Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 22

10 filmų apie stiprias moteris

Neseniai Los Andžele gyvenanti vaikų knygų leidėja Elena Favilli pasipiktino, jog visose pasakose moteris be vyro pagalbos nieko nepasiekia ir jos misija tėra laukti „žaviojo princo“. Ji išleido alternatyvią pasakų knygą maištingoms mergaitėms apie 100 karingų, ryžtingų ir talentingų moterų. Laimei, kai jau išaugame iš pasakų, tikrai negalime skųstis filmų, atskleidžiančias tokių moterų gyvenimo istorijas, stoka.
Filmo „Bado žaidynės“ stopkadras - aktorė Jeniffer Lawrence
Filmo „Bado žaidynės“ stopkadras - aktorė Jeniffer Lawrence / Filmo stopkadras

Įsijunkite kurį nors iš šių 15min rekomenduojamų filmų ir pamatykite moteris, kurioms galime pavydėti ryžto ir gebėjimo atsitiesti po įvairių likimo smūgių.

1. XX-ojo amžiaus moterys / 20th century women (2017)

Nauja, vos 2017-aisiais išleista režisieriaus Mike‘o Millso drama, kurioje jis nagrinėja tėvų ir vaikų tarpusavio ryšį. Filmas nomituotas Oskarui ir Auksiniam gaubliui už scenarijų bei aktorės Annette Bening vaidybą. Filme taip pat vaidina Elle Fanning ir Greta Gerwig.

Annette Bening šiame filme įkūnija į penktą dešimtį įkopusią vienišą mamą Dorotheą, kuri augina paauglį sūnų Jamie.

Nebežinodama, kaip kalbėtis su nuolat priešgyniaujančiu paaugliu, Dorothea paprašo kartu gyvenančios menininkės Abbie ir paauglės kaimynės Julie pagalbos. Nors filmo žanras – drama, kai kurie kritikai prisipažįsta vietomis iš širdies kvatoję iš trijulės pastangų išauklėti paauglį doru žmogumi.

Filmą „XX-ojo amžiaus moterys“ galite pasižiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: 20th Century Women Official Trailer #1 (2017) Elle Fanning Comedy Drama Movie HD

2. Paslėptos figūros /Hidden Figures (2016)

Ar norėtumėte pamatyti, kaip atrodė JAV ir Rusijos kosmoso užkariavimo kova iš vidaus? Filme trys NASA darbuotojos ruošiasi išskraidinti pirmąjį astronautą, Johną Gleną, į kosmosą. Laiko ilgiems skaičiavimams ir konstravimams nėra – bet kurią akimirką pirmojo žmogaus kosmose šlovę gali nugvelbti Rusija.

Tačiau filmo herojėms, trims afroamerikietėms reikės ne tik panaudoti aštrius matematikių protus apskaičiuoti erdvėlaivio trajektorijai, tačiau ir kasdien priešintis diskriminacijai baltaodžių vyrų kolektyve. Filme vaidina Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monae.

Filmą „Paslėptos figūros“ galite pasižiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: Filmo „Paslėpti skaičiai“ anonsas:

3. Hercogienė / The Duchess (2012)

Kokios buvo moters „pareigos“ XVIII amžiaus Anglijoje? Ištekėti ir pagimdyti savo vyrui sūnų. Tokios pat jos teko ir Devonšyro hercogienei Georgianai Spencer, nepaisant to, jog ši turėjo daug daugiau gebėjimų: pavyzdžiui, pelnyti visuomenės palankumą ir dėmesį, uždegti žmones liberaliomis revoliucijos idėjomis. Tačiau savo vyro, Devonšyro hercogo ji vis tiek buvo laikoma tik vaikščiojančia gimda.

Britai, kurie itin mėgsta kapstytis po geneologiją, išsiaiškino, jog reali hercogienė Georgiana buvo pricesės Dianos pro-pro-pro-pro... teta. Ir jos išties buvo panašios: abi ištekėjo už kilmingų bei turtingų vyrų, abi lengvai pelnė žmonių meilę ir... turėjo po meilužį.

„Visas Londonas kalba? Ir tegul!“ – į mamos priekaištą filme atšauna Georgiana, dar nežinodama, kiek jai kainuos aistringas romanas su Ministru pirmininku. Devonšyro hercogienę filme įkūnija aktorė Keira Knightley.

VIDEO: Hercogienė

4. Malena (2000)

Ar lengva būti įspūdingo grožio moterimi nedideliame Sicilijos miestelyje? Filme režisierius Giuseppe Tornatore atskleidžia, jog grožis kartais gali sugriauti gyvenimą. Maleną filme vaidina įspūdinga aktorė Monica Belluci – miestelio vyrai susirenka pažiūrėti, vien kaip ji praeis gatve.


Tačiau veiksmas vyksta 1940-ųjų Italijoje – Malenos vyrui išvykus į karą gražuolė netenka pagrindinės kliūties, bent kiek stabdžiusios gašlias miestelio vyrų mintis. Dėl pagiežingų moterų skleidžiamų gandų herojė praranda darbą ir atsiduria skurde – ji priversta užsiimti prostitucija, kad susimokėtų už duonos kąsnį.

Kaip atsities ši moteris, patyrusi tokį pažeminimą?

VIDEO: Malena | Official Trailer (HD) - Monica Bellucci, Giuseppe Sulfaro | MIRAMAX

5. Karališka drąsa / Brave (2012)

Tai animacinis filmas, tačiau kartais verta vieną vakarą pabūti vaikais, nes be įspūdingos herojės ugniniais plaukais, nusprendusios riterių turnyre laimėti savo pačios ranką, žiūrėdami šią linksmą komediją mėgausitės dūdmaišių garsų pripildytu garso takeliu bei (jei žiūrėsite originalo kalba) spalvingu škotišku akcentu.

Filmas jus nukels į laikus, kai škotų klanai kariavo ir bičiuliavosi tarpusavyje, o karaliui Fergusui netikėtai gimė dukra, kuriai lėlės ir suknelės rūpėjo mažiausiai.

Priešindamasi tėvų reikalavimams ištekėti Merida kreipiasi į vietinę raganą, o tada užverda tikra košė, iš kurios kapanotis teks visiems bendromis jėgomis.

Nuotaikingiems personažams savo balsus „paskolino“ talentingi aktoriai Emma Thompson, Billy Conolly, Kely Macdonald.

VIDEO: Brave Official Trailer #3 (2012) Pixar Movie HD

6. Bado žaidynės / Hunger games (2012)

Čia – suaugusiesiems skirta Meridos versija. Fantastinė trilogija apie Katniss Everdeen, kurią įkūnija moteriškos stiprybės simbolis – aktorė Jeniffer Lawrence.

Bado krečiamoje šalyje kasmet po du paauglius – vaikiną ir merginą – iš kiekvieno miesto regiono yra atrenkama televiziniam šou. 24 jaunuoliai turi kovoti tol, kol gyvas lieka tik vienas.

Televizinio šou rengėjai tiki, kad parodydami žiaurumus, atgrasys žmones nuo smurto dėl duonos kąsnio. Katniss į šį šiurpų žaidimą pasiprašo savanore, taip gelbėdama į žaidynes atrinktą seserį. Per pasiruošimą žaidimui ji susipažįsta su Peetu, kuris netrukus viešai prisipažįsta ją įsimylėjęs. Bado žaidynių žiūrovai nesitveria kailyje: ką darys įsimylėjeliai, kai teks kovoti vienam prieš kitą iki vieno iš jų mirties?

VIDEO: The Hunger Games (2012 Movie) - Official Theatrical Trailer - Jennifer Lawrence & Liam Hemsworth


7. Frida (2002)

Filmas – tai tikrais įvykiais paremta vienos garsiausių meksikiečių tapytojos – Fridos Kahlo ir jos sutuoktinio Diego Rivera gyvenimo ir meilės istorija. Spalvinga ir talentinga istorinė asmenybė įkūnijama aktorės Salmos Hyek. Abu partneriai buvo tapytojai ir juos išgarsino ne tik jų darbai, tačiau ir audringi charakteriai.

Režisieriaus Julie Taymoro darbas buvo nominuotas net šešiose Kino Akademijos apdovanojimų kategorijose.

Leidinio „New York Times“ kino kritikas A. O. Scottas rašė, jog biografiniai filmai dažniausiai būna apie menininkų išgėrinėjimus, seksą, muštynes, iškilimą į šlovės viršūnę ir staigų ridenimąsi žemyn. Filmas „Frida“ atiduoda savo duoklę sekso, šlovės bei pripažinimo scenoms, tačiau kartu jis atskleidžia tapytojos drąsą bei jos anarchistinę dvasią.

VIDEO: Salma Hayek filme Frida (2002).

8. Mergina, verta milijono / Million Dollar Baby (2004)

Tai filmas apie merginą, užsispyrimu besibraunančią į „vyriško“ sporto pasaulį. Filmo herojė Maggie nori tapti garsia boksininke – iš Misūrio miesto ji atvyksta į Los Andželą, pas bokso trenerį Frankie Dunn‘ą (Clintas Eastwoodas). Šaltas ir griežtas treneris, kurio garsiausi užauginti sportininkai jau pasirašė kontraktus su kitais, nemato perspektyvos eikvoti savo laiką įgyvendindamas trisdešimtmetės svajones.

Tačiau Maggie neatlyžta ir išgauna trenerio pažadą ją treniruoti. Frankie netrukus taip susižavi jaunąja boksininke, jog jai atsiveria labiau, nei vieninteliam draugui, taip pat anksčiau kovojusiam ringe (Morganas Freemanas). Tačiau už kampo tykanti nelaimė vėl iš esmės pakeis šios trijulės santykius.

Filmas pelnė 4 Kino akademijos, 2 Auksinio gaublio ir dar šūsnį įvairiausių apdovanojimų,.

VIDEO: Mergina verta milijono

9. Geležinė ledi / The Iron Lady (2011)


„Jei nori pakeisti šią partiją – vadovauk jai. Jei nori pakeisti ką nors šioje šalyje – vadovauk jai“ – filme ištaria konservatorių partijos atstovas ir aktorės Meryl Streep herojė, Margharet Thatcher šį patarimą užsibrėžia įgyvendinti.

Pirmoji Didžiosios Britanijos premjerė, prasibrovusi pro lyties ir ekonominės klasės stereotipų sieną, 11 metų vedusi šalį į priekį ir savo mėlynu kostiumėliu žibėjusi tarp būrio politikų vyrų.

Didžiojoje Britanijoje ne vienam to meto politikui ji buvo rakštis minkštoje vietoje. Ambicinga, valdinga, nebijanti nei įsivelti į karą, nei „nekenčiamiausios politikės“ titulo.

Filmas žiūrovus nukelia į pačią Geležinės ledi gyvenimo pabaigą kai ji, gedėdama savo mirusio vyro, prisimena įvairius savo asmeninio ir politinio gyvenimo momentus.

VIDEO: The Iron Lady Official Trailer

10. Čikaga / Chicago (2002)

Drįstame teigti, jog filmas patiks net tiems, kurie nemėgsta miuziklų. Šis miuziklas įtraukė į makabrišką kabaretą tokius aktorius kaip Richardas Geeras, Rene Zelweger, Catherine Zeta Jones.

„Aš jo nežudžiau. Bet jei būčiau nužudžiusi, nesigailėčiau“ - pagrindinė filmo frazė, skambanti keliolikai vyrų žudikių iš lėto atskleidžiant savo gyvenimo istorijas. Štai kokios gali būti moterys, kai kažkas joms sutrukdo siekti savo gyvenimo svajonės.

Filmo herojė Velma nužudė savo vyrą kartu su jo meiluže, aptikusi juos užkulisiuose po savo pasirodymo. Tuo metu Roxy, kurią vaidina Rene Zelweger, nušauna savo meilužį, nes šis pasirodo, neturi reikiamų ryšių, kurie išvestų ją į didžiąją sceną. Moteris ima ginti advokatas Bilis, tačiau teismą įtikinti padės ne tik jo profesionalumas, tačiau ir moteriškos gudrybės.

VIDEO: Chicago (2002) Official Trailer - Catherine Zeta Jones, Richard Gere Movie HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius