Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2015 08 30

Kompleksuota Lietuvos kino vaikystė

Jau keleri metai viešojoje erdvėje kalbama apie „atgimstantį“ lietuvišką kiną. Šis „atgimimas“ siejamas su dviem ryškiais pokyčiais: pagausėjusiu filmų kiekiu ir kūrėjų atsigręžimu į vadinamąjį paprastą žmogų.
Temos: 1 Alantė Kavaitė
Meed Films nuotr./Filmo „Zero 2“ kadrai: Ramūnas Rudokas ir Kęstutis Jakštas
Meed Films nuotr./Filmo „Zero 2“ kadrai: Ramūnas Rudokas ir Kęstutis Jakštas

Lenkų režisierė Agnieszka Holland, pavyzdžiui, į istoriją žvelgia kur kas žmogiškiau, taigi ir įtaigiau. Filmo „Tamsoje“ (2011) pagrindinis veikėjas Leopoldas (akt. Robertas Wieckiewi­czius) – paprastas lenkas, kuris, regis, žydus Holokausto metu gelbėja grynai iš išskaičiavimo, vėliau lyg ir suprasdamas, kad kitaip šioje situacijoje išties ir neįmanoma pasielgti. Net Stevenas Spielbergas filme „Gelbstint eilinį Rajaną“ (1998) fiksuoja ne superherojus, o paprastą, persigandusį ir klystantį kapitoną Milerį (akt. Tomas Hanksas). Ir nors režisierius, rodydamas JAV vėliavą, gali susargdinti jūros liga, vien dėl pagrindinių veikėjų žmogiškumo (jie išvengia ir skambių frazių apie savo šalį) filmas nepanašus į populistinę propagandą, lydimą patosiškų deklaracijų.

Liga Lietuvą pateikti ne kaip daugybės kartų autentišką kūrinį, o kaip stebuklą, keliasi ir į dabarties vaizdavimą. 

Jų Lietuvos kino kūrėjai neišvengia kalbėdami ne tik apie praeitį, bet ir apie dabartį. Liga Lietuvą pateikti ne kaip daugybės kartų autentišką kūrinį, o kaip stebuklą, keliasi ir į dabarties vaizdavimą. Justino Krisiūno filmas „Emigrantai“ (2013) iš pradžių atrodo kaip socialinė kritika (tėvai dirba Anglijoje, palikę vaikus Lietuvoje), tačiau su pseudopatriotinėmis frazėmis („Aš jums prižadu, kad niekada neišsižadėsiu tėvynės“) filmas pradeda tuščių deklaracijų virtinę, nesibaigiančią iki pat titrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius