Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno šiuolaikinio šokio teatro „Aura“ 30-metis: premjeros ir prisiminimai

30 metų jubiliejų švenčiantis Kauno šiuolaikinio šokio teatras “Aura” lapkričio pabaigoje bus išskirtinai atviras kauniečiams ir miesto svečiams. Jubiliejinę savaitę, kuri prasidės lapkričio 21 d., Kauno šokio teatras „Aura“ kauniečiams ir miesto svečiams parodys net septynis spektaklius.
Šokio teatre
šokio teatras „Aura“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

1982 m. Kaune buvo surengtas iki tol Lietuvoje neregėtas modernaus šokio koncertas. Šis pasirodymas simboliškai laikomas šokio teatro „Aura“ gyvavimo pradžia, nors jau kelis metus iki jo Birutė Letukaitė, tuo metu šokusi klasikinio šokio kolektyve „Sonata“, buvo įkūrusi savo modernaus šokio studiją.

„Buvome užsikonservavę prieškario estetikoje, o pasaulis jau buvo nubėgęs į priekį. Nenorėjau būti tik tas istorinis šokis, nuėjęs į praeitį. Pradžioje bandėme viską derinti, tačiau vėliau teko atsisakyti „Sonatos“, – šokio teatro „Aura“ pradžią atsiminė nenuilstanti jo vadovė B.Letukaitė.

Dabar „Aura“ turi savo studiją, kurioje gali repetuoti, yra pelniusi tarptautinį pripažinimą, tačiau ne vieną dešimtmetį teko kasdien kovoti už vietą po saulę. Vienu reikšmingiausių lūžių, siekiant būti ne mėgėjų, o profesionalų kolektyvu, B.Letukaitė vadina 1995-uosius. Tais metais „Aura“ buvo įregistruota kaip Kauno miesto teatras, atsirado galimybės gauti finansavimą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šokio teatre
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Birutė Letukaitė

Šiandien „Aura“ susiduria su dviem didžiausiomis problemomis. Visų pirma, mieste nėra vietos (o tinkančių – labai didelė nuoma), kurioje teatras galėtų žiūrovams pristatyti savo kūrinius. Kita svarbi problema – Kaune nėra ruošiami šokėjai. „Pats teatras išugdo ir paruošia šokėjus, tačiau jie arba emigruoja į užsienį, arba išvažiuoja į Vilnių. O iš ten niekas nebegrįžta“, – apgailestavo B.Letukaitė.

„Auros“ 30-mečiui skirtuose renginiuose žiūrovai išvys ne tik premjeras, tačiau ir atgaivintus senus spektaklius, kuriuose šoks dabar teatre nebešokantys arba apskritai šokėjų karjerą baigę žmonės. Renginių kalendorių rasite ČIA

Šoko 162 festivaliuose

Kauno šokio teatras „Aura“ – vienintelis municipalinis šio žanro teatras Lietuvoje, tęsiantis ir vystantis Lietuvos šiuolaikinio šokio tradicijas, kurios susietos Danutės Nasvytytės ir Kiros Daujotaitės vardais.

Teatro meno vadovė – choreografė, pedagogė Birutė Letukaitė išraiškos šokio mokėsi pas Kirą Daujotaitę ir 10 metų šoko jos vadovaujamame kolektyve „Sonata“. Dalyvaudama šokio festivaliuose ir seminaruose studijavo įvairias modernaus bei džiazinio šokio technikas pas žymiausius Europos ir Amerikos pedagogus.

„Aura“ dalyvavo daugelyje tarptautinių renginių, reprezentavo Lietuvos šiuolaikinį šokį 27 užsienio valstybėse (Australijoje, Didžiojoje Britanijoje, Graikijoje, Kanadoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Suomijoje, Švedijoje, Vokietijoje ir kitose), pasirodė beveik 162 festivalių scenose.

Teatro kūrybinė veikla įvertinta virš 50 miesto, šalies ir tarptautiniais apdovanojimais, taip pat sulaukė puikių atsiliepimų šalies ir užsienio spaudoje. 2006 m. Birutė Letukaitė buvo apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi už spektaklio „Aseptinė zona arba Lietuviškos sutartinės“ choreografiją, o 2008 m. tapo Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureate.

1989 m. „Aura“ surengė pirmąjį modernaus šokio festivalį Lietuvoje. 2011 m. festivalis buvo pervadintas į Tarptautinį šokio festivalį „Aura“. Festivalis tapo ne tik prasminga miesto tradicija, bet ir reikšmingu šalies kultūrinio gyvenimo vyksmu. Supažindindamas su šiuolaikinio šokio tendencijomis bei kviesdamas priimti naujus kūrybinius iššūkius, šis festivalis ugdo publiką, plečia šokio meno suvokimo ribas bei skatina tarpkultūrinių mainų plėtrą.

Jubiliejinių renginių programa

Lapkričio 21 d., 18 val. Kauno akademiniame dramos teatre žiūrovai išvys spektaklį „Apie mus“;

Lapkričio 22 d., 19 val. BLC bus parodytas performansas „sonus.lux.unum“;

Lapkričio 23 d., 19 val., BLC žiūrovų lauks spektaklis „Ar aš esu, tas kas aš esu?“;

Lapkričio 24 d., 15 val. „Girstučio“ kultūros ir sporto centre teatras „Aura“ parodys spektaklius “Išplautas dangus” ir “Dainos, kurias dainavau”. Ši šokio popietė – teatro „Aura“ dovana miestui. Spektaklius galės išvysti visi norintys, nemokamus kvietimus atsiėmę Kauno šokio teatre „Aura“.

Lapkričio 24 d., 19 val. „Girstutyje“ – šventinių renginių ciklo kulminacija – „Auros“ jubiliejinis koncertas, kuriame netrūks improvizacijos, žaismės, dėmesio publikai ir, žinoma, putojančio vyno.

Šio vakaro metu bus parodyti spektakliai „Iš(ne)plautas dangus“ ir „Dainos, kurias dainavau“. Pastarasis – vienas seniausių teatro spektaklių – bus prikeltas naujam gyvenimui. Jame pamatysime 1998 m. pastatyme šokusius atlikėjus, sukviestus specialiai šiai progai. Šiandien jie išsibarstę po visą pasaulį, užima vadovaujančius postus, dirba medikais, choreografais.

„Be galo malonu, kad jie sutiko trumpam susiburti ir prikelti spektaklį bei praturtinti jį savo patirtimi“, – teigia B.Letukaitė. Šventiniame vakare publika išvys buvusių „Auros“ šokėjų D.Stankevičiaus, L.Navardauskienės, M.Stabačinsko, R. ir S.Kavaliauskų, L.Puodžiukaitės, G.Laurinavičiūtės solinius pasirodymus.

Lapkričio 26 – 30 d. Kauno šokio teatro „Aura“ vadovė B.Letukaitė rengs atviras šokių pamokas; 

Lapkričio 27 – 29 d., 13 val. Vytauto didžiojo universitete vyks šiuolaikinio šokio vaizdo įrašų peržiūros, kurių metu savo sukaupta patirtimi choreografė dalinsis su visais kauniečiams.

Nuo gruodžio 14 d. A.Žalpio galerijoje „Meno parkas“ bus atidaryta paroda, skirta „Auros“ 30 – mečiui. Ji bus išskirtinė, tarsi teatro gyvenimo atspindys, paremta judėjimu, kaip ir šokio teatro kasdienybė. Į atidarymo iškilmę bus pakviesti visi „Auros“ kolektyve šokę atlikėjai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius