-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grįžta nerimą pasauliui keliantis Adolfo Hitlerio manifestas „Mano kova“

Dar praėjusiais metais netilo diskusijos apie nacių vado Adolfo Hitlerio manifestą „Mano kova“. Pagrindo kalboms buvo daugiau nei reikia – vos išaušus sausio 1-ajai baigė galioti šios knygos autorinės teisės ir nuo šiol leidėjai gali vėl išleisti šį prieštaringai vertinamą kūrinį.
Knyga „Mano kova“
Knyga „Mano kova“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Adolfas Hitleris

Sąjungininkų pajėgoms laimėjus Antrąjį pasaulinį karą „Mano kovos“ autorinės teisės buvo perduotos Bavarijos regionui. Tačiau jos galiojo 70 metų, jiems praėjus, garsioji A.Hitlerio dviejų dalių knyga bus perleista pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Knygos originalą sudaro per 600 puslapių, tačiau jis bus perleistas kartu su istorikų komentarais ir tuomet sudarys per 2 tūkst. puslapių. Skaičiuojama, kad nacių vado autobiografija bus papildyta su 3,5 tūkst. ekspertų komentarais. Jos kaina sieks 59 eurus.

Vokietijos valdžia pasilieka sau teisę apriboti priėjimą prie originalios knygos versijos. Tai atsispindi ir knygos viršelyje: originaliame knygos viršelyje vaizduojamas A.Hitleris, o raudoname fone skelbiamas knygos pavadinimas.

Perleistoje knygos versijoje atsisakoma šios didybės ir viršelis bus pilkas, be didelių į akis krentančių užrašų.

Bavarijos regionas dar pernai skelbė, kad neketina pats leisti „Mano kovos“, nes nenori kurstyti įtampos. Tuo tarpu Miunchene įsikūręs Šiuolaikinės istorijos institutas patvirtino, kad nacių biblija vadinamas kūrinys bus perleistas 4 tūkst. egzempliorių tiražu. Apie šio manifesto leidybą anksčiau buvo užsiminę ir Prancūzijos leidėjai.

Bavarijos regiono noras nekurstyti įtampos yra suprantamas, nes apie „Mano kovą“ ir A.Hitlerį garsiau pradėta kalbėti įsibėgėjus pabėgėlių krizei, kuri palietė visą Europą. Dažnai A.Hitlerio nuotraukos sklisdavo socialiniuose tinkluose, kur buvo publikuojamos prie tekstų apie migrantus ir pabėgėlius.

Atsargios nuomonės laikosi ir žydų bendruomenė. Anksčiau ji teigė, kad nederėtų perleisti bet kokios nacių literatūros, tačiau praėjusių metų pabaigoje Vokietijos centrinė žydų taryba pareiškė neprieštaraujanti „Mano kovos“ perleidimui.

„Mano kovos“ supratimas tebėra svarbus, siekiant paaiškinti nacionalsocializmą ir holokaustą, – tuomet tarybos vadovas Josefas Schusteris sakė verslo dienraščiui „Handelsblatt“.

Vokietijos valdžia pasilieka sau teisę apriboti priėjimą prie originalios knygos versijos

Švietėjiškos nuomonės laikosi ir Vokietijos mokytojų asociacija, kuri jau pareiškė norą, kad „Mano kova“ būtų prieinama ir mokyklose mokslus kremtantiems mokiniams. Asociacija nurodo, kad ši A.Hitlerio knyga padėtų suvokti, kas tai yra rasinė neapykanta ir leistų su ja kovoti. Tiesa, ją vokiečių mokiniai nagrinėtų tik sulaukę 16 metų amžiaus.

Pirma „Mano kovos“ dalis buvo parašyta A.Hitleriui atliekant bausmę Landsbergo kalėjime, 1925 metais. Šioje dalyje nacių vadas daugiausia kalba apie savo gyvenimą ir Vokietijos istoriją.

Po metų buvo išleista ir antra knygos dalis, kurioje A.Hitleris pasakoja apie nacių planus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Knyga „Mano kova“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Knyga „Mano kova“

Po aštuonerių metų, kai Vokietijoje buvo išleista „Mano kova“, A.Hitleris įsitvirtino valdžioje. Teigiama, kad būtent ši autobiografija, kurioje jis išdėstė savo politinius siekius ir nacionalsocialistų teoriją, nacių vadui suteikė papildomų populiarumų taškų.

Ši knyga leido A.Hitleriui pagerinti ir finansinę savo situaciją: skaičiuojama, kad už vieną parduotą knygos egzempliorių A.Hitleris gaudavo 10 proc. siekiantį honorarą.

„Business Insider“ skaičiuoja, kad iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos 1945 metais iš viso parduota per 10 mln. „Mano kovos“ egzempliorių. Taigi per metus A.Hitlerio kišenę papildydavo apie 1 mln. JAV dolerių. Šiais laikais tai prilygtų 12 mln. JAV dolerių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Adolfo Hitlerio knyga „Mano kova“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Adolfo Hitlerio knyga „Mano kova“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius