-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 15

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimų šiemet nebus, Lietuvių kino akademija skelbs bankrotą

Pirmadienį Lietuvių kino akademijos (LiKA) nariai gavo laišką, kuriame teigiama, jog dėl susidariusių skolų užtikrinti organizacijos veiklos tęstinumo nebeįmanoma ir LiKA skelbs bankrotą. Tai reiškia, kad „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų lietuvių kino kūrėjai šiemet nebesulauks – įkūrus naują organizaciją, Lietuvos kino apdovanojimus ketinama rengti 2020 m. birželį.
10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

LiKA tarybos pirmininkė G.Arlickaitė: šiemet surengti „Sidabrinių gervių“ neįmanoma

„Šiandien privalome konstatuoti, kad nepavyko surinkti reikiamo kiekio lėšų skoloms padengti. Tarybos nariai bandė susitarti su esamais kreditoriais bei restruktūrizuoti turimas skolas, jų apmokėjimą atidedant į vėlesnius metus, tačiau kreditoriai su skolos grąžinimo atidėjimu nesutiko. Tokiomis aplinkybėmis negalime užtikrinti stabilaus LiKA veiklos tęstinumo. Esant tokiai finansinei situacijai, įstatymai įpareigoja LiKA direktorę teikti prašymą skelbti organizacijos bankrotą“, – rašoma laiške LiKA nariams.

Susisiekus su LiKA tarybos pirmininke Gražina Arlickaite, ji teigė negalinti pasakyti tikslaus skolos dydžio, bet, jos teigimu, tikėtina, jog ji viršija anksčiau 15min skelbtą 10 000 eurų sumą.

Pasiteiravus, dėl kokių priežasčių susidarė skolos, G.Arlickaitė teigė: „Skolos atsirado ir dėl neūkiškai plėtotos veiklos, ir dėl to, kad kai LRT buvo priversta atsisakyti komercinės reklamos, prodiuseriui buvo labai sunku surinkti pinigus pačiam renginiui. Tada buvo paimta paskola, Taryba apie tą paskolą nežinojo. Laikui bėgant, ta paskola tapo skola. <...> Kad įvyktų „Gervės“ šiais metais, net nukėlus į rudenį, ką anksčiau planavom, yra fiziškai nebeįmanoma.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gražina Arlickaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gražina Arlickaitė

Pasitikslinus, ar minimas prodiuseris yra Rolandas Skaisgirys, G.Arlickaitė šią informaciją patvirtino. R.Skaisgirys „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų nebeorganizuoja nuo 2018 m. Tais metais apdovanojimų organizaciniu partneriu tapo Lietuvos kino centras (LKC).

„Gervės“ buvo jo [R.Skaisgirio] iniciatyva ir gerai, kad ji buvo. Bet jei viskas prasideda ne taip, kaip turėtų būti... Turėjo pasigirsti valstybės balsas, tai visgi nacionaliniai kino apdovanojimai, bet valstybės balso nesigirdėjo ir „privati iniciatyva“ tuomet skambėjo labai gražiai. Iš pradžių tai suteikė vilties ir turime už tai padėkoti. Bet tuomet natūraliai ėjome į krizę. Skyrėsi požiūriai, ar tai turi būti nacionaliniai kino apdovanojimai, ar televizijos šou, kas yra svarbiau, į ką renginys orientuotas, koks jo turinys, kokia jo komunikacija... O galiausiai tai atvedė į dabartinę situaciją, kuri tapo neišsprendžiama“, – sakė tarybos pirmininkė.

Anot jos, spendimo buvo ieškota iki paskutinės minutės – esą dėl šios priežasties LiKA situacijos nekomentavo anksčiau. „Susitikinėjome su kreditoriais, prašėme jų atidėti skolų išmokėjimo terminus. Vyko daugybė susitikimų, bet jie į nieką neatvedė, nes žmonės vieną dieną sako taip, kitą dieną kitaip. Ir tas procesas vilkosi iki pat šių dienų“, – teigė G.Arlickaitė.

G.Arlickaitė taip pat patvirtino anksčiau skelbtą informaciją, jog skolas padengti bandė ir patys LiKA nariai drauge su keliomis kino kompanijomis: „Bet nepavyko surinkti tiek pinigų, kad problema būtų išspręsta. Nes pažadėti yra lengviau negu padaryti.“

Planuose – nauja organizacija

Kaip rašoma LiKA nariams išsiųstame laiške, ketinama steigti atsinaujinusią Akademiją, kviečiant suinteresuotų kino institucijų – LKC, LiKA, Lietuvos kinematografininkų sąjungos, Nepriklausomų prodiuserių asociacijos – atstovus, bei darant prielaidą, kad šios institucijos galėtų tapti atsinaujinusios Akademijos steigėjomis, o dabartiniai LiKA nariai savo apsisprendimu galėtų pereiti į naują Akademiją.

„Esame priversti daryti pauzę, kad elgtumėmės pagaliau taip, kaip turėtume. Kad turėtume skaidrią instituciją, aiškius įstatus, kurie apibrėžia ir aiškiai reglamentuoja visas pareigybines funkcijas – tarybos, direktoriaus ir visa kita. Jei steigėjais taps LKC, ko aš linkėčiau, žinoma, yra kita situacija. Tuomet taryba tikriausiai bus sudaryta iš kitų suinteresuotų institucijų atstovų. Tai jau diskusijos objektas ir mūsų pačių būsimo sprendimo reikalas. Kaip sutarsim, taip ir bus. Bet tai padaryti būtina, nes šita situacija brendo jau seniai“, – sakė G.Arlickaitė, kurios teigimu šie procesai galėtų prasidėti ne anksčiau kaip rugpjūčio mėnesį.

Pasiteiravus, ar bus siekiama išlaikyti „Sidabrinės gervės“ pavadinimą, tarybos pirmininkė teigė, jog kol kas asamblėjoje išreikšta pozicija, kad apdovanojimai būtų skirti Lietuvos kinui, televizinio kino produkcijos į apdovanojimus neįtraukiant. Pati G.Arlickaitė sako, jog būtų linkusi apdovanojimų pavadinimą keisti, tačiau šį klausimą kelti dar anksti: „Ar tai bus „gervės“, ar „kalakutas“ – jau ateities dalykas.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai

Vis tik pernai įgyvendintą trišalės sutarties tarp LiKA, LKC ir LRT modelį, tikėtina, bus siekiama išlaikyti ir toliau: „Pernai, pasižiūrėkim, pagal tą trišalę sutartį įvyko apdovanojimai. Kaip jie įvyko, čia kitas klausimas, bet jie įvyko. Vadinasi, tai yra forma, kuri yra galima. Reikia tik ratus pastatyti ant teisingų bėgių. Ir tada galėsime važiuoti“, – sakė G.Arlickaitė.

Ar metai be apdovanojimų yra žalingi Lietuvos kino industrijai? G.Arlickaitė sako: „Ne apie žalą reikėtų kalbėti. Žinoma, visi nori būti apdovanoti ir tas noras natūralus, ypač dėl to, kad yra pakankamai gerų filmų, pakankamai normali atranka galėtų būti. Anksčiau, kai laukdavom trečio filmo, kad galėtumėm „sukrapštyti“ nominacijas, buvo viena situacija – ji irgi buvo paradoksali. Dabar filmų turime, galime juos atsirinkti, bet, kad ir kaip apmaudu, šiuo metu fiziškai nebėra laiko ir galimybių to padaryti.“

LKC sieks įvertinti kino kūrėjus

LKC Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyrius vedėja Dovilė Butnoriūtė teigė, jog LKC, kuris yra apdovanojimų partneris, kol kas nesulaukė oficialios informacijos iš LiKA dėl skelbiamo bankroto ir siūlymo kurti naują organizaciją.

„LKC visada žinojo, jog vyksta LiKA pertvarka ir ta pertvarka gali įvykti keletu kelių. Visi jie buvo tarp svarstytų galimybių, tačiau į šiuos vidinius procesus LKC nesikiša. Vis tik apdovanojimų stiprybė yra tada, kai juos rengia nepriklausomos organizacijos, paprastai tai yra šalyse veikiančios kino akademijos. Todėl būtų gera žinia, jei apdovanojimai būtų organizuojami ne valstybės, ne institucijos, o Akademijos“, – sakė D.Butnoriūtė.

Pasiteiravus, ar LKC ir toliau planuotų prisidėti prie naujos organizacijos rengiamų apdovanojimų, D.Butnoriūtė teigė, jog LKC pozicija nesikeičia: „LKC yra globėjas ir partneris. Šiandien esame toje pačioje pozicijoje kaip ir praėjusiais metais, kaip ir šių metų pradžioje. Lauksime tolimesnių pasitarimų su ta organizacija, kuri rengs apdovanojimus. Ieškosime kelių ir sprendimų. Ir tikimės, kad visi apie tai bus informuoti.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos kino centras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos kino centras

Ji taip pat išreiškė apmaudą, jog „Sidabrinės gervės“ šiemet neįvyks, tačiau teigė, jog LKC ieškos sprendimų, kad kino kūrėjai būtų įvertinti: „Kadangi taisykles, apdovanojimus ir jų nominantus nustato LiKA, manau, kad tai yra bendros diskusijos dalis. Tačiau kadangi LKC smarkiai prisideda prie nacionalinio kino sklaidos, gyvavimo, kūrimo ir visų procesų, kurie šiandien vyksta ir kurių gražų rezultatą turime per 7–8 metus, kai LKC yra įsteigtas, mums yra labai svarbu, kad kūrėjai, pristatę filmus, nebūtų pamiršti. Tokią vertybinę nuostatą turim ir ieškosim tam sprendimo.“

„Sidabrinė gervė“ – Lietuvos kino apdovanojimai, kurie kasmet buvo skiriami labiausiai nusipelniusiems aktoriams, režisieriams, operatoriams ir kitiems kino profesionalams. Nuo 2008 metų rengiami apdovanojimai buvo vieninteliai šalyje, apjungiantys visas kinematografų gildijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius