Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 06

Prasidėjo Pesachas – „Maccabi“ Kaune sutiko svarbiausią žydų šventę

Pagal tikras žydų tradicijas, Tel Avivo „Maccabi“ žaidėjai ir sirgaliai vakar turėjo užsisėdėti iki vėlumos.

Šiemet būtent balandžio 5-ąją, nusileidus saulei, prasidėjo svarbiausia žydų bendruomenės šventė – Pesachas.

Ji žymi žydų išsivadavimą iš Egipto vergijos, trukusios daugiau nei 400 metų.

Savaitę vykstančios šventės svarbiausias akcentas – pats pirmasis jos vakaras. Taip sutapo, kad „Maccabi“ atstovams ir į Lietuvą atvykusiems komandos sirgaliams Pesachas prasidėjo Kaune.

Plačiai šį įvykį nušvietė ir pats „Maccabi“ klubas. Komandos svetainėje rašoma, kad į tradicinę puotą, pirmąją vakarienę – Sederą – susirinko visi į Kauną atvykę „Maccabi“ žaidėjai, treneriai ir vadovai.

Taip pat ir apie 100 komandos sirgalių. Vakarienė vyko viename iš Kauno viešbučių.

Pagal žydų tradicijas, pagrindinis vakarienės akcentas yra tobulo avinėlio aukojimas. Tikima, kad izraelitų pirmagimiai sūnūs dėl to bus apsaugoti nuo mirties angelo bausmės.

Per Pesachą nevalgomi jokie raugo turintys produktai, ant stalo dedamas košerinis vynas, lėkštė su macu (nerauginta duona, – past.).

Taip pat ir karčios žolės, kurių valgymas primena karčią vergijos istoriją.

Šventė lydima maldomis ir giedojimu, degamos 7 žvakės. Sederio vedėjas sėdi stalo priekyje ir pasikišęs pagalves (laisvės simbolį, – past.) skaito Hagadą – išminčių sudarytą Išėjimo knygos fragmentų, jų aiškinimų, pasakojimų, maldų ir liturginių himnų rinkinį.

„Maccabi“ klubo nuotr./Vakarienės akimirka
„Maccabi“ klubo nuotr./Vakarienės akimirka

„Maccabi“ vakarienėje Kaune dalyvavo ir visi komandos legionieriai. Kaip praneša Tel Avivo klubas, šventės prasmę ir reikšmę jiems į anglų kalbą vertė komandos vadovas Ami Bitonas.

Pagal paprotį, pirmoji Pesacho vakarienė užtrunka iki vėlumos. Taip prisimenama, kad išėjimas iš Egipto vergovės vyko naktį.

„Maccabi“ aprašo ir kitą paprotį – Kauno viešbutyje paslėptą macos gabalėlį, vadinamą afikoman. Jį surado ekipos aukštaūgis Jake‘as Cohenas.

Tel Avivo klubas priduria, kad šimtas vakarienėje dalyvavusių sirgalių šįvakar palaikys komandą ir sausakimšoje „Žalgirio“ arenoje, į kurią bilietų jau senokai nebėra.

Dėl Eurolygos atkrintamųjų kovojančiam „Žalgiriui“ (17-15) pergalė yra tiesiog būtina – pralaimėjus liktų tik teoriniai šansai žengti tolyn.

Tuo metu ilgiausią pergalių seriją Eurolygoje – šešių iš eilės – šiuo metu turintis „Maccabi“ (19-13) klubas, sėkmės atveju, užsitikrintų vietą atkrintamosiose, bet tvirtus šansus turėtų ir pralaimėjęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius