Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Virtualioje parodoje – senųjų Klaipėdos krašto gyventojų likimai

Su senųjų Klaipėdos krašto gyventojų likimais po Antrojo pasaulinio karo galima susipažinti internete paskelbtoje virtualioje parodoje. Lietuvos ypatingojo archyvo paroda suteikia žinių ir apie to meto Klaipėdos krašto žmonių socialinę bei politinę padėtį, kultūrą, švietimą.
Klaipėdos jūrų uosto kasdienybė
Klaipėdos jūrų uosto kasdienybė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tai – tik vienas likimas. Lietuvos ypatingajame archyve saugoma iš Klaipėdos krašto kilusio Hainco Opermano baudžiamoji byla. Nacistinei Vokietijai patyrus pralaimėjimą, kariui pavyko išvengti Raudonosios armijos nelaisvės, nes svetima Kurovo pavarde kurį laiką slapstėsi Šilutės apskrityje.

„Dirbo eiguliu, tačiau buvo išduotas, suimtas ir įkalintas Vorkutos lageriuose. Tačiau po kalinimo, maždaug 1957 m. buvo paleistas ir pagal Sovietų sąjungos, kaip jau minėjau, susitarimą su Vakarų Vokietija, jis turėjo galimybę išvykti gyventi į Vokietiją“, – pasakojo Lietuvos ypatingojo archyvo KGB dokumentų skyriaus vedėja Vilma Ektytė.

Beveik šimtas rašytinių šaltinių ir fotografijų perkelta į virtualią erdvę. Čia galima susipažinti su dokumentais, atskleIdžiančiais senųjų Klaipėdos krašto gyventojų likimus. taip pat sužinoti, kaip ir kodėl Klaipėdos krašto gyventojai, iki 1944 m. gimę Klaipėdos, Šilutės ir Pagėgių apskrityse, liko mažuma.

„Kaip žinoma, 1944 m. liepos mėnesį, Raudonajai armijai įžengus į Lietuvos teritoriją, nacistinė Vokietija, jos karinė vadovybė, Klaipėdos krašto gyventojams liepė evakuotis ir apie 80-90 procentų gyventojų tiesiog pasitraukė iš Klaipėdos krašto maždaug į Rytų Prūsiją“, – sakė V.Ektytė.

1950 m. dokumentai rodo, kad tuo metu Klaipėdos krašte gyveno apie 20 tūkst. senųjų klaipėdiškių, tarp jų ir apie 8 tūkst. grįžusiųjų.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, užsienyje gyvenantys išeiviai klaipėdiškiai įgijo galimybę be apribojimų lankytis gimtinėje, dalyvauti prikeliant Klaipėdos krašto istoriją ir kultūrinį palikimą.

„Taigi, plačiau pastudijavus saugomą medžiagą apie Klaipėdos krašto senbuvius, galima praturtinti ir papildyti žinias apie Klaipėdos krašto socialinę ir politinę istoriją“, – kalbėjo Lietuvos ypatingojo archyvo KGB dokumentų skyriaus vedėja.

Virtualioje parodoje „Senųjų Klaipėdos krašto gyventojų likimai po II pasaulinio karo“ eksponuojamus archyvų originalus galima pamatyti Lietuvos ypatingojo archyvo dokumentų skaityklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius