-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniuje blynais kvepės dvejos Užgavėnės – lietuviškos ir rusiškos

Šiemet Vilnius dukart kvepės blynais – sostinėje ketina surengti tiek lietuviškas, tiek rusiškas Užgavėnes. Pirmąsias tradiciškai organizuoja Vilniaus etninės kultūros centras, jose šėls persirengėliai, bus kepami blynai, veiksmas vyks V.Kudirko aikštėje ir Gedimino prospekte vasario 14 dieną. Rusiškos Užgavėnes linksmybes žada dar po savaitės K.Sirvydo skvere.
Sostinėje švenčiamos Užgavėnės.
Užgavėnės Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Užgavėnės šįmet – vasario 17-ąją, tačiau jų šventė Vilniuje perkelta keliomis dienomis anksčiau ir rengiama šeštadienį.

Su meilės blynais ir muzika

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės išduotą leidimą, viską organizuos Vilniaus etninės kultūros centras. Nuo 10 val. kvapais ir spalvomis vilios mugė, kaip sako organizatoriai – „su meilės blynais ir muzika“.

O nuo 14 val. Užgavėnių persirengėliai juokins ir gąsdins visus praeivius V.Kudirkos aikštėje bei Gedimino prospekto dalyje nuo Vilniaus g. ir Šventaragio g. Pirmiausia – linksmybės vaikų kieme (14-15 val.), tuomet – 14.30-15.30 val. „Morės ir Gavėno špacierius po prospektą su simboline Žemaitijos ir Aukštaitijos palyda“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sostinėje švenčiamos Užgavėnės.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sostinėje švenčiamos Užgavėnės.

Po vaikštynių – vedybų ceremonialas „Kas ką myli, tas tą veda – už ko nori, už to teka“, po jo bus sveikinami visi jaunavedžiai, o šventę vainikuos „Veselijos procesija (visaliaudinės karnavalinės eitynės)“ nuo Gedimino pr. ir Vasario 16-osios g. šaligatviais į Tauro kalną, kur nuo 18 val. iki 20 val. rengiamos „Karštos paleistuvės į povestuvinę kelionę“ bei tradicinis šokių maratonas – Jaunųjų valsas.

Organizatoriai žada linksmą šventę: „Siautulingos, linksmos ir meile trykštančios Užgavėnės Vilniuje vasario 14 d. kviečia vilniečius ir miesto svečius į dideles storas lietuviškas Morės (Žemaitija) ir Gavėno (Aukštaitija) vestuves, kurios visą dieną be atvangos šurmuliuos V.Kudirkos aikštėje ir Gedimino prospekte. Kedenk plunksnas, čiupk kaukę, antrą pusę ir čiuožk į veselę – laikas ženytis!“

Svečiai iš Baltarusijos ir Karaliaučiaus

Po savaitės sostinėje bus dar viena proga švęsti. Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimą K.Sirvydo skvere rengti rusiškąsias Užgavėnes. Pastarosios, vadinamos Maslenica, šurmuliuos vasario 21 dieną nuo vidurdienio iki 18 val., čia taip pat skambės muzika, kvepės blynais. Pastaruosius šildyti ketinama mikroautobuse.

Šventės dalyviams koncertuos ne tik vietos kolektyvai, bet ir atvykėliai ir Baltarusijos ir Karaliaučiaus srities (Rusija).

Šios šventės organizatoriai – Maskvos kultūros ir verslo centras „Maskvos namai“ kartu su Slavų gailestingumo fondu.

Šiam fondui vadovauja Vilniaus tarybos narė Olga Gorškova, prieš ketverius metus į tarybą patekusi kartu su Rusų aljansu ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA), tačiau vėliau su kolega Viktoru Balakinu parėmė Artūrą Zuoką ir LLRA frakcijoje nedirbusi.

Dabar O.Gorškova irgi dalyvauja rinkimuose, tiesa, jau su Lietuvos rusų sąjunga.

O.Gorškova yra ir Rusų kultūros šventės, kuri vyksta birželio pradžioje Vilniaus Vingio parke, organizatorė. Pernai šventę 26 tūkst. Lt parėmė Vilniaus miesto savivaldybė.

Sprendimui tuomet pritarė ir Vilniaus tarybos Tautinių bendrijų ir savivaldos plėtojimo komitetas, kuriam pirmininkauja O.Gorškova. Dėl tokio savo žingsnio jai teko aiškintis Vilniaus savivaldybės tarybos Etikos komisijai, kuri nusprendė, kad politikė supainiojo interesus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius