Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Birželio pradžioje Lietuvoje vyks Pasaulio viktorinos čempionatas: pasitikrinti žinias gali visi norintys

Birželio 2 d. septyniuose Lietuvos miestuose vyks enciklopedijų skaitovams, intelektualių žaidimų žiūrovams, protų kovų mylėtojams ir kitiems žingeidiems žmonėms skirtas renginys – Pasaulio viktorinos čempionatas (PVČ), kurio partneris – portalas 15min. Išbandyti savo jėgas organizatoriai kviečia visus norinčius.
Nacionalinės viktorinos Vilniuje akimirka
Nacionalinės viktorinos Vilniuje akimirka / Viktorijos Savickos nuotr.

Kasmet pirmąjį birželio šeštadienį vykstantis PVČ – tarptautinė, 5 žemynuose, per 40 šalių ir per 100 miestų visame pasaulyje rengiama viktorina. Jos dalyviai viktorinos dieną atsakinėja į tuos pačius klausimus, išverstus į vietos kalbas.

Tarp šalių, kuriose vyksta viktorina – ir Lietuva, kurioje klausimai pateikiami lietuvių kalba.

Rėmėjų ir organizatorių dėka renginys Lietuvoje yra visiškai nemokamas, o dalyvauti jame gali kiekvienas norintis, tereikia užsiregistruoti. Viktorinos pradžia Lietuvoje – 13 val.

Lietuvoje PVČ vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje. Iš viso dalyviai turės atsakyti į 240 klausimų. Tokie patys klausimai, tik išversti į vietines kalbas, bus pateikti visų dalyvaujančių valstybių žaidėjams. Klausimai bus suskirstyti į 8 temas – kultūra, istorija, pramogos, sportas, gyvenimas, komunikavimas, pasaulis, mokslas.

„Skelbiami ne tik bendri nugalėtojai, bet ir atskirų temų lyderiai – taigi, dauguma žaidėjų pagal kokį nors kriterijų savo mieste ar Lietuvoje gali patekti tarp lyderių. Be to, tai – smagus renginys, kuriame sužinosite daug naujo, o kartu pasijusite tikros pasaulinės proto bendruomenės dalimi“, – sako renginio organizatorius Lietuvoje Augustinas Žemaitis.

Renginys truks kelias valandas. Vilniuje viktorina vyks Mykolo Romerio universiteto didžiojoje auditorijoje, Kaune – miesto savivaldybėje, Šiauliuose – „IQ zonoje“, Panevėžyje – prekybos centre „Babilonas“, Alytuje – Alytaus muziejuje, Mažeikiuose – Mažeikių bibliotekoje. Tiksli vieta Klaipėdoje bus paskelbta netrukus.

Lietuvoje jau beveik dešimt metų kasmet organizuojamas PVČ įkvėpė ir 15min 2018 m. sausį pirmąkart organizuotą Nacionalinę viktoriną.

Šio renginio formatas yra visiškai toks pats kaip ir PVČ, skiriasi tik klausimų pobūdis – Nacionalinėje viktorinoje visi klausimai apie Lietuvą ir pritaikyti lietuviams, o PVČ visi klausimai yra apie visą pasaulį ir pritaikyti žaidėjams iš viso pasaulio. Tad Nacionalinės viktorinos dalyviams turėtų būti įdomu išbandyti savo jėgas ir PVČ.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos nugalėtojas Paulius Ambrazevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos nugalėtojas Paulius Ambrazevičius

Šiemet portalas 15min pirmą kartą tapo ir PVČ partneriu. Registruotis visi norintys dalyvauti čempionate gali čia.

Geriausi žaidėjai bus apdovanoti 15min prizais. Bet organizatoriai pabrėžia, kad tai renginys – kuriame svarbiausia yra ne laimėti, o įgyti naujų žinių ir draugiškai pasivaržyti.

„Esmė – ne atsakymų skaičiuje. Svarbiausia – kad sužinai daug naujo ir įdomaus. Kad gali lygioje arenoje pasirungti su draugais, šeimos nariais, savo viktorinos komandos nariais“, – sako A.Žemaitis.

Daugiau informacijos galite rasti puslapyje http://pvc.protu.lt/.

Keletas klausimų, kurių galite tikėtis iš PVČ:

Kokiu vardu pasaulyje išgarsėjo Marijos Aleksandrovnos Blank ir Iljos Nikolajevičiaus Uljanovo sūnus?

Kokia abolicionistė, „Dėdės Tomo trobelės“ [Uncle Tom‘s Cabin] autorė, Hartforde (Konektikutas) gyveno Marko Tveno [Mark Twain] kaimynystėje?

Kokio skraidančio mitinio herojaus, deja, labiau prisimenamo dėl savo mirtino nukritimo, vardu 1967 m. Graikija pervadino savo Karo aviacijos akademiją?

Su kuriuo iš penkių pojūčių labiausiai susijęs Korčio organas?

Kurio gyvybiškai svarbaus organo uždegimas vadinamas encefalitu?

Kuris Los Andželo „Lakers“ žaidėjas 2015-aisiais savo eilėraščiu, pavadintu „Brangus krepšini“ [Dear Basketball], pranešė apie savo planus baigti karjerą sezono gale?

2010 m. Gineso rekordų knyga pripažino AKB48 didžiausia pasaulyje popgrupe. Ši merginų grupė turi 130 narių, kurios koncertuoja nuosavame teatre. Yra planų kitose šalyse sukurti „seseriškas grupes“. Kokioje šalyje gimė AKB48?

Kokias DVI šalis, išaugusias iš buvusių Britanijos kolonijų, skiria ilgiausia pasaulyje sausumos siena? Parašykite abi.

Atsakymus ir dar daugiau klausimų pavyzdžių rasite čia: http://pvc.protu.lt/#klausim-pavyzdziai .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius