8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Kvapni mandarinų tarta

Kalėdinė mandarinų tarta
Kalėdinė mandarinų tarta / Tinklaraštininkės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.

 

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C temperatūros.

2. Tešlai miltus, cukrų, druską ir pasmulkintą sviestą sudėkite į smulkintuvą S formos peiliuku. Smulkinkite, kol masė taps panaši į duonos trupinius. Supilkite kiaušinio trynį, pieną, suberkite tarkuotą mandarino žievelę. Vėl įjunkite smulkintuvą ir laikykite įjungę, kol masė susijungs į vieną gumulą. Labai ilgai laikyti įjungus nereikia, svarbu tik kad visi ingredientai sukibtų. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių.

3. Tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite pagal tartos formą, tik šiek tiek didesnę. Įklokite tešlą į formą, suformuokite ir kraštelius.

4. Dėkite kepimo formą su tešla į šaldytuvą 5 minutėms. Po 5 minučių išimkite iš šaldytuvo, tešlą subadykite šakute. Ant tešlos uždėkite kepimo popieriaus, berkite ant jo ryžių, žirnių ar kitokių nenaudojamų kruopų, išlyginkite. Dėkite formą į orkaitę ir kepkite 20 minučių. Po 20 minučių išimkite formą, nuimkite kepimo popierių su kruopomis, aptepkite tešlą plaktu kiaušiniu, dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 5 – 10 minučių arba kol gražiai pageltonuos. Kruopos prieš kepant beriamos tam, kad neleistų kepimo metu tešlai kilti. Panaudotas kruopas galite suberti į stiklainį ir pasilikti kitiems tokiems kepiniams.

5. Įdarui supilkite pieną į puodą, sudėkite išilgai įpjautą vanilės ankštį, cinamono lazdelę, nuluptą mandarino žievę. Užvirkite, išjunkite kaitrą ir palikite uždengtą puodą pastovėti 15 minučių. Po 15 minučių perkoškite, kad pašalintumėte prieskonius.

 

6. Kitame puode kiaušinius išplakite su cukrumi, miltais ir krakmolu. Plakant kiaušinių masę, plona srovele supilkite karštą pieną. Uždėkite puodą ant vidutinės kaitros ir virkite maišydami, kol masė sutirštės. Sutirštėjusią masę supilkite ant iškeptos tešlos pado. Dėkite pyragą į orkaitę ir kepkite dar 20-25 minutes kol viršus sutvirtės.

7. Iškepusį pyragą atvėsinkite. Puoškite šviežiais mandarinais ir cinamonu.

Aš puošiau karamelizuotais mandarinais.

Juos paruošti reikia taip:

1. Įdėkite į keptuvę šaukštelį sviesto, ištirpinkite, tolygiai per visą keptuvės plotą įberkite šaukštą rudojo cukraus. Leiskite cukrui išsilydyti, stenkitės nemaišyti, nes sušoks į gumulus. Kai cukrus ištirps ir pradės karamelizuotis, sudėkite griežinėliais pjaustytą mandariną (su žievele).

2. Kepkite mandarino griežinėlius karamelėje ant vidutinės kaitros kas kelias minutes apversdami. Įpilkite šlakelį romo. Kepkite kol skystis išgaruos ir mandarinai gražiai apskrus. Prieš dėdami ant pyrago, atvėsinkite.

Turėkite omeny, kad šitaip karamelizuoti mandarinai bus šiek tiek karstelėję dėl žievelės. Ne visiems tas kartumas patinka. Jei bandysite griežinėlius karamelizuoti be žievelės, mandarinai gali nuo karščio išsiardyti arba karamelizuokite skilteles.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.

 

Lašišos užtepėlė su varške

Lašišos užtepėlė su varške 4 asm.

Šia užtepėle galite gardinti skrebučius, tepti ant duonos arba, jeigu norisi dar sveikiau, valgyti su morkų, salierų bei agurkų lazdelėmis.

Šokoladinis tortas su karameliniu kremu ir vyšniomis

Šokoladinis tortas su karameliniu kremu ir vyšniomis 8 asm.

Šis puikus skanėstas tiks bet kokiai progai, tad išbandykite! Tortas nėra labai saldus, lengvos rūgštelės jam suteikia vyšnios

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką