Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotas aktorius Vytautas Anužis: „Manyje anksčiau buvo ežio, buvo kariautojo“

Linkėjimai garbingai nešti savus scenos kryžius, gėlės, ašaros, jaudulys ir džiaugsmas antradienio vakarą užpildė Nacionalinio Kauno dramos teatro erdves. Čia minint Tarptautinę teatro dieną įteikti aukščiausi Lietuvos teatro apdovanojimai „Auksiniai scenos kryžiai“.
Vytautas Anužis
Vytautas Anužis / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Svarbiausiame metų teatralų renginyje apdovanoti labiausiai 2017 metais nusipelnę kūrėjai. Tačiau ne tik. Griausmingų ovacijų sulaukė „Padėkos nominaciją“ gavęs Nacionalinio Kauno dramos teatro administratorius Rimantas Štaras.

Apkabinimų ir bučinių nestokojo ir Kauno legenda – ilgametė aktorė, pavasarį 91 gimtadienį švęsianti aktorė Regina Varnaitė, kurią į teatro šventę atlydėjo dukra Aušra.

Šešiolika „Auksinių scenos kryžių“ išsidalinę teatro žmonės sakė, kad tai – puikus laikas pabūti kartu ir sutikti seniai matytus kolegas. Labiausiai emocijų, o kartais ir ašarų neslėpė jaunieji teatro kūrėjai, gavę pirmuosius savo gyvenimo auksinius scenos kryžius.

„Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotas nepagrindinio vaidmens atlikėjas Vainius Sodeika (už Luckaus ir Wittenbacho II vaidmenis Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Lokis“) prisipažino, kad apdovanojimas jam buvo netikėtas.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Vainius Sodeika
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Vainius Sodeika

„Kai nominavo – tikėjausi. Laikui bėgant jau mažiau, nes stiprūs konkurentai, o tada apie tai nusprendžiau tiesiog negalvoti. Kaip bus, tai bus“, – sakė aktorius.

Pasak V.Sodeikos, nesvarbu, ar vaidini pagrindinį, ar antraplanį vaidmenį, visi jie yra sunkūs.

„Nėra lengvų. Tiesiog jei sunkumas tavęs neslegia, vadinasi, tu eini teisingu keliu, o jei slegia – reikia kažką galvoti, keisti, ieškoti išeičių. Sunku, taip. Bet mes tą sunkumą matuojame visiškai kitaip, o nuovargis būna malonus.

Šiuolaikinis aktorius nebijo rizikuoti. Dabar gali kalbėti bet ką, daryti bet ką, juk ir šiame renginyje skambėjo žodžiai „laisvė“ ir „tolerancija“. Laisvė mintims, žodžiams – to daugiau. Bet kartu su tuo ateina ir gerokai didesnė atsakomybė, ir tai nereiškia, kad yra lengviau. Aktoriui reikia laviruoti, vingiuoti, ieškoti savo išraiškos, savo spalvos, savo kelio“, – sakė šiuo metu Panevėžyje spektaklio „Pabudimas“ premjerai besiruošiantis V.Sodeika.

Aktorė Kamilė Petruškevičiūtė apdovanota už nepagrindinį vaidmenį spektaklyje #beskambučio (Lietuvos nacionalinis dramos teatras) bei už Leros vaidmenį OKT/Vilniaus miesto teatre „Šokis Delhi“. Scenoje jauna aktorė neslėpė savo emocijų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kamilė Petruškevičiūtė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kamilė Petruškevičiūtė

„Kalbėjau iš širdies. Šis įvertinimas reiškia, kad tu esi matomas ir pažįstamas“, – po ceremonijos 15min sakė K.Petruškevičiūtė. Šiuo metu aktorė repetuoja pas režisierių Oskarą Koršunovą ir sako, kad jau kitą mėnesį turi įvykti naujojo spektaklio premjera.

„Visi aktoriai man yra pavyzdžiai, iš visų mokausi. Esu labai dėkinga savo dėstytojams“, – sakė aktorė.

Pernai pristatytas Gintaro Varno režisuotas spektaklis „Natanas Išmintingasis“ „Auksinį scenos kryžių“ atnešė aktoriui Vytautui Anužiui. Apdovanojimas jam skirtas pagrindinio vaidmens atlikimo kategorijoje.

„Puikus renginys, gavau kryžių už Nataną Išmintingąjį. Jaudulys prieš premjerą ir dabar yra kitos kokybės. Premjerinis jaudulys yra sunkesnis, nei apdovanojimo jaudulys“, – po ceremonijos šypsojosi V.Anužis.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Vytautas Anužis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Vytautas Anužis

Tiesa, simpatijų šiam savo vaidmeniui aktorius neslėpė ir anksčiau, o kalbintas po apdovanojimų ceremonijos taip pat rėmėsi savo personažu.

„Metai man buvo visokie. Buvo ir baltos, ir juodos zonos. Visko labai daug. Iš Natano suvokiau vieną dalyką. Nedrįsčiau sakyt, kad tai – išmintis. Bet. Mes labai dažnai gyvenime įsivaizduojame, kad konflikte, diskusijose gimsta tiesa. Manau, kad tai neteisinga. Tam, kad pasiektume harmoniją, gerumą, yra reikalingas susitarimas. Ne karas.

Manyje anksčiau buvo ežio, buvo kariautojo, kovotojo, o dabar suvokiu, kad labai daug energijos buvo ne visai naudingai panaudota. Energiją reikia nukreipti į susitarimą su aplinka, su žmogumi, su laiku, su savimi, bet ne į konfliktą. Ne konflikte esmė, Natanas tą ir sako.

Kaip eiti į harmoniją? Ne per karą, per kovą, o per suvokimą, per atjautimą, per gailestį. Bet ne per mušimą net kaltojo“, – kalbėjo V.Anužis.

Susijaudinimo neslėpė ir Nacionalinio Kauno dramos teatro administratorius R.Štaras, gavęs „Padėkos nominaciją“.

„Teatre dirbu nuo 1970 metų. Per tą laiką buvo pasiūlymų eiti į kitą teatrą, bet likau čia. Ko reikia mano darbe? Daugiausiai – kantrybės su žiūrovais. Teatras man yra viskas – ir namai, ir darbas, ir šeima. Mano gyvenimas“, – juokėsi R.Štaras.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Rimantas Štaras
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Rimantas Štaras

„Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų vakar surengusio Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas sakė, jog renginys pavyko.

„Jei atvirai, šios šventės organizavimo visi teatro vadovai baidosi. Mūsų tikslas buvo reabilituoti scenos kryžių kaip kokybės ir ištikimos tarnystės scenos menui ženklą. Tokį tikslą buvom išsikėlę ir manau, kad įgyvendinome“, – kalbėjo E.Stancikas.

Apdovanojimo ceremonijoje negalėjo dalyvauti geriausiu režisieriumi pripažintas Lukaszas Twarowskis, pagrindinio vaidmens atlikėja Airida Gintautaitė, operos solistės nominacijoje nugalėjusi Viktorija Miškūnaitė, geriausiu muzikos dramos spektakliui kūrėju pripažintas Algirdas Martinaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius