-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 02 15

Pagrindinį Berlyno kino festivalio apdovanojimą pelnė Peru juosta apie moters išgyvenimą po partizaninio karo (nuotraukos, atnaujinta 14.34 val.)

Peru filmas apie moters išgyvenimą po du dešimtmečius trukusio partizaninio karo „Liūdesio pienas“ (La Teta Asustada) šeštadienį laimėjo Berlyno kino festivalio geriausio filmo apdovanojimą – „Aukso lokį“, paskelbė vertinimo komisijos pirmininkė Tilda Swinton.
32 metų režisierės Claudios Llosos juosta buvo pirmasis Peru filmas „Berlinalės“ konkursinėje programoje per visą jos 59 metų istoriją.
32 metų režisierės Claudios Llosos juosta buvo pirmasis Peru filmas „Berlinalės“ konkursinėje programoje per visą jos 59 metų istoriją. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši 32 metų režisierės Claudios Llosos juosta buvo pirmasis Peru filmas „Berlinalės“ konkursinėje programoje per visą jos 59 metų istoriją.

„Tai – Peru, tai – mūsų šaliai, – sakė ji, iškėlusi apdovanojimą, šalia stovint pagrindinei juostos aktorei Magaly Solier. – Mums reikia tokių apdovanojimų. Mums svarbu, kad žmonės sužinotų apie mūsų filmus“.

Ispanijos ir Peru filmas pasakoja apie jauną moterį Faustą, kuri serga paslaptinga liga. Tikima, kad ji perduodama su motinų, kurios per 1980-2000 metų karą tarp Peru armijos ir „Švytinčiojo kelio“ partizanų buvo išžagintos ar fiziškai išnaudojamos, pienu.

Po motinos mirties nekalbanti Fausta pasiryžta palaidoti ją jos gimtajame kaime. Negalios kamuojamą heroję persekioja baimė ir gailestis, bet ji pradeda savęs atradimo kelionę, kuri veda viltingos pabaigos link.

Iš pradžių Fausta įsideda bulvę, kad nebūtų išžaginta kaip jos motina, o magiškojo realizmo įspūdį stiprina įspūdingos dainos.

„Turiu be galo dėkoti savo motinai, visoms moterims ir visiems jums - skiriu šį apdovanojimą savo motinai ir visoms Peru (motinoms)“, – sakė M.Solier ir sudainavo vieną filmo dainą savo gimtąja kečujų kalba.

Tiesos ir susitaikymo komisija, kuri Peru buvo įsteigta 2001 metais, užregistravo beveik 70 tūkst. žmogžudysčių ir nesuskaičiuojamą daugybę išžaginimų bei pagrobimų per tą vyriausybinių pajėgų karą su maoistų sukilėliais.

„Oskaru“ apdovanota škotų aktorė T.Swinton sakė, kad vertinimo komisijos sprendimas buvo priimtas vienbalsiai.

Tai – Peru, tai – mūsų šaliai, – sakė ji, iškėlusi apdovanojimą, šalia stovint pagrindinei juostos aktorei Magaly Solier. – Mums reikia tokių apdovanojimų. Mums svarbu, kad žmonės sužinotų apie mūsų filmus.

Geriausio aktoriaus „Sidabro lokys“ atiteko Sotigui Kouyate (Sotigujui Kujatei) iš Malio – už prancūzų musulmono tėvo, kuris ieško sūnaus po 2005 metų liepos atakų Didžiosios Britanijos sostinėje, vaidmenį filme „Londono upė“ (London River).

„Visų pirma norėčiau padėkoti Rachidui Boucharebui ir Jeanui Brehat už tai, kad suteikė man galimybę šįvakar būti čia“, – sakė jis, paminėdamas filmo režisierių, alžyriečių kilmės prancūzą, ir prancūzų prodiuserį.

72 metų aktorius taip pat dėkojo festivaliui ir sakė, jog „kiekviena organizacija, tokia kaip „Berlinalė“, kuri sudaro sąlygas žmonėms susitikti ir sutikti vieniems kitų kultūras, šiandien daro gerą darbą pasauliui“.

Birgit Minichmayr iš Austrijos buvo pripažinta geriausia aktore už vaidmenį vokiečių režisierės Maren Ade dramoje „Visi kiti“ (Alle Anderen) apie sunkias poros atostogas, kuri su Argentinos režisieriaus Adriano Biniezo juosta „Milžinas“ (Gigante) dalijasi ir filmo „Sidabro lokiu“.

A.Biniezo debiutinis filmas, kaip ir „Liūdesio pienas“, yra mažo biudžeto ir lėto tempo. Jis pasakoja jaudinamą istoriją apie apkūnų ir drovų vieno Montevidėjo prekybos centro apsaugininką Charą. Jis įsimyli valytoją Chuliją, kurią stebi per stebėjimo kameras.

Paprastai švelnus milžinas nebijo panaudoti jėgos, kai tai būtina, ir žiūrovui lieka neaiškūs jo tikrieji ketinimai, kai jis, sužinojęs, kad Chulija atleista, ima siautėti prekybos centre.

Aktorius Horacio Camandule sakė, kad Charos vaidmuo padėjo jam įveikti savo paties drovumą.

„Milžinas“ taip pat pasidalijo Alfredo Bauerio apdovanojimu už kino naujoves su lenkų režisieriumi veteranu Andrzejumi Wajda, kuris pristatė juostą „Ajeras“ (Tatarak) – Jaroslawo Iwaszkiewicziaus apsakymo apie tragišką ištekėjusios miestelio gydytojos meilę jaunesniam vyriškiui ekranizaciją.

Iranietis Asgharas Farhadi gavo geriausio režisieriaus „Sidabro lokį“ – už dramą „Apie Elę“ (Darbareye Elly), kuris pasakoja apie vidurinės klasės iraniečius, sukeliančius katastrofą, kai siekdami palaikyti griežtus socialinius papročius ima ištisai meluoti.

Juostos „Apie Elę“, kurioje vaidina iraniečių aktorė Golshifteh Farahani, herojai iš Teherano atvyksta trumpų atostogų į Kaspijos pajūrį. G.Farahani herojė Sepidė pakviečia darželio auklėtoją Elę, vildamasi, kad ji taps pora su išsiskyrusiu draugu Ahmadu, kuris į gimtąjį Iraną grįžo iš Vokietijos.

Nerimaudama, kad Elės buvimas toje viloje gali stebinti, Sepidė jos šeimininkei pasako, kad tai jaunavedžių pora. Taip ir prasideda ilga melo grandinė, kuri galiausiai linksmas atostogas paverčia tragedija.

„Prieš kelias dienas vyko festivalis Irane, ir šis filmas buvo parodytas, gavo apdovanojimą iš žmonių kaip geriausias filmas, – sakė jis žurnalistams. – Esu patenkintas, kad mano tėvynainiai sutinka su vertinimo komisijos nuomone“.

Geriausio scenarijaus apdovanojimas atiteko Izraelyje gimusiam Orenui Movermanui ir Alessandro Camonui už „Pasiuntinį“ (The Messenger), kuriame Woody Harrelson ir Benas Fosteris vaidina JAV armijos karininkus, turinčius pranešti šeimoms apie žuvusius karius. O.Movermanas taip pat režisavo šį filmą.

Apdovanojimas už ryškų meninį indėlį buvo paskirtas Gaborui Erdely ir Tamasui Szekely, kurie sukūrė „garso dizainą“ britų režisieriaus Peterio Stricklando juostai „Katalina Varga“.

11 dienų trukusios „Berlinalės“, kuri baigiasi sekmadienį ir kuri savo apimtimi ir prestižu nusileidžia tik Kanų kino festivaliui, konkursinėje programoje iš viso varžėsi 18 filmų.

Švedų autorinio kino kultinio režisieriaus Luko Moodyssono lėkštas, nerišlus „Mamutas“ (Mammoth), kuriame vaidina Gaelis Garcia Bernalis ir Michelle Williams, buvo nušvilptas, o kritikai negailestingai supeikė britų režisierės Sally Potter „Įniršį“ (Rage), mados industrijos parodiją, kurioje supermodelį vaidina Jude'as Law.

Prancūzas Bertrand'as Tavernier suskaldė auditoriją su savo amerikietiška juosta „Elektrinėje migloje“ (In The Electric Mist), kuri pasakoja apie žmogžudystę Naujajame Orleane po uragano „Katrina“ ir kurioje vaidina Tommy Lee Jonesas.

Tuo tarpu dramą apie šeimą „Džiaugsmo ašaros“ (Happy Tears), kurioje vaidina Demi Moore ir Parker Posey kritikai pavadino tiesiog keista.

Festivalio direktorius Dieteris Kosslickas, kuris ką tik prasitęsė savo kontraktą iki 2013 metų, šia savaitę interviu „Hollywood Reporter“ teisino konkursinių filmų pasirinkimą: „Viena kino festivalio pareigų yra stebėti režisieriaus ar režisierės karjerą. Jie kuria ne tik šedevrus“.

„Liūdesio pienas“ yra jau antras Berlyne laimėjęs Lotynų Amerikos filmas. Pernai „Aukso lokys“ atiteko brazilų režisieriaus Jose Padilhos „Elitiniam būriui“ (Tropa de Elite) apie policijos brutalumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius