-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 09 04

Protestą dėl teisėjų darbo pateikęs Kazys Maksvytis: „Esame lyg sužeistas žvėris“

Trečiajame Europos čempionato ture – dramatiškas trečiasis Lietuvos rinktinės pralaimėjimas 107:109, pažymėtas Jono Valančiūno gyvenimo pasirodymu, bet ir grubia arbitrų klaida. Po nesėkmės – Kazio Maksvyčio mintys apie sužeisto žvėries situaciją bei paduotą protestą FIBA. „Manau, kad jie blogai atliko savo darbą“, – sakė specialistas iš Darbėnų.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė per 24 valandas sužaidė du mačus, kurie abu baigėsi pralaimėjimais, o antrasis jų tęsėsi net du pratęsimus bei buvo paženklintas grubia arbitrų klaida.

Mūsų nacionalinė komanda dėl neduoto baudos metimo padavė protestą FIBA, ant kurio parašą padėjo kapitonas Jonas Valančiūnas.

Teisėjų darbas buvo aktualiausia tema po rungtynių, apie kurią kalbėjo ir pagrindiniai rinktinės vedliai Jonas Valančiūnas, Marius Grigonis bei vyriausiasis nacionalinės komandos treneris Kazys Maksvytis.

Trečiojo kėlinio pabaigoje Vokietijos rinktinės narys Maodo Lo prasižengė prieš J.Valančiūną ir dar buvo nubaustas technine pražanga už emocijas, tačiau karjeros mačą sužaidęs rinktinės kapitonas metė vos du metimus.

Kaip parodė laikas, ši klaida galėjo būti lemtinga.

„Pats mačiau signalą, kad davė techninę baudą, – po dvikovos sakė Kazys Maksvytis. – Jonas metė du baudų metimus, bet trečio – ne. Klausiau, kodėl, bet teisėjas mane pasodino ant suoliuko ir toliau vyko rungtynės. Kai tai pastebėjo vyriausiasis teisėjas, viskas jau buvo per vėlu. Rungtynių metu užprotestavo vokiečiai, kad mes nemestume tos baudos dvikovos pabaigoje, sakė, kad rašys protestą. Mes irgi parašėme protestą patys, bet tokių protestų dažniausiai nepatenkina.“

Kai lietuviai rungtynių pabaigoje panaikino septynių taškų deficitą ir įspūdingai sugrįžo, teisėjai suprato savo klaidą bei nusprendė duoti lietuviams papildomą metimą, kurį jau ėjo mesti Marius Grigonis.

„Mums norėjo duoti mesti baudos metimą, bet vokiečiai užprotestavo ir teisėjai išsigando, – pasakojo K.Maksvytis. – Sakėme, kad nemetėme baudos metimo ir pralaimėjome po dviejų pratęsimų. Reikėjo kapitono parašo, sumokėti mokestį, o FIBA tuomet nagrinėja. Greičiausiai, kad nieko iš to nebus. Kas liečia visą teisėjavimą, per FIBA susitikimus visad mums sako, kad kreiptumėmės ir mums padės. Tie patys teisėjai teisėjauja trejoms rungtynėms... Pilna salė žiūrovų... Manau, kad jie blogai dirba savo darbą. Gaila. Kai tokios rungtynės, tai ir kimbi prie visų smulkmenų.“

„Jeigu jūs pavargę, sakykite ir pakeisiu“, – antrame kėlinyje Kazys Maksvytis sakė auklėtiniams, kai Rokas Jokubaitis užkliuvo už užtvaros, o jo tiesioginis dengiamasis Andreas Obstas smeigė tritaškį.

Dar vakar vakare lietuviai turėjo itin sudėtingą ir daug jėgų pareikalavusį mačą su Prancūzija, bet šiandien kovėsi lyg liūtai.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė turėjo itin sudėtingą pirmąją mačo pusę, daugiausia dėl įspūdingai žaidusio Franzo Wagnerio.

Kylanti Vokietijos krepšinio žvaigždė vien iki ilgosios pertraukos surinko 18 taškų bei vis kėlė sausakimšos „Lanxess“ arenos tribūnas į viršų. Iš viso šis 21-erių metų „Orlando Magic“ puolėjas surinko 32 taškus, atkovojo 8 kamuolius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

Dar geriau žaidė Jonas Valančiūnas, kurio sąskaitoje – 34 taškai (10/14 dvit., 0/1 trit., 14/17 baud.), 14 atkovotų kamuolių, 5 rezultatyvūs perdavimai, 2 blokai, net 13 išprovokuotų pražangų ir 57 naudingumo balai.

Kaip po rungtynių sakė K.Maksvytis, treniravęs JV ir jaunimo rinktinėse, tokio Jono jis gyvenime dar nebuvo matęs.

VIDEO: „Iki paskutinio“: pelenais virtęs ir teisėjų skandalu pažymėtas J.Valančiūno gyvenimo mačas

„Viskas gerai, jie meta sunkius metimus. Laikykimės savo plano“, – 36-ąją susitikimo minutę savo auklėtiniams sakė K.Maksvytis.

Deja, kitoje atakoje M.Grigonis prametė laisvas, o dar vienas Denniso Schroderio dvitaškis kilstelėjo Vokietijos persvarą iki 82:75.

Kaip parodė laikas, kova dar nebuvo baigta. Fantastišką paskutinę minutę sužaidę lietuviai surengė neįtikėtiną spurtą ir išlygino rezultatą, paskutinėmis sekundėmis dar prašė neduoto baudos metimo.

Lietuviai laikė vadžias savo rankose pratęsimo metu, o šansą išplėšti pergalę turėjo tiek M.Grigonis, tiek varžovas F.Wagneris.

Situaciją ištraukti pergalę turėjome ir antrajame pratęsime, kai Arnas Butkevičius su sirena išmetė neblogą tritaškį, tačiau jis tinklelio neskrodė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

– Per 24 valandas sužaidėte du mačus prieš stiprius varžovus, kai pastarasis susitikimas turėjo du pratęsimus. Spaudos konferencijoje Jonui Valančiūnui sutraukė raumenį. Turbūt auklėtiniams dėl kovos ir parodytos širdies priekaištų neturite?

– Žaidėjams šiandien neturiu nė vieno priekaišto. Jie kovėsi. Galvos galbūt kažkiek buvo ir per karštos. Kai turėjome trijų taškų persvarą, bauduoti nereikėjo. Ar atvirkščiai. Žaidėjai kovėsi, žaidėjai vykdė planą. Vokiečiai sumetė ir begalę sunkių tritaškių per rankas. Tas pats Martynas Echodas, kuris gavo du tritaškius, buvo išėjęs aukštai ir laikėsi mūsų gynybinio plano.

– Kiek šiandien faktorius buvo nuovargis?

– Faktorius. Vien ką reiškia tai, jog nemetėme baudos metimo už techninę pražangą. Mums jis priklausė. Galbūt nebūtų reikėję žaisti dviejų pratęsimų? O gal dar M.Echodui sulaužė nosį. Valančiūnui sutraukė raumenį. Šiandien buvo daug gerų dalykų, bet blogas dalykas tai, kad vis dar neturime iškovoję pergalės.

– Ar Jonui Valančiūnui pavyks atsistatyti iki dvikovos su Vengrija?

– Tikiuosi, bet jam lygioje vietoje spaudos konferencijoje sutraukė raumenį. Jis pratęsimo metu pats prašėsi keitimo, nes Domas buvo išsibaudavęs. Dėl to turėjome ir šaltą M.Echodą leisti į aikštę. Tikiuosi, kad Jonui nieko nėra, nes kito kelio nėra. Tikiuosi, kad jis atsigaus, o jei ne, žais kiti.

– Ar esate matęs geresnę Jono Valančiūno versiją? Šiandien jis surinko 57 naudingumo balus ir sužaidė karjeros rungtynes.

– Turbūt nesu. Net pats nustebau, kad toks didžiulis naudingumo balas. Jis žaidė daug, bet šis rodiklis mane nustebino.

– Ar pagrindinis planas buvo maitinti kamuoliais Joną Valančiūną baudos aikštelėje ir ten laužyti vokiečius?

– Nenorėjome būti tokie tiesmukiški ir tik kišti kamuolį po krepšiu, bet tai pavyko. Jono paprašėme žaisti su geresne kokybe. Jis darė tai, ką gali. Mes tuo ginklu naudojomės.

VIDEO: „Iki paskutinio“: dramblys Lietuvos rinktinės kambaryje ir maldos už Marių Grigonį

– Trečias rungtynes paeiliui gynėjas žudo Lietuvos rinktinę. Kas nesiseka šioje vietoje?

– Kaip ir minėjau, turime kelis mismatchų stabdymo būdus. Su Martynu Echodu nusprendėme neiti į pagalbą, kad jis pats eitų aukščiau prie tritaškio ir atstovėtų tą metimą. Antras metimas buvo labai sunkus, kaip ir pirmas. Franzas Wagneris ir sumetė sunkių metimų. Šiandien vokiečiai nemažai gerai dengiamų metimų sumetė, o mums pritrūko sėkmės.

– Kaip vertinate Mariaus Grigonio sunkius tritaškius pratęsimų metu?

– Marius ėmėsi iniciatyvos. Galbūt tokiais momentais reikėjo daugiau žaisti su Brazdeikiu, nes jis šiandien buvo karštas.

– Domantas Sabonis antrąsias rungtynes paeiliui iki ilgosios pertraukos išsimeta vos du metimus. Ar jis puolime nėra per pasyvus?

– Šiandien buvo geresnės Domo rungtynės. Gaila, kad šį pasirodymą sumažino jo pražangos. Norisi didesnio aktyvumo. Kartais ir mes jam nepaduodame kamuolio į tinkamas situacijas. Kamuolys iki jo neateina. Reikėtų jam skirti daugiau kamuolių.

– Kokiomis emocijomis pasitinkate ketvirtąjį čempionato mačą, kai pirmuosius tris pralaimėjote?

– Emocijos tokios, lyg sužeisto žvėries, kai savi žiūrovai rėkia, o žurnalistai klausia, kodėl nesiginame. Kaip sužeistas žvėris bandome atstovėti ir išlikti kartu. Komandoje kalbėjome, kad kartu išliksime iki galo, nes kelio trauktis nėra. Šiandien buvo geros rungtynės, bet eilinį kartą pralaimėjome. Tikiuosi, kad tai pralaušime ir pateksime į kitą etapą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius