Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 26

„Kino pavasaryje“ – jaunųjų programerių pasirinkimai

„Realybę stebėti ar/ir keisti?“, – tokį klausimą kelia septyni jaunuoliai, išbandantys „Kino pavasario“ festivalio programos sudarytojų vaidmenį. Reflektuodami per savo asmenines patirtis jaunieji kino mylėtojai sudarė 4 filmų programą ir kino pagalba svarsto, kaip tam tikrose situacijoje pasielgtų patys.
Jaunieji programeriai, 2021 m.
Jaunieji programeriai, 2021 m. / „Kino pavasario“ nuotr.

„Kino pavasaris“, bendradarbiaudamas su tarptautinio kino edukacijos projektu „Moving Cinema“ ir nevyriausybine organizacija „Meno avilys“, jau trečius metus iš eilės kviečia pamatyti filmus, kuriuos atrinko jaunieji kino entuziastai Julija, Faustina, Emilija, Ieva, Ūla, Rokas ir Saulė.

Šiais metais jaunuolių favoritais tapo filmai „Valchenzė amžiams“, „Aš esu Greta“, „Gatvės vaikai“ ir „Obuoliai“.

„Užmarštis, kova, paieška, realybė“ – tai keturi raktiniai žodžiai, kuriais jaunoji programerė Julija apibūdina atrinktus programos filmus, iš kurių net 3 – dokumentinės juostos. „Dokumentiniai filmai mus paveikė labiau, nei vaidybiniai: geriau suprantame žmones, nes žinome, jog jie ne vaidina, o kalba savo pačių lūpomis“, – sako ji.

Daugiau rekomendacijų skaitykite specialiai 15min parengtoje multimedijoje.

Jausmų ir pojūčių paletė filme „Valchenzė amžiams“

Jaunoji programerė Faustina teigia, kad kalbant apie šį filmą jai dažnai pritrūksta minčių, žodžių ir būdų išsireikšti – filmas išsiskyrė iš visų per pastarąjį mėnesių matytų ir tapo jos asmeniniu kino perliuku.

„Visa, kas vyko ekrane, palietė emociškai ir intelektualiai. Filmas suteikė peno apmąstymams apie mūsų kelią, užduotį žemėje, amžiną žmogaus paieškų bei tobulėjimo ratą“, – sakė ji.

Jai antrina ir programerė Emilija: „Gražu, tikra, tyra, ir kartais skaudu. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad gerai pateikta medžiaga, atspindinti kartų gyvenimus, gali būti tokia įdomi ir įtraukianti!“. Pasak Emilijos, gera trumpam pabėgti nuo savo gyvenimo ir įsigilinti į kito svajones bei mintis.

Pokalbį su „Valchenzė amžiams“ kūrėja Janna Ji Wonders žiūrėkite 15min.

VIDEO: „Valchenzė amžiams“ – KINO PAVASARIS 2021

Vidinio skeptiko išjudinimas filme „Aš esu Greta“

Pasak jaunosios kino mylėtojos Ievos, filmą „Aš esu Greta“ privalo pamatyti kiekvienas.

„Mažiausia ką mes, kaip jaunieji programeriai, galėjome padaryti, tai įtraukti šį nepaprastai jautrų ir nuoširdų filmą į savo programą, taip nors kiek prisidėdami prie Gretos žinutės viešinimo. Kviečiu artimiau pažinti visiems mums nepaprastai aktualią problemą, o kartu ir pačią Gretą“, – sako ji.

Jaunoji programerė Ūla teigia, jog filmas, pasakoja ne tik apie plačiai skleidžiamas bei daugeliui žinomas opias problemas, bet taip pat perteikia ir nedidelę, bet jautrią Gretos išgyvenimų pusę, kuri iš tiesų priverčia susimąstyti.

Skaitykite interviu su „Fridays for future“ aktyvistais Lietuvoje.

VIDEO: „Aš esu Greta“ – KINO PAVASARIS 2021

„Gatvės vaikai“ – gyvenimo kryžkelėse atsidūręs jaunimas

„Magiška juosta. Jos kūrėjams be galo pasisekė, kad sutiko šiuos vaikus“, – taip apie filmą „Gatvės vaikai“ atsiliepia jaunasis programeris Rokas.

„Paradoksalu, kad kažkam tokiame ankstyvame amžiuje patirti gyvenimo sunkumai tampa tarsi pramoginiu reginiu, kurį žmonės gali stebėti iš savo komforto zonos. Tačiau gerai, kad filmas šokiruoja – antraip pamirštume sustoti ir prisiminti, kad reikėtų būti dėkingiems už tokius elementarius dalykus, kaip namai ir sveikata“, – įsitikinęs jis.

Programos sudarytoja Ieva netgi įspėja pasisaugoti: „Filmas pasikėsins į pačią širdį. Ten ir liks gyventi“.

Jos požiūriu, tai vienas geriausių jos matytų dokumentinių filmų, įkvepiančių kurti.

„Tai primena, koks nepaprastai galingas yra dokumentinis kinas ir kaip noriu būti jo dalimi. Sukrečiančios ir brutalios istorijos, papasakotos žaviu ir judriu montažu, spalvota juosta, karštą 1984-ųjų vasarą – tobulas kontrastas, privertęs pasiklysti moralinių ribų paieškose bei pažinti gyvenimą gatvėje, su visais jo „patogumais“.

Filmas „Obuoliai“ – visuomenės juntamų emocijų amnezijos metafora

Jaunoji programerė Saulė, mąstydama apie filmą „Obuoliai“ prisimena tragiškojo Hamleto dilemą ir metaforiškai cituoja: „Obuoliai ar apelsinai – štai klausimas.“

„Ir kas gi / Yra kilniau: ar dvasioje iškęsti / Strėles ir sviedmenis nuožmaus likimo, / Ar griebtis ginklo prieš marias nelaimių / Ir baigti jas kovoj?

„Tai buvo nuostabu. Tokia stipri būsena išreikšta itin kasdieniškais veiksmais, – teigia kino mylėtoja Emilija. – Skausmas, paslėptas po begale sluoksnių, kurių kiekvienas turi savo laiką ir savo vietą.“

Pasak jos, filmas tampa tarsi mažais laipteliais geresnio savęs link.

VIDEO: Obuoliai | KINO PAVASARIS 2021

Daugiau rekomendacijų skaitykite specialiai 15min parengtoje multimedijoje.

Jaunųjų programerių pasirinkti filmai – iki balandžio 5 d. „Kino pavasario“ virtualiajame kino teatre, naujos kartos televizijos TELIA TV filmų nuomoje ir namų kino platformoje „ŽMONĖS Cinema“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius