Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 24

Adamas Hanga – apie skaudų Šaro sprendimą, „Real“ ir nuostabą dėl R.Jokubaičio

Daug metų net krepšinio gurmanai kalbėdami apie Vengrijos krepšinį galėdavo paminėti vieną vardą ir pavardę. Dabar laikai po truputį keičiasi, vengrų žaidėjų nuo kito sezono atsiras Lietuvos klubuose, bet ryškiausia šios 10 mln. tautos krepšinio žvaigždė lieka ta pati – tai Adamas Hanga, kurio interviu 15min paprašė prieš Lietuvos rinktinės rungtynes Sombathėjuje trečiadienio vakarą.
Adamas Hanga
Adamas Hanga / FIBA nuotr.

Varžybų tvarkaraštis taip lėmė, kad Kazio Maksvyčio vyrai su Vengrijos krepšininkais susidurs aikštėje dukart per trylika dienų.

Europos krepšinio čempionate burtai suvedė Lietuvą ir Vengriją į B grupę, tad po kovų su Slovėnija, Prancūzija ir Vokietija mūsų šalies krepšininkai rugsėjo 6 dieną susitiks su vengrais, prieš paskutinį grupės mačą su bosniais.

Šį trečiadienį Lietuva ir Vengrija susitinka seniausiame Vengrijos mieste Sombathėjuje, o tai bus 2023 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynės.

K grupės maču nuo 19 val. Vengrijoje lietuviai pratęs kelionę į kitų metų pasaulio čempionatą, pusiaukelėje jau turėdami 5 pergales ir 1 nesėkmę – tokį kraitį atsinešė iš pirmojo etapo.

Vengrai dalinasi 4–6 vietas grupėje su čekais ir bosniais, tad pasiekti vieną iš trijų bilietų į pasaulio čempionatą įmanoma ir jiems, nors ir reikia vytis Lietuvą, Prancūziją bei Juodkalniją.

Nors vengrai savo kolekcijoje turi visų trijų spalvų Europos pirmenybių medalius, pastarasis trofėjus – auksas – buvo atšvęstas prieš 67 metus.

Olimpinėse žaidynėse vengrai yra dalyvavę 4 kartus, bet pastarąjį –1964 metais, o pasaulio pirmenybėse nėra žaidę nė sykio.

Europos pirmenybėse per pastarąjį pusšimtį metų vengrai rungtyniavo tik dusyk – 1999 metais buvo trylikti, o 2017 m. – šešiolikti.

Kita vertus, Vengrijos krepšininkai antrą kartą iš eilės žais Europos čempionate, į šių metų turnyrą patekę pakeliui išplėšę pergales, sužaidę sėkmingai lemtingais momentais – pataikę baudas paskutinėmis sekundėmis rungtynėse su Slovėnija, ypač sudėtingą pergalingą metimą į Ukrainos krepšį bei palaužę Austrijos rinktinę.

Vengrijoje žaidėjo karjerą baigusio ir trenerio etapą pradėjusio 56 metų juodkalniečio Stojano Ivkovičiaus vadovaujama rinktinė turi patyrusius rinktinės senbuvius Davidą Vojvodą, Rosco Alleną, Zoltaną Perlą, Akosą Kellerį, o pastaruoju metu sulaukia vis daugiau naudos iš žaidėjų, su kuriais netrukus gerai susipažins ir Lietuvos krepšinio sirgaliai.

Gynėjas Benedekas Varadi šią vasarą sudarė sutartį su LKL čempionu Vilniaus „Rytu“ – 27 metų 195 cm ūgio gynėjas pasaulio čempionato atrankoje buvo trečias pagal rezultatyvumą, pirmas pagal rezultatyvius perdavimus ir perimtus kamuolius.

211 cm ūgio iš toli pataikyti gebantis Gyorgy Golomanas vasarą papildė LKL vicečempiono Panevėžio „Lietkabelio“ gretas.

Tačiau svarbiausia Vengrijos krepšinio žvaigždė yra viena. Be to, taip yra daugiau nei dešimt metų – tai Adamas Hanga, vienintelis vengrų atstovas Eurolygoje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Adamas Hanga
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Adamas Hanga

A.Hanga gimė iš vengrės ir Vengrijoje studijavusio piliečio iš Pusiaujo Gvinėjos meilės, bet tėvas mirė, kai Adamui tebuvo treji.

Išaugintas motinos ir senelių, A.Hanga atsiskleidė Vengrijos lygoje „Albacomp“ komandoje taip, kad į jį atkreipė dėmesį „San Antonio Spurs“, pasirinkęs vengrą 2011 metais NBA naujokų biržos antrojo rato pabaigoje.

Nors NBA niekada nežaidė, A.Hanga įsitvirtino Ispanijoje, kur atstovavo „Manresa“, „Baskonia“, „Barcelona“ klubams, o dabar žaidžia Madrido „Real“.

2017 metais dvimetrinis puolėjas buvo pripažintas geriausiai besiginančiu Eurolygos žaidėju, Barselonos komandai ypač pravartęs universaliu žaidimu, leidusiu jam rinkti ir po 13 naudingumo balų porą sezonų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Adamo Hangos dėjimas per Roką Giedraitį
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Adamo Hangos dėjimas per Roką Giedraitį

„Barca“ buvo sudariusi su A.Hanga sutartį, turėjusią galioti iki kitų metų vasaros, bet pernai Šarūno Jasikevičiaus treniruojamai komandai vengras tapo nereikalingas.

Tačiau jis sulaukė kvietimo ateiti į varžovų stovyklą. Nors A.Hangos rodikliai susitraukė iki 5,8 taško, 3,1 atkovoto kamuolio ir 1,7 rezultatyvaus perdavimo Eurolygoje, su Karališkuoju klubu jis pasiekė tiek pat, kiek paskutinį sezoną Barselonoje – Eurolygos finalą ir Ispanijos lygos čempionų titulą.

33 metų puolėjas yra svarbus ir Vengrijos rinktinei, nors dėl Eurolygos kovų jai padėti gali retai.

Praėjusiame Europos čempionate A.Hanga buvo vengrų rinktinės antras pagal rezultatyvumą žaidėjas, atkovojo daugiausiai kamuolių ir atliko daugiausiai rezultatyvių perdavimų rinktinėje.

Dabar krepšinio veteranas pasitinka antrąsias Europos pirmenybes, o prieš jas – rungtynes su Lietuva trečiadienio vakarą.

Adamai, esate ryškiausias Vengrijos krepšinio veidas pastarąjį dešimtmetį. Kuris lietuvis jums būtų mūsų šalies krepšinio atitikmuo? 15min paklausė A.Hangos.

– Galėčiau išvardyti daug legendinių Lietuvos krepšininkų, net ir kalbant apie dabartinę rinktinę. Akivaizdu, kad turite daugiau talentingų žaidėjų nei mes.

Pas mus tik aš pastaraisiais metais žaidžiau Eurolygoje, bet nuo kito sezono po ilgos pertraukos 5–6 žaidėjai iškeliauja rungtyniauti į užsienį, įskaitant Benedeką Varadi, kuris atstovaus Vilniaus „Rytui“, tad jį matysite dažnai.

K.Rimkaus nuotr./Benedekas Varadi
K.Rimkaus nuotr./Benedekas Varadi

Aišku, kad turite daug talento, NBA talento, pažiūrėsime, kaip bus rungtynėse.

Kazys Maksvytis neseniai kalbėjo, kad šios pasaulio čempionato atrankos rungtynės Vengrijoje yra tarsi dalis pasirengimo Europos čempionatui. Koks jūsų požiūris?

– Norėtume parodyti geriausią krepšinį, bet ir mums tai yra pasirengimas Europos krepšinio čempionatui.

Mums itin sudėtinga patekti į pasaulio čempionatą per atranką, o Europos čempionate turime tikslą iškopti į Top16. Tai sudėtingas iššūkis, bet atsakingai ruošiamės, o kaskart žengę į aikštę norime laimėti.

Kaip apibūdintumėte Vengrijos krepšinio padėtį?

– Taip, krepšinis pas mus ne toks populiarus kaip Lietuvoje. Manau, kad Lietuva yra vienintelė šalis, kurioje šis sportas populiariausias. Ar ne? Porą kartų žaidžiau Kauno arenoje. Visada didelis malonumas, nuostabus jausmas ten žaisti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Vengrijoje populiariausias yra futbolas, bet per pastaruosius kelerius metus daug patobulėjo ir krepšinis. Iki 2017 metų patekti į Europos čempionatą negalėjome 18 metų, tad mums tai buvo didelis žingsnis, o dabar Europos pirmenybėse žaisime antrą kartą iš eilės. Komanda progresavo, vyriausybė pastaraisiais metais investavo daug pinigų į krepšinį, futbolą ir bendrai į sportą.

Užpraėjusį sezoną dirbote kartu su Šarūnu Jasikevičiumi Barselonoje. Kokie jūsų įspūdžiai apie Šarą?

– Akivaizdu, kad jis labai reiklus treneris, tas sezonas buvo vienas sunkiausių per mano karjerą. Teko žaisti per daug pozicijų, dažnai strigau, nors galiausiai patekome į Eurolygos finalo ketvertą.

Po sezono jis pasakė, kad jis manęs nemato komandos sudėtyje. Man tai buvo sudėtinga situacija, nes planavau iki karjeros pabaigos žaisti Barselonoje. Vis dėlto galiausiai toks posūkis man išėjo į gera. Kaip žinote, mes nugalėjome juos Ispanijos lygos finale – toks krepšinis, toks gyvenimas.

Euroleague.net nuotr./„Barcelona“ ir Šarūnas Jasikevičius
Euroleague.net nuotr./„Barcelona“ ir Šarūnas Jasikevičius

Aš pažinau Šarūną Jasikevičių kaip supertrenerį. Jo derinių knyga turbūt pati geriausia Europoje. Kelis dalykus galima pagerinti, bet visi mes tokie – visada galime tobulėti.

Rokas Jokubaitis praėjusią vasarą atvyko į Barseloną ir iš dalies pakeitė ir jus komandoje. Kaip vertinate jo debiutą Ispanijoje, nes žaidėte prieš jį kelis kartus?

– Jis mane nustebino šiek tiek. Įprastai pirmuosius žingsnius patogiau žengti mažesnėje ar vidutinėje komandoje, o tokiuose dideliuose klubuose kaip „Barcelona“, Madrido „Real“ ar CSKA daug žaidėjų stringa. Tačiau jis žaidė nuostabiai, pamenu, kad daug prisidėjo prie pergalių prieš mus, pavyzdžiui, per Karaliaus taurės finalą.

„Scanpix“ nuotr./Rokas Jokubaitis
„Scanpix“ nuotr./Rokas Jokubaitis

Jis solidus žaidėjas, kurio ateitis labai šviesi. Turi „kiaušus“, žino, kaip žaisti krepšinį – puikus žaidėjas.

Kaip vertinate Madrido „Real“ vasaros darbus?

– Matysime. Jau turime gal 17 žaidėjų, tad treneris spręs, kas žais, o kas ne. Praėjusį sezoną visada turėdavome 6–7 traumuotus žaidėjus. Žiūrėsime, kaip bus kitą sezoną. Kai žaidi Madrido „Real“ ar „Barcelona“, tikslas būna vienas ir tas pats – laimėti viską.

Kaip reagavote į Pablo Laso eros pabaigą „Real“ klube?

– Tai nesėkminga situacija, pradedant nuo širdies smūgio praėjusio sezono pabaigoje. Aš nežinau visų situacijos detalių, kas vyko tarp klubo vadovų ir Pablo. Turbūt situacija išsisprendė ne pačiu geriausiu būdu, ypač po tokio sunkaus sezono. Turbūt tai buvo pats sunkiausias Pablo sezonas, nes vasarį ir kovą turėjome ilgą pralaimėjimų seriją. Galiausiai patekome į visus finalus, kokius tik galima buvo pasiekti, ir laimėjome lygą.

„Scanpix“ nuotr./Pablo Laso
„Scanpix“ nuotr./Pablo Laso

Deja, vasarą įvyko pokyčių, mes turime judėti su nauju treneriu. Jesus Mateo pastaruosius 6–7 metus dirbo P.Laso asistentu. Taigi daug dalykų lieka tokie patys: ta pati krepšinio sistema, ta pati struktūra, tas pats treniruočių pobūdis.

Darbai tęsis, nes tai veikė. Pablo Laso neatsitiktinai dirbo Madrido klube vienuolika metų – nedaug trenerių Europoje išsilaiko toje pačioje komandoje tiek ilgai. Vadinasi, tai veikė. Aišku, bus šviežių minčių, jos būtinos.

O man gaila – aš žaidžiau pas P.Laso tik vienerius metus, o jis man buvo nuostabus treneris. Be to, sezono pabaigoje žaidėme tikrai gero lygio krepšinį.

Ką galėtumėte pasakyti apie „Ryto“ naujoką jūsų tėvynainį Benedeką Varadi?

– Aš labai laimingas dėl jo, kaskart apsidžiaugiu, kai kažkuris iš mūsų gauna galimybę rungtyniauti svetur. Jis vienas geriausių Vengrijos krepšininkų, tad labai džiaugiuosi dėl jo.

FIBA nuotr./Benedekas Varadi
FIBA nuotr./Benedekas Varadi

Žinau, kad pirmasis sezonas užsienyje dažnai būna kiek sudėtingas, reikia prisitaikyti, kyla kalbos barjerų. Tačiau žinau jį labai gerai, jis labai inteligentiškas, augo krepšinio šeimoje, jo tėvas žaidė krepšinį, jo brolis yra mūsų trenerio asistentas. Linkiu jam visa ko geriausio, o pats seksiu, kaip jam seksis Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius