Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 scenarijai: kaip JAV prognozavo Adolfo Hitlerio likimą

Antrojo pasaulinio karo metu JAV vyriausybė atidžiai sekė nacių lyderio Adolfo Hitlerio gyvenimą. Visa tai iliustruoja faktas: norint geriau pažinti Vokietijos lyderį, buvo pasamdytas psichologas, kuris analizavo A.Hitlerio elgesį.
Adolfas Hitleris
Adolfas Hitleris / „Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr.

Kaip rašo „Business insider“, 1943 metais psichologas Henry Murrary parengė 229 puslapių analizę apie fiurerį ir ją pavadino „Adolfo Hitlerio asmenybė“ („The Personality of Adolf Hitler“).

Analizėje buvo teigta, kad A.Hitleris yra šizofrenikas ir paranojikas, žmogus, nesugebantis sukurti žmogiškų santykių.

H.Murray rašė, kad A.Hitlerio psichinis nestabilumas pražudys nacių lyderį. Psichologas sudarė 9 galimus scenarijus.

1. Fiureris bus suimtas. H.Murrary 1943 metais rašė, kad toks scenarijus mažai tikėtinas, nes nacių lyderis buvo labai gerbiamas. Tačiau jis neabejojo, kad jei toks scenarijus būtų įgyvendintas, jį būtų įvykdę JAV palankūs žmonės ir A.Hitleris būtų atgabentas į JAV. Visgi valdžią tokiu atveju būtų perėmę ne kas kitas, o fiurerio bendražygiai.

2. A.Hitleris gali būti nužudytas pačių vokiečių. H.Murrary teigė, kad nacių vadas yra tikras paranojikas. Tai iliustruoja faktas, kad jis ėmėsi visų atsargumo priemonių, jog nebūtų nunuodytas ar nušautas. Tačiau, pasak psichologo, toks scenarijus mažai tikėtinas, nes vokiečiai vargu ar ryšis nužudyti savo lyderį.

3. Į gyvybę pasikėsinti gali artimas draugas arba žydas. Esant būtinybei, pasak JAV psichologo, A.Hitleris būtų pasiryžęs suvaidinti savo mirtį, kad istorija jį prisimintų kaip didvyrį. Pavyzdžiui, kaip Cezarį arba Kristų, kurie žuvo nuo bendražygių rankos. „Tai galėtų padidinti nacių fanatizmą“, – rašė H.Murrary.

Anot jo, fiureris gali paprašyti, kad jį nušautų žydas. Taip nacių vadas sustiprintų įsitikinimus, kad žydai yra dėl visko kalti ir į kovą su jais įtrauktų dar daugiau vokiečių.

„Scanpix“ nuotr./Adolfas Hitleris
„Scanpix“ nuotr./Adolfas Hitleris

4. Mirtis mūšio lauke. Toks scenarijus taip pat išaukštintų A.Hitlerio kultą ir paverstų jį ne tik didvyriu, bet ir pavyzdžiu visiems kariams. Nacių vadas dažnai kartodavo, kad kovoti reikia iki galo. Toks scenarijus tik patvirtintų jo įsitikinimus.

5. A.Hitleris gali išprotėti. Toks scenarijus, kaip 1943 metai rašė JAV psichologas, yra realus, nes nacių vadas turėjo šizofrenijai būdingų požymių: dažnai jis būdavo apatiškas, tačiau kartais į viešumą prasiverždavo nevaldomi fiurerio pykčio priepuoliai.

6. Savižudybė. A.Hitleris buvo užsispyręs ir išdidus. „Šį scenarijų jis gali pasirinkti paskutinę minutę, kad viskas atrodytų dramatiškai“, – rašė H.Murrary.

Analizėje buvo teigta, kad A.Hitleris yra šizofrenikas ir paranojikas

Pasak jo, galimi tokie nusižudymo scenarijai: susisprogdinti savo namuose; sukurti milžinišką laužą ir jame susideginti; nušokti nuo tilto ar balkono.

Būtent šis scenarijus išsipildė: 1945 metų balandžio 30 dieną A.Hitleris bunkeryje nusižudė kartu su savo mylimąja Eva Braun, su kuria buvo susituokęs prieš valandą.

7. Fiureris gali mirti įprasta mirtimi. Nuo to neapsaugotas nei vienas žmogus.

8. Tapti pabėgėliu. Šis scenarijus, pasak H.Murrary, yra mažai tikėtinas, nes tokiu atveju A.Hitleris parodytų, kad jis yra bailys. Tačiau teigiama, kad vienas bendražygis fiurerį įkalbinėjo pasitraukti į Šveicariją.

9. Gali patekti į Jungtinių Tautų rankas. Tai mažiausiai tikėtinas scenarijus. Tačiau, kaip pažymi JAV psichologas, toks scenarijus būtų labiausiai laukiamas.

wikimedia.org nuotr./Eva Braun ir Adolfas Hitleris
wikimedia.org nuotr./Eva Braun ir Adolfas Hitleris

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius