Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 23

„Žalgirio“ vizitas Ispanijoje: „Viena pergalė – gera dviguba savaitė, dvi – įspūdinga“

Eurolygos sezono starte liepsnojantis Kauno „Žalgiris“ per tris dienas sužais dvejas rungtynes su Vitorijos „Baskonia“ ir „Valencia“ ekipomis. Kiek pavyks pasiekti pergalių?

Tris pergales paeiliui iškovojęs Kauno „Žalgiris“ Eurolygos sezono starte įsitaisė tarp pirmojo šešeto komandų. Nors paties klubo toks rezultatas nestebina, šalies krepšinio visuomenė ir sirgaliai tokios pradžios tikrai nesitikėjo.

Paskutiniu Kazio Maksvyčio auklėtinių grobiu tapo Milano „Olimpia“, kurios žaidimas sezono starte neatitinka sudėties galingumo ir prieš sezoną keltų lūkesčių.

Nors susitikimas aukščiausio lygio krepšinio nepriminė, pasitaikė daug broko, klaidų ir netikslių metimų, kaip jau tapo įprasta sausakimšoje arenoje žaidęs „Žalgiris“ laimėjo 71:62.

„Nemanau, kad bendras įspūdis ir žaidimo lygis turėtų kažkam rūpėti. Labai svarbu, kad „Žalgiris“ įveikė Milaną, kuris turi nemažai problemų ir neranda savo žaidimo. Nesvarbu, kaip pasiekta, tai yra gera „Žalgirio“, kuris pasinaudojo „Olimpia“ problemomis, pergalė, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Linas Kleiza. – Antrame rate rungtynės vyks Italijoje, negalime tikėtis, kad „Olimpia“ visą sezoną trinsis antroje lentelės pusėje. Jie turi žaidėjų, įsižais ir atsities. Manau, kad „Žalgiris“ sužaidė idealiai, kaip galėjo sužaisti. Gražaus žaidimo aš nesitikiu, komanda nėra taip sustatyta, nebent pakristų tritaškiai, bet „Žalgiris“ nėra gerai metanti komanda. Komandos arkliukas yra fiziškumas ir gynyba.“

Pagrindiniu pergalės kalviu tapo 23 taškus pelnęs Keenanas Evansas, kuris sezono starte išryškėjo kaip tikras „Žalgirio“ lyderis, vidutiniškai renkantis po 15,5 taško ir 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

„Ganėtinai daug žaidėjų sužaidė neblogai, bet viskas stojasi ant Keenano Evanso, kuris pelnė 23 iš 72 taškų. Tai būtų apie 40 taškų NBA, – sakė L.Kleiza. – Matėme, kad jis yra puolimo variklis. Manau, kad „Žalgirio“ puolimo lyderis yra aiškus. Jis yra daugiau taškų rinkėjas nei kamuolio skirstytojas, ir tai „Žalgiriui“ veikia, nes dideli žaidėjai kamuolio pernelyg nereikalauja. Keenanas žaidžia gerai ir dega pasitikėjimu, jam suteikta visiška laisvė, o jis tą laisvę išnaudoja. Jis nežiūri, kaip kurti progas ir rinkti po 10 ar 15 rezultatyvių perdavimų, jo vaidmuo „Žalgiryje“ yra rinkti taškus. Jis puikiai tą daro. Jis gali atsisukęs į suoliuką suprasti, kad jo niekas nepakeis. Kitoje komandoje, kai tritaškiai greitoje atakoje neįkris, dažniausiai eisi ant suolo, bet „Žalgiryje“ jis turi visišką laisvę ir puikiai jaučiasi būdamas lyderiu. Tai buvo didysis klausimas, ar K.Evansas gali būti lyderiu? Kol kas atsakymai yra teigiami.“

Iš Tel Avivo „Maccabi“, kurioje užėmė Scottie Wilbekino dublerio vietą, vasarą į „Žalgirį“ persikėlęs K.Evansas visuose aštuoniuose mačuose rinko dviženklį naudingumo balų skaičių.

Jis yra devintas Eurolygos žaidėjas pagal rezultatyvumą, tryliktas – pagal efektyvumą.

Dvejų metų kontraktą su Kauno klubu sudaręs 26-erių amerikietis sparčiai augina savo akcijas, į kurias vasarą dėmesį gali atkreipti ir didieji Europos klubai. Jei išlaikys stabilumą, K.Evansas dėmesio rinkoje tikrai turės, kadangi įžaidėjo pozicija Senajame žemyne daugybę metų laikoma kaip deficitinė.

„Dėl milijoninio kontrakto priklauso, ar granduose atsiveria vietos ir ar tie klubai tavęs nori. Klubų, kurie gali mokėti milijonus, nėra daug. Jei Keenanas Evansas toliau taip žais, „Žalgiris“ pateks į atkrintamąsias ar bus arti jų, manau, kad kitas jo atlyginimas būtų nuo 700 tūkstančių eurų ir daugiau“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė krepšinio agentas Tadas Bulotas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Per 40 klientų pasaulyje turintis T.Bulotas tiki, jog „Žalgiris“ gali pasipešioti ir dėl vietos atkrintamosiose.

„Manau, kad tikslas turėtų būti atkrintamosios, o jei toliau visus įveiks namuose, šį tikslą pasiekti tikrai gali, – sakė T.Bulotas. – Mane „Žalgiris“ stebina. Galvojau, kad pataikymas gali būti problema, bet panašu, kad jie per fiziškumą, gynybą ir kovą kompensuoja savo trūkumus ir laimi.“

VIDEO: PIKENROLAS: Šaro konfliktai, brangstantis „Žalgirio“ vedlys ir viešnagė Ispanijoje

„Žalgiris“ dabar pasitinka dvigubą Eurolygos savaitę Ispanijoje, kurioje per tris dienas sužais dvejas rungtynes su Vitorijos „Baskonia“ (4-4) ir „Valencia“ (4-4) komandomis.

Tai panašaus braižo ekipos, pasižyminčios greitu ispanišku žaidimu ir gausybe tritaškių.

Joano Penarroyos treniruojama „Baskonia“ pagal išmetamus tritaškius yra pirma komanda Eurolygoje (vid. 31), o Alexo Mumbru diriguojama „Valencia“ šioje kategorijoje žygiuoja antroje vietoje (vid. 29,1).

„Viena pergalė būtų gerai, bet „Žalgiris“ gali laimėti abu kartus. Matome, kad „Valencia“ labai banguoja, o „Baskonia“ irgi yra pažeidžiamas varžovas, – sakė L.Kleiza. – „Žalgiris“ turi žaisti savo gynybinį ir fizine jėga paremtą žaidimą, neduoti varžovams žaisti laisvai, neleisti bėgti ir mesti tritaškius. Mano manymu, „Žalgiris“ privalės kontroliuoti žaidimą, kiek galima įspausti „Baskonia“ į pozicinį krepšinį, neįsivelti į greitą ir tritaškių pilną žaidimą, kadangi baskai ties tuo yra geresni.“

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Markusas Howardas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Markusas Howardas

„Baskonia“ pralaimėjo pastaruosius tris mačus išvykose per abu turnyrus, bet „Fernando Buesa“ arenoje tai yra visiškai kitas žvėris, per ketverias Eurolygos namų rungtynes pralaimėjęs tik kartą Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkams.

Baskai turi daug įvairių ginklų puolime – tiek gynėjų, tiek aukštaūgių linijose, kas atsispindi 116 sukratytų taškų į „Maccabi“ krepšį, bet pagrindinis „Baskonia“ lyderis yra turnyro naujokas Markusas Howardas.

Tai – biudžetinę Shane‘o Larkino versiją primenantis 178 cm ūgio krepšininkas, nepasižymintis gynyba ar perdavimais komandos draugams.

Bet jis per 21 minutę ant parketo renka 17,1 taško, iš toli išmesdamas net po 8,1 tritaškio, tačiau realizuodamas šią puokštę metimų itin aukštu 43,1 proc. taiklumu.

„Todėl ir svarbu kontroliuoti žaidimą. „Baskonia“ puolime turi daug potencialo, kai visi atsidaro, jie gali užsiausti. Svarbu bus atimti pagrindinius ginklus, – sakė L.Kleiza. – Jei nori kontroliuoti žaidimą, turi pradėti nuo savęs puolime, nedaryti klaidų ir neduoti varžovams bėgti. Jei „Žalgiris“ sulėtins rungtynes, žais savo žaidimą, jie tikrai gali parsivežti ir dvi pergales. Žinoma, Lietuvos komandoms Ispanijoje yra labai sudėtinga žaisti. Viena pergalė – gera dviguba savaitė, dvi – įspūdinga.“

„Scanpix“ / Stefanos Kyriazis / ipa-a/SIPA nuotr./Chrisas Jonesas
„Scanpix“ / Stefanos Kyriazis / ipa-a/SIPA nuotr./Chrisas Jonesas

Nors „Baskonia“ turi netekčių, vis dar neaišku, ar su „Žalgiriu“ rungtyniaus šį sezoną dar nežaidęs Stevenas Enochas, taip pat dvi savaites dėl traumos praleidęs Daultonas Hommesas, bet „Valencia“ turi daugiau problemų ir yra labiau priklausoma nuo vieno krepšininko pajėgumo.

Aukštaūgiai Bojanas Dubljevičius ir Jasielis Riviero sugrįžo į rikiuotę antradienio mūšyje su Madrido „Real“, tačiau pralaimėjo 73:80.

„Bendraujame nemažai su Alexu, kai jis dar pradėjo dirbti trenerio darbą ACB. Mėgstu jį ir kaip žmogų, ir kaip trenerį. Galvoju, kad ateityje jis gali būti ir laiminčios Eurolygos komandos vyriausiasis treneris. „Valencia“ stebiu ir bendrauju su Alexu, bet nesu pernelyg įsigilinęs, nes klientų šioje komandoje neturiu“, – apie „Valencia“ trenerį kalbėjo T.Bulotas.

Įdomiausia akistata – kova tarp Keenano Evanso ir irgi „Žalgirio“ žvejoto Chriso Joneso, absoliutaus „Valencia“ vedlio.

Ispanijos ekipos įžaidėjas sezono starte fiksuoja 15,4 taško, 4,5 rezultatyvaus perdavimo, 2,8 atkovoto ir 1,6 perimto kamuolio, 1,6 klaidos ir 18,6 naudingumo balo rodiklius.

K.Evanso statistika – 15,5 taško, 4,2 rezultatyvaus perdavimo, 2,5 atkovoto kamuolio, 0,9 perimto kamuolio, 2,6 klaidos ir 16,2 efektyvumo balo.

„Labai įdomi dvikova – Keenanas Evansas prieš Chrisą Jonesą. Ta pati pozicija, panašus ir žaidimo profilis. Jie abu yra taškų rinkėjai. Ši dvikova bus labai įdomi ir gali daug ką spręsti rungtynėse“, – sakė L.Kleiza.

Rungtynės su „Baskonia“ – trečiadienį 21.30 valandą, su „Valencia“ – penktadienį 21.45 valandą.

VIDEO: PIKENROLAS: Šaro konfliktai, brangstantis „Žalgirio“ vedlys ir viešnagė Ispanijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius