Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 13

10-oje „Sidabrinių gervių“ ceremonijoje triumfavo A.Blaževičiaus filmas „Šventasis“

Vilniaus Kongresų rūmuose antradienio vakarą įvyko 10-ieji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimai: juose triumfavo Andriaus Blaževičiaus filmas „Šventasis“, pelnęs net 6 apdovanojimus. „Auksinė gervė“ už viso gyvenimo nuopelnus buvo įteikta aktoriui Vytautui Paukštei.
Teklė Kavtaradzė ir Andrius Blaževičius
10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija. Filmo „Šventasis“ režisierius Andrius Blaževičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip ir kasmet, apdovanojimus organizuoja Lietuvių kino akademija. Šiemet ceremoniją vesti patikėta Andriui Rožickui.

Šių metų filmų atrankos komisiją, kuriai vadovavo kinotyrininkė Gražina Arlickaitė, sudarė filosofas Nerijus Milerius, operatorė Kristina Sereikaitė, režisierė Alantė Kavaitė bei kompozitorius Algirdas Martinaitis.

Tardama sveikinimo žodį, G.Arlickaitė teigė, jog „Sidabrinių gervių“ dešimtmetis – gera proga susimąstyti, kas ir kodėl buvo daroma ir ką buvo galima daryti kitaip: „Mes siekiame paprasto dalyko – siekiame įvertinti tai, kas kiekvienais metais vyksta mūsų kine, ir pagerbti tuos, kuriems esame dėkingi už tai, kad turime savo nacionalinį kiną.“

Šiųmetinė apdovanojimų ceremonija netikėtai prasidėjo nuo „Auksinės gervės“, skiriamos už viso gyvenimo nuopelnus, įteikimo. Ji atiteko aktoriui Vytautui Paukštei.

Atsiimdamas apdovanojimą V.Paukštė sakė: „Nuoširdžiai dėkoju Lietuvos kino akademijai, jos akademikams, balsavusiai komisijai ir Lietuvos kino centrui. Dėkoju visiems režisieriams, kurie patikėjo manim ir pakvietė tam ar kitam darbui. Daugelio jų nebėra mūsų tarpe – ką padarysi, toks gyvenimas. Dėkoju likimui, kuris buvo šioks ir anoks, kaip ir visiems. Kad jis leido man gyventi tais dešimtmečiais, kada klestėjo Lietuvos menas, ir ne vien tik stebėti iš šalies, bet ir jame dalyvauti.“

„Sidabrinės gervės kiaušinis“ už geriausią metų studento darbą atiteko režisierės Marijos Stonytės filmui „Kalnai, kalnai“. Autorė ceremonijoje nedalyvavo.

Geriausiu dokumentiniu filmu buvo pripažintas režisieriaus Audriaus Stonio darbas „Moteris ir ledynas“. Režisierius sakė: „Vaidybinio kino žmonės kuria stebuklus. Dokumentininkai laukia stebuklo ir todėl aš noriu palinkėti visiems mano profesijos broliams ir seserims, kad jiems nepritrūktų tikėjimo ir kantrybės sulaukti stebuklo, kuris anksčiau ar vėliau ateina.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija

„Sidabrinė gervė“ už geriausią trumpametražį filmą atiteko „Motinos dienai“. Filmo režisierė Kamilė Milašiūtė dėkojo Lietuvos kino centrui, filmo kūrybinei komandai ir atviram jaunimo centrui „Mes“, su kuriuo bendradarbiavo kuriant šį filmą.

Geriausiu animaciniu filmu buvo pripažintas režisieriaus Gedimino Šiaulio darbas „Kaukai“. „Kaip gerbiamas A.Stonys sakė, reikia laukti stebuklo – šis filmas gimė stebuklo dėka, mes tiesiog sulaukėm jo“, – sakė G.Šiaulys, dėkodamas savo šeimai ir filmo kūrybinei komandai.

Naujoje „Sidabrinių gervių“ nominacijoje už geriausią bendros gamybos kino filmą pergalę šventė režisierių Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi trumpametražis dokumentinis filmas „Aš čia tik svečias“. G.Žickytė ceremonijoje nedalyvavo, už ją apdovanojimą atsiėmė prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė.

Apdovanojimas už geriausią antraplanį moters vaidmenį atiteko Gelminei Glemžaitei už darbą filme „Šventasis“ (rež. Andrius Blaževičius). „Labai ačiū visiems: komandai, Andriui [Blaževičiui], komisijai. Laukiu pirmo plano, režisieriai. Ateikit pasižiūrėti filmo – rudenį premjera. Labai geras filmas“, – atsiimdama apdovanojimą sakė G.Glemžaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija

Metų geriausio antraplanio aktoriaus vaidmens apdovanojimą pelnė Valentinas Krulikovskis už vaidmenį filme „Šventasis“. Už jį apdovanojimą atsiėmė režisierius Andrius Blaževičius.

geriausią profesinės meistrystės darbą apdovanota prodiuserė Uljana Kim. „Sidabrinė gervė“ jai įteikta už bendros gamybos su Estija ir Latvija filmų „Apsimetėliai“ (rež. Vallo Toomla) ir „Pelenų sanatorija“ (rež. Dāvis Sīmanis) bei ilgametražio vaidybinio kino filmo „Senekos diena“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas) prodiusavimą.

„Kiekvienas Lietuvos prodiuseris yra vertas „gervės“. Dirbam tikrai labai nelengvom sąlygom, tai yra didelis iššūkis“, – sakė U.Kim, šį apdovanojimą nutarusi pasidalinti su filmų koprodiuseriais Estijoje bei Latvijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija

Publikos simpatijų prizą pelnė filmas „Zero III“ (rež. Emilis Vėlyvis). Prizą atsiėmė filmo prodiuseriai.

„Sidabrinė gervė“ už geriausią dailininko darbą atiteko Galiui Kličiui („Senekos diena“, rež. Kristijonas Vildžiūnas). „Labai malonu paimti gervę iš R.Savicko rankų, nes jo tėvas buvo mano mokytojas“, – sakė G.Kličius, dėkojęs LiKAI, filmo kūrybinei komandai, režisieriui ir žmonai, kuri iškentėjo „tą laikotarpį kine ir gyvenime“.

geriausią montažą apdovanoti Emilis Vėlyvis ir Paulius Zavadskis, filmo „Zero III“ montažo autoriai. Jiedu apdovanojimų ceremonijoje nedalyvavo.

Gabija Jaraminaitė, atlikusi pagrindinį vaidmenį Linos Lužytės filme „Amžinai kartu“, pelnė „Sidabrinę gervę“ už geriausią aktorės vaidmenį: „Visų pirma, noriu padėkoti Linai Lužytei už mūsų nuostabią užsimezgusią draugystę. Tikiu, kad ta draugystė ilgai gyvuos. Ačiū Dagnei Vildžiūnaitei. Negaliu nepadėkoti savo abiems tėveliams, kurie yra šioje salėje. <...> Dėkoju ir visoms nominantėms, nes buvo didžiulė garbė būti su jomis nominuotai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabija Jaraminaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabija Jaraminaitė

Apdovanojimas už geriausią aktoriaus vaidmenį atiteko Mariui Repšiui, suvaidinusiam filme „Šventasis“. „Šitą gervę gavau pelnytai. Aš turėjau ją gaut, nes jei būčiau negavęs, tektų dar daugiau dirbt. Labai dėkoju Blaževičiui, aš jį labai myliu, jis labai talentingas režisierius,“ – sakė aktorius, atsiimdamas apdovanojimą.

„Sidabrine gerve“ už geriausią kompozitoriaus darbą apdovanoti Denisas Zujevas („Fusedmarc“), Eglė Sirvydytė, Jurga Šeduikytė („Mixtape Club“), sukūrę muziką filmui „Kaukai“ (rež. Gediminas Šiaulys). Atsiimdama apdovanojimą J.Šeduikytė sakė: „Iki tol sapnavau begarsius sapnus, bet nuo to bendradarbiavimo prasidėjo kažkokie muzikiniai sapnai“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurga Šeduikytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurga Šeduikytė

Metų geriausiu operatoriumi pripažintas Audrius Kemežys už darbas filme „Moteris ir ledynas“ (rež. Audrius Stonys). „Noriu padėkoti režisieriui Audriui Stoniui – pabandysiu kaip [Ramūnas] Greičius – už nepaprastą pasitikėjimą ir mūsų bendrą daug metų trunkantį darbą“, – sakė A.Kemežys.

Geriausio scenarijaus apdovanojimas atiteko Andriui Blaževičiui, Marijai Kavtaradzei ir Teklei Kavtaradzei už filmo „Šventasis“ scenarijų. M.Kavtaradzė dėkojo Lietuvių kino akademijai, T.Kavtaradzė prisiminė tuos žmones, be kurių Lietuvoje kino scenaristo profesijos gal ir nebūtų: Raimundą Paškevičių, Ramunę Čekuolytę, Aušrą Martišiūtę, Giedrę Beinoriūtę.

Geriausiu režisieriumi pripažintas Andrius Blaževičius, sukūręs filmą „Šventasis“. „Labai malonu būti tarp tokių nominantų. Labai džiaugiuosi, ačiū labai“, – sakė režisierius.

„Sidabrinė gervė“ už geriausią ilgametražį vaidybinį kino filmą atiteko A.Blaževičiaus filmui „Šventasis“. „Jau naują filmą darom, jeigu dėl finansavimo... Tai būtų visai gerai“, – juokavo A.Blaževičius, atsiimdamas svarbiausią vakaro apdovanojimą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jubiliejinė „Sidabrinių gervių“ ceremonija: raudonu kilimu žengė garbūs svečiai

VIDEO: „Sidabrinės gervės“ raudonojo kilimo svečiai spindėjo elegancija

NOMINACIJOS

Metų geriausias studento darbas „Sidabrinės gervės kiaušinis“:

  • „Kupranugaris“ (rež. Laurynas Bareiša, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, darbo vadovė Giedrė Beinoriūtė)
  • „Šaknys karčios“ (rež. Domas Petronis, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, darbo vadovas Audrius Stonys)
  • „Kalnai kalnai“ (rež. Marija Stonytė, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, darbo vadovė Giedrė Beinoriūtė)
  • „Sigis“ (rež. Tomas Gvozdas, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, darbo vadovas Audrius Stonys)

Metų geriausias profesinės meistrystės darbas:

  • Živilė Gallego ir Donatas Ulvydas – už lietuvių ilgametražio vaidybinio kino filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ (rež. Donatas Ulvydas) prodiusavimą
  • Uljana Kim – už bendros gamybos su Estija ir Latvija filmu „Apsimetėliai“ (rež. Vallo Toomla), „Pelenų sanatorija“ (rež. Dāvis Sīmanis) su Latvija, ir lietuvių ilgametražio vaidybinio kino filmo „Senekos diena“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas) prodiusavimą.
  • Marija Razgutė – už trumpametražių vaidybinių filmų „Budėjimas“ (rež. Karolis Kaupinis), ir „Motinos diena“ (rež. Kamilė Milašiūtė) bei ilgametražio vaidybinio filmo „Šventasis“ (rež. Andrius Blaževičius) prodiusavimą
  • Dagnė Vildžiūnaitė – už ilgametražio vaidybinio filmo „Amžinai kartu“ (rež. Lina Lužytė) ir bendros gamybos su rumunais filmo „Kartą Rytų Europoje“ (rež. Igor Cobileanski) prodiusavimą

Metų geriausias montažo režisieriaus darbas:

  • Danielius Kokanauskas („Apsimetėliai“, rež. Vallo Toomla)
  • Silvija Vilkaitė („Šventasis“, rež. Andrius Blaževičius)
  • Domas Petronis ir Gintarė Sokelytė („Nuo Lietuvos nepabėgsi“, rež. Romas Zabarauskas)
  • Emilis Vėlyvis ir Paulius Zavadskis („Zero III“, rež. Emilis Vėlyvis)

Metų geriausias dailininko darbas:

  • Galius Kličius („Senekos diena“, rež. Kristijonas Vildžiūnas)
  • Aurimas Akšys („Šventasis“, rež. Andrius Blaževičius)
  • Sigita Šimkūnaitė („Emilija iš Laisvės alėjos“, rež. Donatas Ulvydas)

Metų geriausias kompozitoriaus darbas:

  • Jonas Jurkūnas („Emilija iš Laisvės alėjos“, rež. Donatas Ulvydas)
  • Denis Zujev „Fusedmarc“, Eglė Sirvydytė, Jurga Šeduikytė „Mixtape Club“ („Kaukai“, rež. Gediminas Šiaulys)
  • Vytautas Rasimavičius („8 minutės“, rež. Dovilė Šarutytė)
  • Luke Jurevičius („Virsmas“, rež. Nathan Jurevičius)
  • Alternatyvaus roko grupė „Šiaurės kryptis“ („Senekos diena“, rež. Kristijonas Vildžiūnas)

Metų geriausias operatoriaus darbas:

  • Linas Dabriška („Šventasis“, rež. Andrius Blaževičius)
  • Audrius Kemežys („Moteris ir ledynas“, rež. Audrius Stonys)
  • Oleg Mutu („Amžinai kartu“, rež. Lina Lužytė)
  • Feliksas Abrukauskas („Kartą Rytų Europoje“, rež. Igor Cobileanski)

Metų geriausias antraplanis aktorės vaidmuo:

  • Rasa Samuolytė („Amžinai kartu“, rež. Lina Lužytė)
  • Severija Janušauskaitė („Emilija iš Laisvės alėjos“, rež. Donatas Ulvydas)
  • Gelminė Glemžaitė („Šventasis“, rež. Andrius Blaževičius)

Metų geriausias antraplanio aktoriaus vaidmuo:

  • Darius Meškauskas („Budėjimas“, rež. Karolis Kaupinis)
  • Valentinas Krulikovskis („Šventasis“, rež. Andrius Blaževičius)
  • Giedrius Savickas („Amžinai kartu“, rež. Lina Lužytė)
  • Tauras Čizas („Emilija iš Laisvės alėjos“, rež. Donatas Ulvydas)

Metų geriausias aktorės vaidmuo:

  • Gabija Jaraminaitė („Amžinai kartu“, rež. Lina Lužytė)
  • Indrė Patkauskaitė („Šventasis“, rež. Andrius Blaževičius)
  • Elžbieta Latėnaitė („Senekos diena“, rež. Kristijonas Vildžiūnas)
  • Ieva Andrejevaitė („Emilija iš Laisvės alėjos“, rež. Donatas Ulvydas)

Metų geriausias aktoriaus vaidmuo:

  • Marius Repšys („Šventasis“, rež. Andrius Blaževičius)
  • Dainius Gavenonis („Amžinai kartu“, rež. Lina Lužytė)
  • Darius Gumauskas („Emilija iš Laisvės alėjos“, rež. Donatas Ulvydas)

Metų geriausias scenarijus:

  • Andrius Blaževičius, Marija Kavtaradzė ir Teklė Kavtaradzė („Šventasis“, rež. Andrius Blaževičius)
  • Lina Lužytė („Amžinai kartu“, rež. Lina Lužytė)
  • Jonas Banys („Emilija iš Laisvės alėjos“, rež. Donatas Ulvydas)

Metų geriausias režisieriaus darbas:

  • Andrius Blaževičius – „Šventasis“
  • Lina Lužytė – „Amžinai kartu“
  • Audrius Stonys – „Moteris ir ledynas“
  • Kristijonas Vildžiūnas – „Senekos diena“
  • Emilis Vėlyvis – „Zero III“

Metų geriausias animacinis filmas:

  • „Kaukai“ (rež. Gediminas Šiaulys, prod. Miglė Pelakauskė)
  • „Ne ožkoje laimė“ (rež. Ilja Bereznickas, prod. Valentas Aškinis)
  • „Po mirties, prieš pragarą“ (rež. Tomas Ramanauskas, prod. Agnė Adomėnė)
  • „Pono Nakties laisvadienis“ (rež. ir prod. Ignas Meilūnas )
  • „Virsmas“ (rež. Nathan Jurevičius, prod. Vitalijus Žukas, Miglė Pelakauskė)

Metų geriausias dokumentinis kino filmas:

  • „Moteris ir ledynas“ (rež. Audrius Stonys, prod. Radvilė Šumilė)
  • „Ateljė: Rojaus drabužiai“ (rež. Albina Griniūtė, prod. Gajane Kalatshjan, Vygantas Kirejevas, Liisa Juntunen)
  • „Seserys“ (rež. Lilija Kopač, prod. Danutė Selčinskaja)

Metų geriausias trumpametražis vaidybinis filmas:

  • „Budėjimas“ (rež. Karolis Kaupinis, prod. Marija Razgutė)
  • „8 minutės“ (rež. Dovilė Šarutytė, prod. Migla Butkutė)
  • „Motinos diena“ (rež. Kamilė Milašiūtė, prod. Marija Fridinovaitė, Marija Razgutė)

Metų geriausias bendros gamybos kino filmas:

  • „Apsimetėliai“ (rež. Vallo Toomla) – estų, lietuvių ir latvių bendros gamybos filmas, lietuvių prodiuserė Uljana Kim
  • „Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas“ (rež. Anne Magnussen, Pawel Debski) – norvegų, lenkų ir lietuvių bendros gamybos filmas, lietuvių prodiuserė Živilė Gallego
  • „Aš čia tik svečias“ (rež. Giedrė Žickytė, Maite Alberdi) – Čilės ir lietuvių bendros gamybos projektas, lietuvių režisierė ir prodiuserė Giedrė Žickytė

Metų geriausias ilgametražis vaidybinis kino filmas:

  • „Šventasis“ (rež. Andrius Blaževičius, prod. Marija Razgutė)
  • „Amžinai kartu“ (rež. Lina Lužytė, prod. Dagnė Vildžiūnaitė)
  • „Senekos diena“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas, prod. Uljana Kim)
  • „Emilija iš Laisvės alėjos“ (rež. Donatas Ulvydas, prod. Živilė Gallego ir Donatas Ulvydas)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius