Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2011-aisiais Lietuvos rusų dramos teatras pažers premjerų

Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) žiūrovus jau netrukus nustebins net dvi premjeros – iki sausio galo Lietuvo publikai bus pristatyti spektakliai „Žiema vardu Ana...“ ir „Paskutinysis aistringas meilužis“.
Lietuvos rusų dramos teatro vadovas Jonas Vaitkus
Lietuvos rusų dramos teatro vadovas Jonas Vaitkus. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Muzikos ir poezijos spektaklis „Žiema vardu Ana...“ – tai bendras Lietuvos rusų dramos teatro ir Rusijoje pripažintos dainininkės, kompozitorės ir poetės Anos Turanosovos-Abra projektas, kuriame persipina XIX a. pabaigos – XX a. pradžios žymiausių Rusijos mąstytojų poezija, proza, autorinės A.Turanosovos-Abra dainos bei gyvai atliekama muzika.

„Tai žmogaus dvasinio atgimimo istorija. Pasakojimas apie vienišą poetą, prieš daug metų praradusį mylimąją. Vienos nakties metu jis vis praranda ir atranda save – jo mintyse vis pasirodo buvusi mylimoji, padedanti poetui išsilaisvinti iš jį sugniaužusio būties narvo. Poetas, pereidamas į kitą pasąmonės lygį, suvokia meilę, gyvenimą“, – pasakojo projekto kūrėja. Anot jos, šiais sunkiais laikais, kai dvasinė krizė daugeliui nesvetima, spektaklis dažnam pasirodys artimas. „Jis parodo, kad kiekvienas turi būti savimi. Aktorius turi vaidinti, o žmogus – būti žmogumi“, – šypsojosi A.Turanosova-Abra, pridurdama, kad tai pirmasis jos tokio lygio projektas.

Koks biudžetas? Jo žadėjo nemažinti.Antroji sausio premjera – komedija „Paskutinysis aistringas meilužis“ pagal populiaraus Amerikos dramaturgo Neilo Simono pjesę. Šį spektaklį stato jauna režisierė iš Maskvos Olga Lapina ir LRDT aktorė Jelena Bogdanovič-Golubeva. Scenoje jos kuria 47-erių žuvų restorano savininko, sutikusio tris skirtingas moteris, istoriją. Beje, visas tris moteris įkūnys J.Bogdanovič-Golubeva. „Ką aš reiškiu šiame gyvenime? Ką padariau gero? Ką galėsiu prisiminti paskutinę gyvenimo minutę?“ – tokias gilias spektaklio potekstes įvardijo aktorė. Jos kolegė O.Lapina pritarė, kad žiūrovas galės ne tik išvysti lengvą ir akiai malonų vaizdinį, bet ir pamąstyti. „Bus aptarti klausimai, kurie bus įdomūs tiems, kurie į teatrą ateina ne tik pramogos“, – sakė režisierė.

Lietuvos rusų dramos teatro vadovas Jonas Vaitkus, kviesdamas į teatrą 2011-aisiais žadėjo ne tik daug ambicingų premjerų, bet ir kitų naujovių. Viena įdomiausių – numatomas sinchroninis vertimas iš rusų kalbos per spektaklius. „Stengsimės, kad ateitų ne tik rusakalbiai, bet ir lietuviai, lenkai, žydai. Rusų ambasada atsigręžė į teatrą ir padės mums ieškoti rėmėjų. Nenorime būti tik užsidaręs, lokalus organizmas. Tikimės, kad verimas paskatins ateiti ir tuos, kurie nesupranta rusų kalbos“, – sakė teatro vadovas.

J.Vaitkus taip pat užsiminė apie numatomą Mokyklinio teatro festivalį, kuriame dalyvautų tiek mokytojai, tiek mokiniai, o perspektyvoje šis bendradarbiavimas paskatintų jaunimo lankymąsi teatre. Kol kas jis nedaugžodžiavo apie geriausius Rusijos spektaklius pristatantį festivalį „Auksinė kaukė Lietuvoje“, bet jis įvyks. Festivalio repertuare numatomi net 23 spektakliai.

Vienas laukiamų įvykių ir Valerijaus Briusovo iš Kanados viešnagė bei numatomas jo spektaklis „Ugninis angelas“.

Paklaustas apie LRDT teatro gastroles J.Vaitkus tikino, kad prašymų atvykti sulaukia daug, tačiau privalo atsirinkti tik tuos, kurie teatrui naudingi ir nesukeltų nuostolio. „Artimiausiu metu planuojama kelionė į Izraelį su vienu spektakliu. Tai bus daugiau žvalgomosios gastrolės“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius