Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai: Prodiuserė G.Masteikaitė apie kontroversišką knygą ir Naująjį Baltijos šokį

15min klausia meno ir kultūros žmonių, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos šiomis dienomis. Šįkart kultūros vadybininkė, prodiuserė Gintarė Masteikaitė pasakoja apie knygą, pradėjusią ne vieną pokalbį oro uostuose, talentingą teatro režisierių, Naująjį Baltijos šokį bei muziką.
Gintarė Masteikaitė
Gintarė Masteikaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Muzika: „Thao & The Get Down Stay Down“

G.Masteikaitė karantino metu „atrado ir įsimylėjo“ šiuo metu Oklande (JAV) esančią muzikos grupę „Thao & The Get Down Stay Down“.

Jos žodžiais, karantino sąlygomis ši grupė greitai ir labai profesionaliai sukūrė vaizdo klipą dainai „Phenom“.

„Tai vienas iš tų sėkmingų karantino metu įgyvendintų meninių projektų pavyzdžių. Vaizdo įrašo gamybai pasitelkta „Zoom“ platforma ir šiuolaikinio šokio šokėjai. Žmonių kūrybiškumas ir gebėjimas prisitaikyti visada žavi“, – sakė ji.

VIDEO: Thao & The Get Down Stay Down - Phenom (Official Music Video)

Teatro režisierius: Dimitris Papaioannou

Kaip vieną mėgstamiausių scenos meno atstovų G.Masteikaitė išskiria Dimitrį Papaioannou. Jis yra Graikijos eksperimentinio teatro scenos režisierius, choreografas ir vizualiojo meno kūrėjas, pasaulio atrastas po 2004 metų Atėnų olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos.

Vos tik pradėjus dirbti kultūros srityje, su menininko darbais G.Masteikaitei teko susipažinti per vaizdo įrašus.

„2018 m. pirmą kartą gyvai išvydau jo vieną paskutiniųjų kūrinių „The Great Tamer“. Tais pačiais metais nusišypsojo sėkmė ir pamačiau jo antrą darbą, sukurtą Pina Bausch trupės šokėjams „Since She“. Tai įspūdingo kalibro menininkas, ne tik preciziškai atliekantis savo darbą, bet ir be proto gerbiantis publiką“, – teigė ji.

G.Masteikaitė pasakojo apie pažinties su D.Papaioannou metu nuskambėjusią menininko mintį – kol kūrėjas gyvas ir sveikas, žiūrovai turi teisę jausti jo buvimą salėje:

„Režisierius keliauja kartu su savo darbais po visą pasaulį ir džiugina žiūrovus savo buvimu kažkur salėje. Abu spektakliai pribloškia vizualiais sprendimais, profesionaliu atlikimu ir magiškais scenografiniais sprendimais, kurie tave veda nuo vieno mito prie kito. Kiek žiūrovas pasiims, priklauso nuo jo sugebėjimo skaityti scenoje vienas po kito kuriamus paveikslus.“

VIDEO: Dimitris Papaioannou — The Great Tamer - Trailer

Meno festivalis: Naujasis Baltijos šokis

„Būsiu labai šališka“, – prisipažįsta prodiuserė, mat jos mėgstamiausias festivalis yra Lietuvos šokio informacijos centro ir Vilniaus festivalių organizuojamas tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis Naujasis Baltijos šokis.

Anot jos, šiuolaikinis šokis tai viena laisviausių, prieinamiausių, drąsiausių ir kūrybiškiausių raiškos formų.

„Naudojamos šokio technikos, kūrybiniai metodai, sprendimai ir nagrinėjamos temos yra nesuskaičiuojami ir neaprašomi. Naujasis Baltijos šokis kiekvienais metais suteikia galimybę susipažinti su kūrėjais iš viso pasaulio, nuo Australijos iki Kanados, Europos ir, žinoma, Lietuvos“, – pasakojo ji.

Jeano Louis Fernandezo nuotr./Spektaklio „Chotto Xenos“ akimirka
Jeano Louis Fernandezo nuotr./Spektaklio „Chotto Xenos“ akimirka

Literatūra: Reza Aslan „Maištininkas: Jėzaus nazariečio gyvenimas ir laikai.“

G.Masteikaitė sako, kad vienos mėgstamiausios knygos neturi, tačiau apskritai jas labai mėgsta.

„Dažniausiai vienu metu skaitau kelias, tad jos suveikia arba ne“, – sakė ji. Viena labiausiai patikusių knygų, kuri, kaip teigė pašnekovė, „prisidėjo prie ne vienos pažinties ir pokalbio oro uostuose“ yra Rezos Aslan „Maištininkas: Jėzaus nazariečio gyvenimas ir laikai“.

„Tai intelektuali ir įtraukianti knyga, kupina pagarbos religijai ir krikščionybei, bet tuo pačiu kelianti daug klausimų. Tai tarsi istorinis nuotykis, kuris taip įtraukia, kad neįmanoma atsiplėšti. Knyga sulaukė labai daug prieštaringų vertinimų, skandalų ir dėl jos autoriaus – Irane gimusio religijos tyrinėtojo R.Aslano, kuris yra musulmonas“, – teigė G.Masteikaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius