Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 29

Vargai su laiminga pabaiga: seniai nematytos „Žalgirio“ klaidos ir universalus lyderis

Rungtynės, kuriose nė vienai iš komandų nesisekė rasti efektyvios gynybos sistemos. Milano ekipos gynėjai bei jų aštrūs ilgi perdavimai priversdavo žalgiriečius visur vėluoti pusę sekundės. Tačiau „Žalgirio“ įvairiapusis puolimas bei svečių ekipos skylės gynyboje pabaigoje suvaidino didesnę reikšmę. Itin svarbiose Eurolygos rungtynėse su tiesioginiais oponentais dėl patekimo į ketvirtfinalį Milano „Olimpia“ kauniečiai šventė pergalę 105:97.

Šarūnas Jasikevičius jau pirmajame kėlinyje buvo itin nepatenkintas.

Gynyboje jo auklėtiniams paprasčiausiai trūko koncentracijos. Nesusikalbėjimai, elementarių taisyklių nesilaikymas bei varžovų lyderių praleidimas į jų stipriąsias puses. Antroje rungtynių dalyje didesne problema tapo 2 prieš 2 gynyba.

Tuo tarpu kitoje aikštelės pusėje „Žalgiris“ spindėjo visomis spalvomis: puolimo sistema kūrė laisvus metimus, žaidėjai naudojosi savo pranašumais individualiose situacijose, o trenerio nubraižyti deriniai po minutės pertraukėlės ne kartą atnešė maksimalius rezultatus.

Tačiau Milano ekipa nepasidavė ir išliko šalia. Rungtynių laimėti be pratęsimo kauniečiams neleido nesuveikusi keitimosi gynyboje taktika.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius džiaugėsi, kad sirgaliai nepabūgo ateiti į areną

„Žalgirio“ neatidumas pirmoje rungtynių pusėje

Galbūt jos buvo pasekmė kelių laisvų dienų po praėjusios savaitės Eurolygos rungtynių su „Baskonia“. Kauniečiai rungtynių pradžioje atrodė išsiblaškę ir nesusikoncentravę. Dėl to išvydome klaidų, kurias paskutiniu metu išvysdavome retai.

A.Milaknis pirmajame kėlinyje ėjo padėti iš stipriosios pusės visiškai pamiršęs savo dengiamą žmogų. Po papildomo perdavimo S.Rodriguezas smeigė apylaisvį tritaškį iš aikštelės kampo.

Vėliau sekė du nesusikalbėjimai tarpusavyje iš eilės. Pirmuoju atveju, E.Ulanovas ir J.Landale‘as nesusitarus ar reiktų keistis gynyboje, K.Tarczewski įdėjo į „Žalgirio“ krepšį. Antruoju, E.Ulanovas ir Th.Walkupas dviese nuskubėjo prie vieno žmogaus po tolimo Rodriguezo perdavimo ir ataka baigėsi V.Micovu taikliu tritaškiu.

KC Riversas po savo tiesioginio oponento perdavimo neatliko judesio link kamuolio, todėl užstrigo už užtvaros bei M.Rollas pataikė iš vidutinio nuotolio. Prieš tai jis leido Rodriguezui praslysti į stipriąją dešinę ranką. Ir nors šis pataikė tik itin laimingo atsitiktinumo dėka (jo perdavimas atšoko tiesiai nuo Riverso rankos ir įkrito į krepšį), tai buvo nesmagiai nuteikiantis ženklas „Žalgirio“ trenerių štabui.

Žalgiris praleido 44 taškus pirmoje rungtynių pusėje, iš kurių nemažą dalį padovanojo savo oponentams savo neatidumu darant įprastus dalykus.

Puolimo opcijos ir efektyvumas

Ir nors klydo gynyboje, puolime „Žalgiris“ atrodė atsipalaidavęs, pasitikintis bei žinantis, kur ir kada nori atakuoti.

53 pirmosios pusės taškai bei 105 per 45 minutes nėra tradiciniai kauniečių rodikliai, tačiau penktadienio rungtynėse bent jau šioje aikštelės pusėje veikė viskas.

Skaudžiausiai Milanui kliuvo bandant agresyviai dengtis pikenrolų metu.

K.Tarczewski stepoutai suveikė turbūt rečiau nei kas antrą kartą – aukštaūgis būdavo atakuojamas itin dažnai ir buvo keista matyti, kad E.Messina anksčiau nenusprendė pakeisti gynybos sistemos. Po kiekvieno jo bandymo agresyviai pasitikti „Žalgirio“ gynėjus, šeimininkai įgaudavo pranašumą ir jį įžaisdavo iki geriausio metimo.

Pirmajame kėlinyje po tokių epizodų 2 taškus su pražanga pelnė tiek P.Jankūnas, tiek E.Ulanovas. Antrajame, K.Tarczewskiui nepasitikus gynėjo agresyviai ir leidus atlikti lengvą tolimą perdavimą iš kampo, pasižymėjo N.Hayesas. Iškart po to, Th.Walkupo po kartą pasinaudojo K.Tarczewski ir P.Bilighos paliktais tarpais pikenrolų metų ir per šias dvi atakas kauniečiai sugebėjo pelnyti 7 taškus (vieno iš epizodų metu buvo užfiksuota nesportinė pražanga).

N.Hayesas sužaidė rezultatyviausias karjeros rungtynes Eurolygoje (21 taškas, 5/6 taiklumas iš žaidimo), tačiau E.Ulanovo žaidimas puolime paliko dar geresnį įspūdį.

Amerikietis sumetė laisvus metimus bei išnaudojo savo pranašumus centruojant, o lietuvis kūrė progas ne tik sau, bet ir kitiems. Jei ankstesniuose sezonuose jis buvo naudojamas beveik vien žaidžiant nugara, šiame kauniečiui teko dar didesnis vaidmuo. Prie šio žaidimo elemento prisidėjo ir daugiau žaidimo 2 prieš 2 atakuojant į kairę pusę. E.Ulanovo kantrybė, kontakto nebijojimas bei gebėjimas atlikti tikslų perdavimą suteikia „Žalgiriui“ papildomą opciją savo sistemoje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Penktadienį E.Ulanovas parodė daug gražių judesių – metimai tiek kaire, tiek dešine ranka aplink krepšį, verpstė po prasiveržimo, taiklus floateris bei net 6 rezultatyvūs perdavimai. Pridėkime 16 taškų, 6 atkovotus kamuolius bei 6 išprovokuotas pražangas bei gausime itin solidžias rungtynes.

Kodėl prireikė žaisti pratęsimą?

Likus žaisti 4 su puse minutės kauniečių pranašumas siekė 8 taškus (86:78), tačiau pratęsimo išvengti nepavyko. Kauniečiai visas rungtynes kaitaliojo 2 prieš 2 gynybos sistemą ir šokinėjo nuo agresyvios prie keitimosi taktikos. Būtent ši lemtingomis akimirkomis ir nesuveikė.

Jei nematėte rungtynių ir galvojate, kad ją nubaudė prieš kauniečių aukštaūgius likęs S.Rodriguezas – labai klystate. 2 metrų 13 centimetrų K.Tarczewski buvo tas, kuris labiausiai prisidėjo prie pratęsimo paskutinėmis rungtynių minutėmis.

Jis sugebėjo užsiimti itin geras pozicijas giliai po krepšiu bei išlaikyti gynėjus už savo nugaros, taip priimdamas kamuolį. Jo 7 taškai bei kertinis atkovotas kamuolys, leidęs K.Sykes‘ui pelnyti 2 taškus, tapo esminiais rungtynių momentais.

VIDEO: Nigelas Hayesas analizavo pergalę prieš Milaną ir ruošėsi pirkti suši

Apibendrinimas

Viskas gerai, kas gerai baigiasi.

Kauniečiai pratęsime sužaidė solidžiau bei galiausiai įrodė savo pranašumą.

Dar kartą įsitikinome „Žalgirio“ puolimo potencialu, tačiau gynyboje teko prisiminti seniai nematytų klaidų.

Jau antradienį laukia dar vienas mini finalas dėl vietos atkrintamosiose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius