Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 05 19

Viena darbo savaitė „Can Can“ picerijoje: vandeniu skiedžiamas alus, pasenę produktai, slepiamos nuolaidos?

Dovydas Paslauskas savaitę dirbo „Can Can“ picerijoje sostinėje, Gedimino 37. 15min.lt skaitytojams jis pasakoja apie barmeno darbo užkulisius – alaus skiedimą, senus maisto produktus, nuolaidų kuponų slėpimą nuo klientų. 15min.lt pateikia ir „Can Can“ picerijos nuomonę.
„CanCan“ restoranas
„CanCan“ restoranas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dovydas Paslauskas savaitę dirbo „Can Can“ picerijoje sostinėje, Gedimino 37. 15min.lt skaitytojams jis pasakoja apie barmeno darbo užkulisius – alaus skiedimą, senus maisto produktus, nuolaidų kuponų slėpimą nuo klientų. 15min.lt pateikia ir „Can Can“ picerijos nuomonę.

Savo istorija dalinkitės ikrauk@15min.lt arba dalinkitės skaitytojų portale www.ikrauk.lt.

Kita skaitytojo istorija: chamiškas taksistas nesilaikė taisyklių, o, gavęs pastabą, išmetė iš automobilio vaiką.

Dirbti picerijoje pradėjau neturėdamas reikalingos patirties, todėl pirmąją oficialiąją darbo dieną teko susipažinti su barmeno pareigomis ir darbuotojo įsipareigojimais. Barmenas yra atsakingas už baro zoną ir už tai, kad joje netrūktų produktų kokteiliams, pilstomo alaus. Pilstyti alų, ruošti kavas ir kokteilius bei palaikyti švarą baro zonoje – vienos iš barmeno pareigų. Akivaizdu, buvau žalias šioje srityje, nemokėjau naudotis kavos aparatu ir nesuvokiau, kiek ir kokio alaus pilama į tarą, tačiau man gana smulkiai ir detaliai buvo viskas paaiškinta.

Kai po šešių darbo dienų teko išgirsti, jog nesu tinkamas šiam darbui, ėmiau galvoti, ko aš nepadariau?

Iš pradžių klydau – alaus pildavau per daug, latė kavą painiodavau su kapučino. Bet ilgainiui išmokau. Po šešių darbo dienų jaučiausi padaręs didžiulę pažangą – alų pilsčiau greitai ir nepripildavau per daug, kokteilius, nors ir lėčiau, pagamindavau pats, taip pat iš sandėlio sunešiodavau milžiniškas statines alaus.

Kai po šešių darbo dienų teko išgirsti, jog nesu tinkamas šiam darbui, ėmiau galvoti, ko aš nepadariau? Netapsiu idealiu be praktikos, jai reikia laiko, o laiko vadovybė nesuteikė, apkaltindama prasta darbo kokybe. 

Liepė pilti mažiau alaus

Viena priežasčių, kodėl mane atleido iš darbo, buvo darbo kokybė. Vadovė tvirtino, jog po atleidimo sumokėtas mažesnis darbo užmokestis, nes ir darbo kokybė buvo prasta. Paprašyta nurodyti priežastį, ji sakė, kad pildavau per daug alaus.

Dar pirmąją  dieną buvau supažindintas su vienu didžiausiu padavėjų rūpesčiu – alaus trūkumu. Cituoju ne vienos padavėjos žodžius: „Alaus neperpylinėk – jei bus trūkumas alaus, jei bus minusas, turėsim susimokėti iš savo kišenės“.

Todėl buvau mokytas alaus įpilti ne 0,5 l ar 0,3 l, o truputį mažiau ir ant taros viršaus gausiai užputoti putų. Taip pat turėjau, prieš pildamas alų, prieš tai į tarą įpilti gazuoto vandens – šitaip skiedžiamas alus, ant viršaus pripilama putų, kad klientas galvotų, jog alaus daug. Iš tikrųjų tuo metu pinigai iš jo yra tiesiog vagiami, nes susimokėti už pusę litro skiesto  alaus reikia ne tiek ir mažai.

Taip pat turėjau, prieš pildamas alų, prieš tai į tarą įpilti gazuoto vandens – šitaip skiedžiamas alus, ant viršaus pripilama putų, kad klientas galvotų, jog alaus daug.

Taip pat gazuotu vandeniu buvo skiedžiami 0,5 ir 0,3 l talpos „Pepsi“ gėrimai. Jeigu reikėdavo įpilti vyno ar šampano, buvo liepiama pilti keliais mililitrais mažiau. Šitaip stengiamasi taupyti, ir klientai būdavo vieninteliai, kurie dėl to nukentėdavo.

Kuponai po stalu, tačiau kuponų „neturime“

Dar vienas įdomus dalykas, kurį sužinojau dirbdamas barmenu, yra tai, jog kavinių darbuotojai nenori, jog klientai pavalgytų pigiau. Pietų laikas pas mus prasidėdavo nuo 11 val. dienos ir trukdavo atitinkamai iki 13 val. arba 15 val. Ne vienas klientas užsukdavo ir padavėjų paklausdavo, ar turime maisto kuponų, su kuriais pavalgyti galima pigiau. Tačiau padavėjos sakydavo, kad neturime, kai šūsnis (gal visas šimtas) kuponų gulėdavo bare po stalu.

Klientams kone maldaujant, įkyriai prašant kurios nors padavėjos kuponų, jų „netikėtai atrasdavo“ ir paduodavo, man aiškindamos, jog „jeigu klientas malonus, mandagus, gražus ir neįkyrus – kuponus duodame“, kai tuo tarpu iš tiesų mandagūs klientai, maloniai paprašę kuponų, jų negaudavo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„CanCan“ restoranas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„CanCan“ restoranas

Pasenę produktai

Barmeno pareigos – ne tik pilstyti gėrimus, bet ir patikrinti visų bare esančių produktų galiojimo datas. Prapjauti vaisiai galioja 12 valandų, sultys – 48 valandas, naminė duonos gira – 48 valandas, alus statinėse – 7 paras. Dažniausiai tikrindamas ir nepastebėdavau nieko neteisėto ar netinkamo.

Kartą pastebėjau nepakeistą perpjautų vaisių galiojimo datą – jie nebuvo tinkamai vartoti jau parą. Galiojimą liepė pratęsti, kol produktai bus išnaudoti. Nebent produktai atrodytų tikrai negražiai – tuomet tokie produktai išmetami ir klientui nepateikiami.

VMVT tarnyba 15min.lt informavo, kad tyrimas dėl picerijos yra pradėtas. Po kelių dienų turėtų paaiškėti pirminės tyrimo išvados.

Tirs Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Kad įsitikinčiau, jog alaus skiesti gazuotu gėrimu negalima, paskambinau į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, skųsdamasis, jog tam tikrame padalinyje, tam tikroje kavinėje į alų pilama gazuoto vandens, „Pepsi“ gėrimai taip pat skiedžiami vandeniu. Man buvo atsakyta, jog tai, be abejonės, pažeidimas. Žadėta susisiekti su manimi, kai tik bus patikrintas padalinys, kuriam pateiktas skundas. Kol kas specialistai su manimi nesusisiekė.

VMVT tarnyba 15min.lt informavo, kad tyrimas dėl picerijos yra pradėtas. Po kelių dienų turėtų paaiškėti pirminės tyrimo išvados.

Rezultatas – sumažintas darbo užmokestis

„Can Can“ picerijoje dirbau 6 dienas – man liepė parašyti prašymą išeiti iš darbo. Vadovės teigimu, dirbau nekokybiškai – pyliau per daug alaus klientams, dirbau per lėtai, nors ne viena padavėja pastebėjo, kad dirbti sekasi vis geriau.

Padėkojau už suteiktą patirtį ir ėmiau laukti darbo užmokesčio. Už šešias darbo dienas tegavau 97 Lt. Paskambinau į kavinės tinklo buhalteriją ir sužinojau, kad buvo užregistruotos tik dvi darbo dienos po 8 valandas. Suskubau skambinti vadovei ir išsiaiškinti, gal įvyko kokia klaida, tačiau ji atsakė, jog šitaip įvertino mano darbo kokybę.

Už šešias darbo dienas tegavau 97 Lt. Paskambinau į kavinės tinklo buhalteriją ir sužinojau, kad buvo užregistruotos tik dvi darbo dienos po 8 valandas.

Nuo kada vertinama kokybė, o ne dirbtos valandos ir viršvalandžiai? Iš viso dirbau per 40 valandų. Tris dienas po darbo dirbdavau dar po papildomą valandą, nes padavėjos nespėjo aptarnauti klientų, tačiau papildomai man už tai nebuvo sumokėta. Už 6 dienų darbą gavau 97 Lt –  ar teisingas atlygis, vertinant visas pastangas ir atsižvelgiant į dirbtas valandas?

Tiesa, man pradėjus domėtis, kodėl gavau tiek mažai, buvo informuotas apie klaidą ir man papildomai „Can Can“ picerija sumokėjo 115 Lt.

„Trūko supratimo apie tvarką“

„CanCan“ tinklo vadovė Rūta Grincevičienė sakė, kad vaikino jie neatleido, jis pasitraukė savo noru.

„Tas žmogus savo noru parašė prašymą išeiti iš darbo. Jį vadovė pasikvietė pasikalbėti. Klausė, kaip jis jaučiasi, ar gali dirbti. Aš galiu netgi pacituoti vadovės žodžius: jam trūksta elementarios nuovokos, kas susiję su tvarka, švara, jis yra neorganizuotas, nerodantis iniciatyvos, rankos drebančios“, – sakė ji.

R.Grincevičienė tikino, kad niekas jam niekada neliepė skiesti gėrimų su vandeniu, ko kavinė esą netoleruoja.

„Jis pas mus dirbo labai labai trumpai. Anot picerijos vadovės, jis nebuvo niekur dirbęs iki tol, buvo mokomas pas mus, bet tikrai niekada nebuvo, tuo labiau iš vadovo pusės, pasakymų, liepimų, kad reikėtų skiesti alų. Aišku, turime kai kuriuos kokteilius, kurie reikalauja būtent to vandens įpylimo pagal receptūrą“, – sakė R.Grincevičienė.

Pasak jos, įmonėje bus atliekami tikrinimai, kad būtų išsiaiškinta, ar nėra tokių pažeidimų, apie kuriuos pasakojo D.Paslauskas.

TAIP PAT SKAITYKITE. SKAITYTOJO ISTORIJA: 40 KG SVERIANTI MOTERIS LAIMĖJO PRIEŠ KELIŲ POLICIJĄ.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius