8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 5.0 5 / 1
Jau įvertinote šį receptą

Žaismingas moliūginis pyragas „Pelenės namelis“

Moliūginis pyragas „Pelenės namelis“
Moliūginis pyragas „Pelenės namelis“ / Tinklaraštininkės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Tinklaraštis „Tekstoranas“: Suteptą sustingusį šį pyragą supjausčiau trikampiais, tada karamele sulipdžiau, galiausiai aptepiau trupučiuku balto šveicariško sviestinio kremo, pabarsčiau skrudintais migdolais ir žemės riešutais, tada stogelius apipyliau karamelės likučiais ir šokoladu nupiešiau langiukus.

 

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Karamelės gaminimas:

1. Įkaitiname prikaistuvį, po truputį beriame cukrų, laukiame, kol išsilydys ir taps gintarinės spalvos karamele. Procesas šiek tiek užtrunka ir reikia kantrybės. Nesigundykit padidinti karštį. Taip, kuo karščiau, tuo greičiau cukrus lydosi, bet tada galutinis rezultatas būna ne toks geras ir karamelė būna skysta.

2. Sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą ir gerai maišome, patogiausia – metaline šluotele. Maišome ant nedidelės ugnies, kol riebalai visiškai susijungia su karamele.

3. Galiausiai – atsargiai! – į prikaistuvį keliauja gerai pašildyta grietinėlė. Jei maktelsit šaltos, gresia virtuvinis sprogimas dėl temperatūrų skirtumo. Pagražinu, žinoma, bet šioje vietoje tikrai reikia būti atsargiems. Grietinėlę įmaišome į karamelinį padažą, įberiame šiek tiek druskytės. Aš dar dėl visa ko perleidžiu per sietelį, kad nebūtų jokių gumuliukų. Apdengiame maistine plėvele ir paliekame atvėsti.

Karamelinio kremo gaminimas:

1. Pieną supilame į didesnį puodą ir pastatome kaisti.

2. Želatiną užpilame šaltu vandeniu ir paliekame išbrinkti.

3. Tuo metu iki šviesios, purios masės išplakame trynius su cukrumi, tada suberiame kukurūzų krakmolą.

 

4. Masę užpilame karštu pienu, gerai išmaišome. Viską pilame atgal į puodą ir nuolat maišydami verdame, kol kremas sutirštės.

5. Išvirusį kremą nukeliame nuo ugnies, įdedame išbrinkusios želatinos lakštelius, gerai išmaišome. Perleidžiame per sietelį, apdengiame maistine plėvele ir paliekame atvėsti.

6. Atvėsusį šaltą kremą išplakame mikseriu, kad būtų švelnus ir purus. Tada įmaišome 3 šaukštus prieš tai pasigamintos sūdytos karamelės.

Moliūginio pyrago gaminimas:

1. Kiaušinius plakam su cukrumi iki šviesios purios masės, tada supilame aliejų.

2. Jogurtą arba kefyrą sumaišom su soda, paliekam, kad suburbuliuotų, tada dedam į tešlą.

3. Miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną gražiai kartu sumaišom dideliame dubenyje. Nėra būtina, bet man labai skanu įtarkuoti apelsino žievelės – pyragas išsyk ima kvepėti Kalėdomis.

 

4. Dar turiu tokį išmislą, tiesiog įpratau visada taip daryti – moliūgo tarkius sumaišau su tais visais sausaisiais ingredientais. Drėgni tarkiai gerai aplimpa miltais ir vėliau nenuskęsta skardelėje kepdami.

5. Galiausiai belieka tešlą sumaišyti su tais miltuotais ir cinamonu bei apelsinais kvepiančiais moliūgo tarkiais.

Kepimas ir formavimas:

1. Tešlos išeina daug, aš net tiksliai pasvėriau – 1460 g. Padalinau ją į dvi lygias dalis ir kepiau per du kartus dviejuose dideliuose padėkluose. Metaline mentele tešlą skardelėje išlyginau ir kepiau 160 laipsnių orkaitėje 20 min.

2. Galiausiai turėjau du didelius 1 cm storio lakštus (37 x 26 cm). Juos perpjoviau per pusę ir sluoksniavau su kremu. Prisipažįstu, kad pirmą kartą pyragą darau tokių namukų formos. Planavau pjaustyti vienaip, išėjo kiek kitaip. Jaučiu, kitą kartą kepčiau kitokios formos, svarbiausia, kad galiausiai būtų patogu prisipjaustyti tų trikampių ir iš jų sukonstruoti namukus.

3. Manau, būtų labai skanu namukus aptepti kreminiu sūriu. Aš po ranka jo neturėjau, užtat šaldiklyje visada turiu šveicariško sviestinio kremo likučių, juos ir panaudojau.

 

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.

 

Lašišos užtepėlė su varške

Lašišos užtepėlė su varške 4 asm.

Šia užtepėle galite gardinti skrebučius, tepti ant duonos arba, jeigu norisi dar sveikiau, valgyti su morkų, salierų bei agurkų lazdelėmis.

Šokoladinis tortas su karameliniu kremu ir vyšniomis

Šokoladinis tortas su karameliniu kremu ir vyšniomis 8 asm.

Šis puikus skanėstas tiks bet kokiai progai, tad išbandykite! Tortas nėra labai saldus, lengvos rūgštelės jam suteikia vyšnios

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką