45–50 min. Ar iškepė, patikrinkite įsmeigę medinį pagaliuką, ištraukus jis turi likti švarus, gal su keliais drėgnais trupinukais. Išverskite ant specialių grotelių kepinių vėsinimui, leiskite atvėsti ir tik tada ragaukite.
Pastabos:
1. Pradėkite tikrinti, ar duona dar neiškepusi, nuo kepimo pradžios praėjus 40 min. Kepimo laikas gali įvairuoti priklausomai nuo orkaitės, kepimo skardos ir pan.
2. Vietoje pekano riešutų galite naudoti graikinius riešutus arba abiejų rūšių mišinį.
3. Jei nutarsite naudoti kitus riebalus, rinkitės tokius, kurie net ir vėsdami išlieka skysti, nekietėja – tik tada kepinys išliks drėgnas, nesukietės stingstant riebalams. Šiuo atveju sviestas ar kokosų aliejus netinka, nes šie riebalai kietėja temperatūrai žemėjant.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Lieknėjantiems, Pietums, Pusryčiams, Vaikams, Vakarienei, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai, Užkandžiai