Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 23

Vilniaus krepšinio mokyklos direktoriaus rinkimai sukėlė pasipiktinimo audrą

Vilniaus krepšinio padangėje – nesutarimų kibirkštys. Vilniaus krepšinio mokyklos (VKM) direktoriaus rinkimų konkurso skaidrumu suabejojęs VKM tarybos narys Gytis Anulis išplatino atvirą laišką, kuriame teigiama, kad Vytenis Tupčiauskas direktoriaus pareigas iš Šarūno Sakalausko perėmė neskaidriai ir dėl neva nešvarių darbelių kaltina Vilniaus vicemerą Liną Kvedaravičių. Pats Š.Sakalauskas jau padavė skundą ir tikisi naujų skaidrių rinkimų.
Linas Kvedaravičius
Linas Kvedaravičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę G.Anulis išplatino atvirą laišką, kuriame kaltino Liberalų sąjūdžio narį L.Kvedaravičių „dėl asmeninių priežasčių“ iš einamų pareigų pašalinusį Š.Sakalauską.

Pasipiktinęs G.Anulis kreipėsi ir į Vilniaus merą Remigijų Šimašių.

VKM sportuojančių vaikų tėvelių vardu laišką išplatinęs G.Anulis įtaria, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracijos organizuojamas personalo atrankos konkursas galėjo vykti neskaidriai: „siekiant asmeninių tikslų, naudojantis tarnybine padėtimi“.

Teigiama, neva L.Kvedaravičius protegavo konkursą laimėjusį V.Tupčiauską.

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Šarūnas Sakalauskas
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Šarūnas Sakalauskas
 

Š.Sakalauskas padavė oficialų skundą Švietimo ir mokslo ministerijai. Antradienį arba ketvirtadienį bus surinkta speciali komisija, kuri per penkias darbo dienas išnagrinės pateiktą skundą.

Komisijos veiksmai sukėlė įtarimų

Balandžio 12-ąją speciali penkių narių komisija patvirtino, kad balsų dauguma VKM direktoriumi skiriamas Vytenis Tupčiauskas – NKL komandos Vilniaus „Perlo-MRU“ vadovas.

Konkurse dar dalyvavo du asmenys – Sostinės krepšinio mokyklos bendrasavininkai Alfredas Lukaševičius ir Andrius Čerškus. Tiesa, jie neįveikė kompetencijos centro barjero.

Galutinis komisijos verdiktas pasirodė netikėtas, nes V.Tupčiauskas už specialų egzaminą gavo 2,9 balo, kai jo priešininkas Š.Sakalauskas – 3,1, tačiau būtent V.Tupčiauskui atiteko VKM direktoriaus pareigos.

Svarstykles persvėrė motyvacinis pokalbis. Tai buvo vienintelė subjektyvi terpė V.Tupčiauskui pranokti konkurentus.

G.Anulio teigimu, prieš konkursą neplanuotai pasikeitė vienas iš penkių komisijos narių. VKM metodininkę Liudą Kuzminskienę pakeitė VKM direktoriaus pavaduoja Janina Koženiauskaitė.

Konkurso komisijos sudarymo nuostatose numatyta, kad „komisijos nariais negali būti asmenys, kai yra kitokių aplinkybių, kurios kelia abejonių dėl šių asmenų nešališkumo.“

Pirmiausia, apie naujo komisijos nario paskyrimą, kitaip nei nurodyta reikalavimuose, Š.Sakalauskas, kaip VKM direktorius, raštiškai informuotas nebuvo. Be to, komisijos nariu negali būti asmuo, jei kuris nors iš pretendentų yra jam pavaldus ar (ir) kontroliuojamas.

E.Ovčarenkos nuotr./Vytenis Tupčiauskas
E.Ovčarenkos nuotr./Vytenis Tupčiauskas

Tuo tarpu J.Koženiauskaitė yra VKM direktoriaus pavaduotoja, tiesiogiai pavaldi Š.Sakalauskui. Tuo tarpu VKM treneris V.Tupčiauskas yra pavaldus J.Koženiauskaitei, nes ji atsakinga už mokyklos ugdymo reikalus.

Komisijoje taip pat buvo Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis, sporto skyriaus vedėjas Rimantas Radzevičius, Švietimo ministerijos atstovas ir valstybės tarnybos departamento atstovas.

G.Anulis piktinasi, kad bent trys iš penkių komisijos narių buvo palankūs L.Kvedaravičiui ir V.Tupčiauskui.

Nenorėjo teikti informacijos

Be to, kai Š.Sakalausko advokatai susisiekė su Vilniaus savivaldybės įgaliota specialiste ir norėjo susipažinti su konkurso rezultatais, kad galėtų paruošti skundą numatytais terminais, sulaukė neigiamo atsakymo.

Savivaldybės darbuotoja atsisakė suteikti informaciją argumentuodama, kad Š.Sakalauskas su rezultatais jau buvo susipažinęs asmeniškai. Bet nors nuostatose nurodyta, jog informacija gali būti teikiama pakartotinai, specialistė prašė parašyti specialų prašymą bendra tvarka.

Direktoriaus rinkimų konkurso skundui parašyti Š.Sakalauskas turėjo tris  darbo dienas, todėl informacija būtų gauta tik praėjus skundo pateikimo terminui.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Tomas Balaišis-Sėkla (centre)
Tomo Tumalovičiaus nuotr./G.Anulis (dešinėje)

Š.Sakalausko atstovams kilo įtarimų, kad bandyta tyčia nuslėpti informaciją.

Be to, Š.Sakalausko skunde kvestionuojamos V.Tupčiausko užsienio kalbos žinios. Pastarasis vykdydamas konkurso nurodymus pateikė pažymą, liudijančią geras vokiečių kalbos žinias. Tačiau Š.Sakalausko žiniomis, V.Tupčiauskas kalbos nemoka, o konkurso metu jo žinios nebuvo niekaip patikrintos.

Š.Sakalausko šalininkai taip pat baksnoja pirštais į tai, kad 2014 metais dėl interesų konflikto buvo nutraukta VKM ir autobusus nuomojančios įmonės „Vyliutra“ sutartis. Pastarosios vadovas – būtent V.Tupčiauskas, tuo metu dirbęs VKM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius