-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 07 /18:35

Prieš italo Romeo Castellucci spektaklį – dar vienas protestas

Sekmadienį prie Nacionalinio dramos teatro vėl rinkosi protestuotojai. Jie pakartotinai reiškia nepritarimą festivalio „Sirenos“ į Lietuvą pakviestam italo Romeo Castellucci spektakliui „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“.
Protesto akimirka
Protesto akimirka / Luko Balandžio nuotr.

Tiesa, sekmadienį protestuotojų mažiau: vos keliasdešimt. Vėl giedamos bažnytinės giesmės. Giesmininkų vadovė prieš pradedant giesmes choristus įspėjo, kad šie niekam neduotų interviu, nešūkautų ir nesibartų.

„Tik malda ir ramybė“, – nurodė ji.

Papildyta 18.35 val. Viena iš protesto organizatorių studentė Santa Kančytė 15min.lt teigė nesistebinti, kad sekmadienį protestuotojų keliskart mažiau.

Pasak jos, žmonės jaučia, kad net ir dvi valandas prastovėję lietuje šeštadienį, nieko nepasiekė ir spektaklis rodomas toliau, todėl nebeatėjo į protestą sekmadienį.

Paklausta, ar jos neįtikino žymių žmonių, mačiusių spektaklį, tikinimai, kad jame nedemonstruojama nieko šventvagiško, S.Kančytė sakė besistebinti, kad tie patys žmonės, kurie sakė verkę dėl seno žmogaus negalios spektaklio metu, šeštadienį iš jo išėję nesidrovėjo tyčiotis iš prie teatro susirinkusių senyvų protestuotojų.

„Aš nežinau, kas labiau žemina: ar tai, kad tu dėl senatvės negali sulaikyti savo išmatų, ar tai, kad dėl senatvės tave vadina tamsybininku, davatka, kai tu giedi prie teatro gindamas tai, kas tau brangu. Aš buvau nustebusi, kad žmonės, kurie sakė, kad verkė žiūrėdami spektaklį, kad juos sugraudino seno žmogaus drama, išėję iš spektaklio sukiojo pirštus prie smilkinio ir juokėsi iš tikrų senų žmonių dvi valandas čia stovėjusių per lietų. Matau čia dviprasmiškumą. Arba net tai, kas buvo teatre buvo paviršutiniška, jei taip greitai ta užuojauta senam  dingo“, – sakė S.Kančytė.

Dėl sustiprintos apsaugos prie Nacionalinio dramos teatro nusidriekė kelių šimtų metrų eilės, todėl spektaklis prasidės kiek vėliau, nei planuota.

Primename, kad einantys į teatrą protestu buvo pasitikti ir šeštadienį, kai vyko šio spektaklio premjera Lietuvoje. Šeštadienį protestuoti susirinko apie 200 žmonių, buvo giedamos giesmės, meldžiamasi. Einantiems į spektaklį jaunimas siūlė vaišintis kukurūzų spragėsiais, klausinėjo, ar jie yra tikintys.

Tiesa, spektaklį matę politikai ir režisieriai vienbalsiai tvirtino, kad iš krikščionybės spektaklyje nėra tyčiojamasi ir Jėzaus paveikslas jame nėra dergiamas.

Ketvirtadienį oficialią savo poziciją išplatino ir spektaklio režisierius R.Castellucci. Jo teigimu, situacija, kai norima uždrausti spektaklį, jam jau matyta.

„Kiekvieną kartą tai vyko dėl neteisingos išankstinės nuomonės. Tą nuomonę išsakydavo žmonės, net nematę spektaklio, nežinantys jo turinio. Žmonės, mosuojantys melu, paskleistu per, tarkim, dešiniųjų ar konservatyvių pažiūrų žmonių tinklaraščius, kur sakoma, kad į Jėzaus veidą mėtomi ekskrementai. O tai yra visiškai klaidinga“, – aiškino garsus režisierius.

R.Castellucci taip pat pastebėjo, kad tai, kas vyksta dabar Lietuvoje, naudojama politiniais tikslais. Esą panaši situacija buvo ir Prancūzijoje, kur vykstant rinkimams šis skandalas taip pat buvo vis ištraukiamas, tačiau diskutuoti apie spektaklį niekas iš jį smerkiančiųjų taip ir nepanoro.

Primename, kad Seimui trečiadienį nepavyko patvirtinti rezoliucijos, kurioje visuomenė kviesta boikotuoti spektaklį.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius