15min be reklamos
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.8 5 / 4
Jau įvertinote šį receptą

Itališki karnavalo saldumynai „plepalai“

Itališki karnavalo saldumynai „plepalai“
Itališki karnavalo saldumynai „plepalai“ / Jurgos Jurkevičienės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Įvairiuose Italijos regionuose šie saldūs, lietuviškus žagarėlius primenantys saldumynai vadinami vis kitaip. Bet daugiau ar mažiau visi kildinami iš romėniškųjų friktilijų – saldėsių, kuriais Antikos romėnai vaišindavosi švęsdami vasario saturnalijas. Romoje visuose baruose rasite „chiacchiere“ (it. plepalai), Pjemonte – „bugie“ (apgavystės).

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

  • Į stiklo arba keraminį indą supilkite miltus, sumaišykite su kepimo milteliais. Suberkite (pagal skonį) vanilės miltelių.
  • Sudėkite į indą sviestą, pabarstykite cukrumi ir įmuškite 3 kiaušinius. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, lygią tešlą. Suvyniokite į plastiko plėvelę ir palikite pusvalandžiui vėsioje vietoje.
  • Padalinkite į kelias dalis ir kočiokite vieną dalį. Stenkitės, kad patalpoje nebūtų skersvėjų arba pernelyg karšta. Tešla nemėgsta temperatūrų kaitos.
  • Per mašinėlę arba su rankiniu kočėlu iškočiokite tešlą ir su dantytu peiliuku supjaustykite ilgomis juostomis. Supjaustykite jums patinkančio ilgo formomis ir per vidurį dar kartą įpjaukite. Kepdami „plepalai“ gražiai išsiraitys.
  • Į keptuvę įpilkite aliejų, įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite, kol šiek tiek patamsės. Parudavusius žagarėlius išdėliokite lėkštėje. Apibarstykite cukraus pudra. Vieną kartą panaudotą aliejų pilkite lauk!
  • Išsirinkite gražiausius žagarėlius ir juos apliekite ištirpdytu konditeriniu šokoladu. Jeigu pernelyg sutirštės praskieskite nugriebtu pienu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.

 

Lašišos užtepėlė su varške

Lašišos užtepėlė su varške 4 asm.

Šia užtepėle galite gardinti skrebučius, tepti ant duonos arba, jeigu norisi dar sveikiau, valgyti su morkų, salierų bei agurkų lazdelėmis.

Šokoladinis tortas su karameliniu kremu ir vyšniomis

Šokoladinis tortas su karameliniu kremu ir vyšniomis 8 asm.

Šis puikus skanėstas tiks bet kokiai progai, tad išbandykite! Tortas nėra labai saldus, lengvos rūgštelės jam suteikia vyšnios

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką