Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 09 21

Atgimstančios „Sidabrinės gervės“ bus įteiktos šių metų lapkritį

Pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ organizatoriai pristatė po metų pertraukos grįžtančių apdovanojimų koncepciją, temą ir šūkį. „Sidabrinės gervės“ Lietuvos kino kūrėjams šiemet bus įteiktos lapkričio 22 d.
„Sidabrinė gervė“ spaudos konferencija
„Sidabrinė gervė“ spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nepriklausomo ir komercinio kino jungtis

Kaip spaudos konferencijoje teigė teisę į „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų vardą ir statulėlę įsigijusios Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos (AVAKA) tarybos pirmininkas Alvydas Šlepikas, 2008 m. įsteigtos „Sidabrinės gervės“ atsirado siekiant, kad žmonės atkreiptų dėmesį į lietuvišką kiną. Tiesa, praėjusiais metais, bankrutavus apdovanojimus organizavusiai Lietuvių kino akademijai, apdovanojimai įteikti nebuvo.

„AVAKA nusprendė, kad tai yra neteisinga ir nutarė atkurti „Sidabrines gerves“. Šiemet tikimės, kad mums nesutrukdys COVID-19 ir „Sidabrinės gervės“ vėl įvyks“, – kalbėjo A.Šlepikas.

Anot jo, Lietuvoje netrūksta įvairiausių žanrų kino kūrinių, todėl yra ir kuo džiaugtis, ir ką apdovanoti.

„Mūsų apdovanojimai pirmiausia skirti būtent nepriklausomam kinui. Tam kinui, kuris ne visada pritraukia į kino teatrus daug žiūrovui, bet kuris yra vertingas kaip meno kūrinys, kaip dvasinė vertybė. <…> Bet nepamirštas bus ir komercinis kinas, nes ten taip pat yra gražių vaidmenų, gražių dailininkų darbų, gražių režisierių darbų. Mes bandome sujungti kino bendruomenę ir pasidžiaugti geriausias darbais“, – sakė AVAKA tarybos pirmininkas.

Filmus vertins dvi komisijos

Kaip teigė AVAKA direktorius Darius Vaitiekūnas, filmus vertins dvi komisijos – atrankos ir balsavimo.

„Į atrankos komisiją, siekdami įtraukti kuo platesnį kino industrijoje veikiančių asmenų ratą, jau šiandien kreipsimės į organizacijas, vienijančias kino kūrėjus, rodytojus, kino menininkus ugdančias įstaigas, prašydami deleguoti po vieną asmenį į atrankos komisiją. Ją sudarys nuo 9 iki 13 asmenų. Jos pagrindinės funkcijos bus įvertinti paraiškas, nustatyti nominacijų skaičių ir sudaryti kiekvienos nominacijos trumpąjį sąrašą. Taip pat atrankos komisijos nariai turės teisę paskirti „Auksinės gervės“ apdovanojimą už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos kinui“, – teigė D.Vaitiekūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Vaitiekūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Vaitiekūnas

Pagal paskelbtus apdovanojimų nuostatus, laureatai gali būti teikiami 19 kategorijų:

  • Metų geriausias ilgametražis vaidybinis kino filmas
  • Metų geriausias trumpametražis kino filmas
  • Metų geriausias dokumentinis kino filmas
  • Metų geriausias animacinis filmas
  • Metų geriausias režisieriaus darbas
  • Metų geriausias aktoriaus vaidmuo
  • Metų geriausias aktorės vaidmuo
  • Metų geriausias antraplanis aktoriaus vaidmuo
  • Metų geriausias antraplanis aktorės vaidmuo
  • Metų geriausias scenarijaus autorius
  • Metų geriausias operatoriaus darbas
  • Metų geriausias kompozitoriaus darbas
  • Metų geriausias kino dailininko darbas
  • Metų geriausias montažo režisieriaus darbas
  • Metų geriausias garso režisieriaus darbas
  • Metų geriausias kino profesinės meistrystės darbas (apdovanojimas teikiamas už išskirtinį darbą kino industrijoje)
  • Metų geriausias ko-produkcijos filmas
  • Žiūroviškiausias filmas – publikos favoritas (VOX POPULI)
  • Metų geriausias studento darbas. Skiriamas „Sidabrinės gervės kiaušinis“.

Paraiškos priimamos nuo šiandien, o trumpieji kiekvienos kategorijos nominantų sąrašai turėtų būti skelbiami spalio 29 d.

„Filmai apims platesnį, ne vienų metų laikotarpį. Priimami filmai, [pasirodę] nuo 2018 m. balandžio 1 d. iki šių metų rugpjūčio 1 d.“, – teigė D.Vaitiekūnas.

Paskelbus nominantų sąrašą, darbą pradės balsavimo komisiją. Į ją, pasak D.Vaitiekūno, kino industrijoje veikiančios organizacijos taip pat bus kviečiamos deleguoti savo narius: „Tikimės, kad balsavimo komisiją sudarys daugiau nei 100 kino industrijoje veikiančių žmonių.“

Žiūroviškiausio filmo trumpasis sąrašas bus sudaromas, vertinant daugiausia žiūrovų surinkusius filmus: „Manau, kad media partnerių pagalba žiūrovai galės iš to trumpojo sąrašo balsavimo būdu išrinkti laimėtoją, kuris ir bus paskelbtas“, – teigė AVAKA direktorius.

Ar laureatai gali tikėtis ir finansinių premijų? „Turime mintį, bet dar negaliu nieko nei patvirtinti, nei paneigti. Tikrai sieksime, kad prie apdovanojimo būtų ir kažkokios finansinės paskatos kūrėjams“, – sakė D.Vaitiekūnas.

Dveji nacionaliniai kino apdovanojimai?

Be „Sidabrinių gervių“ Lietuvoje turėtų būtų pradėti teikti ir nauji, Lietuvos kino centro (LKC) organizuojami kino apdovanojimai. Tiesa, LKC direktorius Rolandas Kvietkauskas teigia, jog nacionaliniai apdovanojimai gali būti tik vieni ir šis vardas priklauso naujiesiems LKC apdovanojimams, tačiau prierašą „nacionaliniai apdovanojimai“ turi ir „Sidabrinės gervės“.

Tad kiek nacionalinių kino apdovanojimų bus sukurta Lietuvoje?

„Yra žadama daryti kitus apdovanojimus. Mes labai džiaugiamės tuo, tik bijome kad tie apdovanojimai būtent komercinių filmų gal neįtrauks. Nes jeigu, įsivaizduokime, LKC organizuoja naujus apdovanojimus, bet jie neremia kokio nors filmo, labai įdomu, kodėl jie jį apdovanoja?..

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Slepikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Slepikas

Mes nepretenduojame į nacionalinius apdovanojimus, mes vėl pradėjom „Gerves“. Jos buvo keletą metų, vienijo kino bendruomenę – nežinia kodėl LKC nusprendė kitus apdovanojimus daryti. Mums tai yra ne visai suvokiama, juo labiau, kad LKC tiems apdovanojimams skirs pinigus, kurie galėtų būti skirti filmams finansuoti. „Sidabrinės gervės“ yra finansuojamos iš nevyriausybinių lėšų, tuo mes ir skiriamės.

O nacionaliniai ar ne nacionaliniai? Jūs manykitt, kad ne nacionaliniai, mes manykim, kad nacionaliniai. Jei įsirašysi „nacionaliniai“, ar kas nors dėl to pagerės? Man atrodo, kad mes padarysim labai gerus, nuostabius kino apdovanojimus. Ir tikimės, kad ir LKC padarys taip pat puikius, nuostabius kino apdovanojimus“, – kalbėjo A.Šlepikas.

D.Vaitiekūnas pabrėžė, kad „Sidabrinės gervės“, vykusios 11 metų, visada buvo vadinamos nacionaliniais kino apdovanojimais: „Mes nekuriame naujų apdovanojimų, mes tęsiame tradiciją, pradėtą 2008 m.“

Šių metų tema – faktai

Spaudos konferencijoje buvo paskelbta, jog „Sidabrinės gervės“ šiemet turės šūkį „Kino vardan“ bei temą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Sidabrinė gervė“ spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Sidabrinė gervė“ spaudos konferencija

„Šių metų tema – faktai. Remsimės per kino apdovanojimų istoriją, per 11 metų įvykusiais reiškiniais, įvykiais. Tai bus faktai iš lietuviško kino istorijos, susiję su kino kūrybiniais procesais. Tai atsispindės komunikacijoje, tikiuosi, ir renginyje. Tai bus šių metų apdovanojimų leitmotyvas“, – sakė D.Vaitiekūnas.

Šiųmetinė „Sidabrinių gervių“ ceremonija įvys lapkričio 22 d. Tiesa, jos vieta kol kas neatskleidžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius