-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leidykla „Aukso žuvys“ Vilniaus knygų mugėje pristatys šešias istorines knygas

Leidykla „Aukso žuvys“  jubiliejinės 20-osios Vilniaus knygų mugės lankytojus kvies susipažinti su naujausiais leidiniais, susitikti su jų autoriais, dalyvauti knygų pristatymuose ir diskusijose. Tęsdama tradiciją populiarinti istorinę literatūrą, leidykla ir šiemet tikisi skaitytojus sudominti kokybiška istorine pažintine, tiriamąja, grožine literatūra, pristatančia Lietuvai svarbias ir reikšmingas asmenybes, įvykius, reiškinius.
Vilniaus knygų mugė 2018
Vilniaus knygų mugė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vasario 23 d., šeštadienį, vyks keturi knygų pristatymai, du iš jų skirti ką tik pasirodžiusioms knygoms. Viena iš didžiausių leidyklos naujienų – žurnalistės, istorikės Gražinos Sviderskytės knyga „Lituanica. Nematoma pusė“. Leidinys vainikuoja beveik septynerius metus trukusį autorės darbą privačiuose ir valstybiniuose archyvuose. Knygoje pirmą kartą išsamiai, argumentuotai, pasitelkus įspūdingą vaizdinę medžiagą, pristatoma garsioji „Lituanicos“ istorija – pasirengimas istoriniam skrydžiui, skrydžio eiga, katastrofos aplinkybės, oficialūs tyrimai Vašingtone, Berlyne ir Kaune, oficialios, slaptos ir viešos reakcijos, valstybių interesų ir prioritetų įtaka. Atskleidžiama, kas nulėmė didžiojo tautinio naratyvo atsiradimą ir kas, kaip konkrečiai jį palaipsniui formavo. Knygos pristatyme dalyvaus šiuo metu Kanadoje gyvenanti autorė ir istorikas Nerijus Šepetys.

Tą pačią dieną savo naująją knygą „Sukeistas“ pristatys rašytoja ir dailininkė Kotryna Zylė. Tai mistinis romanas paaugliams, apie lietuvių mitologiją pasakojantis gatvės kalba. Šių dienų Vilniuje besirutuliojanti dviejų šešiolikmečių meilės istorija, mitinėmis būtybėmis knibždančio, žiemos ir šalčio įkalinto miesto atmosfera, nenuspėjamų įvykių verpetas dovanoja tikrą skaitymo malonumą. Jau trečią knygą išleidusią ir mitologinę temą savo kūryboje plėtojančią autorę kalbins vlogerė, renginių vedėja Agnė Juškėnaitė.

Knygos „Sukeistas“ pristatymo metu bus paskelbtas ir apdovanotas romano rankraščio konkurso nugalėtojas, įteikti paskatinamieji prizai. Konkursas vyko praėjusių metų pabaigoje ir sulaukė didelio susidomėjimo – recenzijas parašė beveik 100 vyresnių nei 14 metų moksleivių.

Šeštadienį bus pristatyta ir dar viena naujiena – solidus leidinys „Witkacy. Plėšrūniškas protas“ apie kultinį tarpukario lenkų menininką, kūrėją su „tūkstančiu veidų“ – Stanisławą Ignacy Witkiewiczių-Witkacy. Lietuviškų šaknų turintis menininkas garsėjo ekstravagantišku būdu, pomėgiu šokiruoti ir eksperimentuoti, arogantiška laikysena. Tačiau nepaisant dviprasmiškų asmenybės vertinimų, Witkacy buvo nepaprastai darbštus kūrėjas.

Pirmame lietuvių kalba parengtame leidinyje išsamiai ir visapusiškai pristatoma šio įžymaus menininko kūryba (piešiniai, portretai, fotografijos, pjesės, romano fragmentas, esė) ir ją apžvelgiantys lietuvių ir lenkų tyrinėtojų tekstai. Knygos iniciatoriai ir mecenatai – Lenkijos institutas Vilniuje ir Adomo Mickevičiaus ir Witkacy institutai Varšuvoje. Pristatyme dalyvaus menotyrininkai Przemysław Pawlak ir Vidas Poškus, Lenkijos instituto Vilniuje direktorius Marcin Łapczyński, pokalbį moderuos menotyrininkas Helmutas Šabasevičius.

Prieš knygos pristatymą Knygų kino salėje bus rodomas filmas apie Witkacy „Mistifikacija“.

Vilniaus knygų mugėje bus surengti dar dviejų knygų, pasirodžiusių praėjusių metų pabaigoje ir sulaukusių didelio susidomėjimo, pristatymai. Tai Jolitos Bernotienės, Rasos Leonavičiūtės „Karalienės Bonos virtuvė“, pasakojanti apie XVI a. LDK asmenybę, Lenkijos karalienę ir Lietuvos didžiąją kunigaikštienę Boną Sforcą, kuri atitekėdama į LDK savo kraityje atsinešė ištisą Renesanso epochą. Knygoje populiariu stiliumi pristatoma šios išsilavinusios, charizmatiškos ir ambicingos valdovės gyvenimo istorija, o kad istorijai netrūktų skonio, pateikiami 29 modernizuoti Renesanso laikų receptai, kurie, tikėtina, buvo žinomi ir Bonos dvare. Knygos pristatyme, kuris vyks šeštadienį, vasario 23 d., dalyvaus autorės, jų apie istoriją virtuvėje ir virtuvės istorijas klausinės žurnalistas Vytaras Radzevičius.

Antroji skaitytojų dėmesio sulaukusi knyga – Aelitos Ambrulevičiūtės, Gintės Konstantinavičiūtės, Giedrės Polkaitės-Petkevičienės „Prabilę namai. Žydų gatvės kasdienybė XIX-XX a. (iki 1940 m.)“. Istorikių parengtas kultūrinis pažintinis, gausiai iliustruotas gidas bus pristatytas vasario 22 d., penktadienį. Į pristatymą kviečiami Vilniaus istorijos mylėtojai, tyrinėtojai ir gidai. Autores kalbins ir Žydų gatvės paslapčių ieškos istorikas Aurelijus Gieda.

Šiais metais leidykla „Aukso žuvys“ įsikurs ne tik pagrindinėje, bet ir Vaikų literatūros salėje, kurioje skaitytojai ras visą šeimai ir vaikams skirtą literatūrą, taip pat ir naująjį K.Zylės romaną paaugliams „Sukeistas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius