Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėda virs teatro miestu: tarptautinis festivalis į miestą sukvietė profesionalus iš viso pasaulio

Klaipėdos dramos teatre netrukus taps itin ankšta. Į teatrą sugužės gausybė aktorių, publiką stebinsiančių geriausiais savo sceniniais kūriniais. Klaipėdoje prasideda žiūrovų itin laukiamas, jau trečiasis tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“.
Festivalį Klaipėdoje „TheATRIUM“ pradės grupė iš Lenkijos „Sutari“
Festivalis „TheATRIUM“ vyks jau trečius metus. / Festivalio rengėjų nuotr.

Šiemet festivalyje atsirado naujovė: Lietuvos teatrų vitrina, kurioje dalyvauja 15 pasirodymų iš Lietuvos teatrų, bilietai į ją jau baigiami parduoti. Pasak Klaipėdos dramos teatro vadovo Tomo Juočio, bus rodomi pastarųjų penkerių metų įdomiausi Lietuvos kūrėjų darbai.

Lietuvos kultūros institutui padedant, vitrinos spektaklių žiūrėti atvažiuos apie 50 teatro profesionalų, prodiuserių, festivalių rengėjų iš užsienio šalių: iš Pietų Korėjos, Kinijos, Belgijos, Vokietijos, Prancūzijos, Baltarusijos, Latvijos, Čekijos, Graikijos, Sakartvelo, Slovakijos, JAV, Rusijos, Latvijos.

Pasak Vlados Kalpokaitės, Lietuvos kultūros instituto komanda labai džiaugėsi, kai festivalio vadovai patys parodė iniciatyvą ir kreipėsi į Institutą pagalbos rengdami teatro vitriną. Institutas dar žiemą surengė Pietų Korėjos teatralų vizitą į Klaipėdos dramos teatrą ir apmoka kelių tolimų svečių keliones į Lietuvos teatro vitriną. Vlada pabrėžė, kad tai puiki galimybė ir Klaipėdos žiūrovams savo mieste pamatyti naujausius, įdomiausius tėvynainių spektaklius savo mieste.

Organizatorių nuotr./Klaipėdoje netrukus prasidės "TheAtrium" festivalis
Organizatorių nuotr./Klaipėdoje netrukus prasidės "TheAtrium" festivalis

Į lietuvišką ir į tarptautinę festivalio programas atvyksta ir nemažai teatro kritikų, profesionalų iš Lietuvos, o teatrologės Ramunė Marcinkevičiūtė ir Ramunė Balevičiūtė gegužės 32 dieną pristatys savo ką tik išleistą knygą apie šiuolaikinį Lietuvos teatrą „Contemporary Lithuanian Theatre. Names and Performances“ (2019, išleido leidykla Tyto alba).

Programa – įvairi ir kokybiška

Festivalio meno vadovas Gintaras Grajauskas prisipažino, kad jam sunku išskirti favoritus iš tarptautinės festivalio programos: ji įvairi ir kokybiška, o atidarymo ir uždarymo koncertai pradžiugins tikrus melomanus, tai unikali proga išgirsti po visą pasaulį gastroliuojančius muzikantus Alice Phoebe Lou ir Dhaferą Youssefą.

Jam įdomiausias ir ypatingai estetiškas atrodo korėjiečių „Haddangse“ teatro (Seulas) spektaklis „Anuomet“, jį labiausiai ir rekomenduoja žiūrovams. Festivalyje ir šiemet dalyvauja pora lenkų trupių spektaklių, kamerinio spektaklio „Margaretė“ siužetas susijęs ir su Klaipėda; o lenkų teatro žvaigždės G. Jarzynos „Kiti žmonės“ sukurtas pagal Dorotos Masłowskos parašytus repo baladės tekstus. Belgų trupės „Faso Danse Theatre“ šokio spektakliui „Kirina“, kuris alsuoja ugninga energija ir pulsuoja afrikietiškos muzikos ritmais, masinėms scenoms reikalingi savanoriai: 20 žmonių (4 – nuo 55 iki 80 metų; 11 – nuo 16 iki 55 metų; 5 – nuo 7 iki 16 metų).

Festivalio reklaminę ir informacinę medžiagą puošia antikinė Apolono galva, per vidurį perkirsta grafinės balso bangos: taip atrodo grafiškai užrašytas garsas, balsui tariant festivalio pavadinimą TheATRIUM (pateiktos ir spektaklių pavadinimų grafinės garso bangos). Žiūrovams svarbu nesupainioti dviejų brošiūrų: Lietuvos teatro vitrinos programa pažymėta lietuviška trispalve, o ant tarptautinės programos brošiūros dešinio krašto yra užsienio šalių dalyvių vėliavos. Festivalio šūkis šiemet – „Klausyk vidinio balso“. Menininkų vidiniai balsai pasieks žiūrovus nuo scenos, o žiūrovai rinksis favoritus klausydamiesi vidinio balso.

Įdomūs faktai

Festivalis pradėtas rengti Klaipėdos dramos teatre 2017 metais. Jo iniciatoriai: teatro vadovas Tomas Juočys, teatro meno vadovas Gintaras Grajauskas, kultūrinės veiklos ir žiūrovų aptarnavimo padalinio vadovė Ineta Baužytė. Festivalį organizuoja, jame dirba tik nuolatiniai Klaipėdos dramos teatro darbuotojai.

Pirmo festivalio (2017 m.) biudžetas buvo apie 105 000 eurų, apsilankė apie 4000 žiūrovų; antro festivalio (2018 m.) biudžetas buvo apie 195 000 eurų, apsilankė apie 5000 žiūrovų.

Šiemet, 2019 m., trečio festivalio biudžetas: apie 215 000 eurų. Į Lietuvos teatrų vitriną iš viso turime apie 2150 bilietų, į tarptautinę programą (10 pasirodymų) – apie 2500 bilietų. Šiemet tarptautinėje festivalio programoje (10 pasirodymų) iš viso dalyvaus 105 užsienio svečiai (trupių nariai). Lietuvos teatro vitrinoje dalyvaus iš viso 195 trupių nariai.

Šiemet festivalį ženkliai parėmė Klaipėdos uosto įmonė „Birių krovinių terminalas”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius