15min be reklamos
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.0 5 / 5
Jau įvertinote šį receptą

Kalėdinis brandintas vaisių ir migdolų pyragas

Brandintas vaisių ir migdolų pyragas
Brandintas vaisių ir migdolų pyragas / Tinklaraštininkės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Tinklaraštis bulviukose.ltKalėdinis pyragas (anglai jį vadina pudingu) yra pudingo rūšis, tradiciškai patiekiama kaip Kalėdų vakarienės dalis Didžiojoje Britanijoje, Airijoje. Kilęs iš viduramžių Anglijos ir žinomas kaip „plum pudding“ – slyvų pudingas arba vadinamas tiesiog „pud“. Nepaisant pavadinimo, pudinge slyvų nėra, nes iki Viktorijos laikų razinas vadindavo slyvomis – „plum“.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Stambesnius vaisius pasmulkinkite, kad būtų vienodo dydžio gabalėliai, suberkite į puodą. Sudėkite citrinos ir apelsino žieveles, įpilkite 150 ml romo (likęs bus skirtas laistymui). Sudėkite džemą, cukrų, druską ir išmaišykite. Palikite vaisius pastovėti 6 val. arba per naktį.

2. Kitą dieną vaisių mišinį užvirkite. Maišydami virkite 10 minučių, o tada atvėsinkite.

3. Migdolų miltus sumaišykite su plokštelėmis ir prieskoniais.

4. Sviestą išsukite, kol taps purus ir pabals. Sukant muškite vieną po kito kiaušinius.

5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.

6. Į dubenį su vaisiais įmaišykite migdolų miltų ir prieskonių mišinį, išplaktą sviestą ir miltus.

Kepimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 150C temperatūros (be vėjelio). Į kepimo formą įklokite kepimo popierių. Sukrėskite pyrago masę, padaužykite formą į stalą, kad iš tešlos išeitų oro burbulai. Kadangi brandintą kalėdinį pyragą kepu ir dovanoms, aš naudoju mažas vienkartines formeles.

2. Kepkite pyragą 50 minučių, sumažinkite kaitrą iki 125 laipsnių ir kepkite dar 1–1,5 valandos arba kol viršus bus gražiai tamsiai rusvas. Jei kepsite mažesnėse formelėse, kepti reikės trumpiau. Aš kepiau 50 minučių 150 laipsnių temperatūroje ir 30 minučių 125 laipsnių. Iš vienos normos išeina 6 vnt. žvaigždės formelės (skersmuo 12,5 cm) pyragėliai.

3. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir dar karštą subadykite plonu pagaliuku. Atvėsinkite, išimkite iš formos, sudrėkinkite alkoholiu ir supakuokite. Pakuojama taip: 1 sluoksnis maistinė plėvelė arba kepimo popierius, antras – folija, trečias – polietileninis maišelis arba sandari plastikinė dėžutė. Padėkite pyragą bręsti savaitei. Brandinkite sausoje, vėsioje vietoje – šaldytuvas tam netinka. Aš brandinu įstiklintame balkone.

4. Po savaitės išpakuokite, sudrėkinkite alkoholiu ir vėl taip pat supakuokite. Ir taip kas savaitę. Paskutinę savaitę pyrago jau nelaistykite. Pyragą kepu prieš mėnesį, tai būna 4 jo laistymai. Kad būtų patogiau drėkinti, galite naudoti purkštuką. Beje, nebūtinai brandintas kalėdinis pyragas turi būti drėkinamas tuo pačiu alkoholiu, kurį pylėte į tešlą. Galite naudoti įvairias stiprias vaisines trauktines – spanguolių, apelsinų ir panašiai.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.

 

Lašišos užtepėlė su varške

Lašišos užtepėlė su varške 4 asm.

Šia užtepėle galite gardinti skrebučius, tepti ant duonos arba, jeigu norisi dar sveikiau, valgyti su morkų, salierų bei agurkų lazdelėmis.

Šokoladinis tortas su karameliniu kremu ir vyšniomis

Šokoladinis tortas su karameliniu kremu ir vyšniomis 8 asm.

Šis puikus skanėstas tiks bet kokiai progai, tad išbandykite! Tortas nėra labai saldus, lengvos rūgštelės jam suteikia vyšnios

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką