-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 22

Paralelė skandalui Lietuvoje: sumuštą benamį NBA žaidėją filmavęs pareigūnas nubaustas

Gatvėje atsidūrusio buvusio NBA krepšininko Delonte Westo istorija sukrėtė amerikiečius. Kol vieni stebisi, o kiti – piktinasi, JAV pareigūnai žaibiškai sureagavo į socialiniuose tinkluose išplitusį skandalingą video.
JAV pareigūnai žaibiškai sureagavo į D.Westo video skandalą
JAV pareigūnai žaibiškai sureagavo į D.Westo video skandalą / 15min nuotr.
Temos: 2 Benamis NBA

D.Westo vardas vėl aptarinėjamas krepšinio pasaulyje, kai per 16 mln. JAV dolerių per savo karjerą NBA uždirbęs buvęs krepšininkas dabar gyvenantis gatvėje buvo sulaikytas sumuštas vidury kelio.

Kol amerikiečiai stebėjosi tokiu D.Westo nuopuoliu, žaibiškai reagavo Marilando policija. Ji laikinai nušalino nuo pareigų pareigūną, kuris nufilmavo buvusį NBA žaidėją.

D.Westas buvo apklausiamas apie įvykį visai šalia Vašingtono valstijos. Atrankiais surakintas 36-erių amerikietis teisinosi dėl incidento, kilusio vidury kelio.

Kaip vėliau apklausos metu atskleidė D.Westas, tai buvo jam pažįstamas žmogus, kuris jį spardė, talžė ir paliko kruviną ant kelio. Tačiau amerikietis atsisakė pateikti kaltinimus jį nuskriaudusiam vyrui.

Marilando policija greitai nustatė D.Westą filmavusį pareigūną, pradėjo tyrimą ir nušalino policininką nuo pareigų.

Šiomis dienomis Lietuvoje aptarinėjamas panašus skandalas dėl paviešinto nuogos moters vaizdo įrašo, kuriame užfiksuota, kaip pilietė išsirengusi kelia aistras šalia policijos nuovados. Sostinės policija taip pat pradėjo tarnybinį patikrinimą.

VIDEO: Į internetą nutekėjęs nuogo moters vaizdo įrašas iš policijos kiemo

Dėl patekimo į viešumą vaizdo įrašas Lietuvoje sukėlė pasipiktinimą, o JAV žmonės panašiai širsta dėl D.Westo situacijos.

Įdomu, kad milijonus peržiūrų surinkęs video vėliau buvo pašalintas tviteryje, bet dabar yra perpublikuotas kituose profiliuose.

„Tviteris turi pašalinti šį Westo video, – pareiškė buvęs krepšininkas, ESPN žurnalistas Jay Williamsas. – Žmonės švaistosi nemandagiais komentarais ir jiems tai atrodo kaip video žaidimas. Tai tikras gyvenimas ir tai yra tikra problema. Ir ji gali paliesti kiekvieną iš jūsų. Atsiminkite, kad už šito video kalbate apie šeimos vyrą.“

Kaip prieš keletą metų sakė D.Westo brolis, buvęs NBA žaidėjas kenčia dėl bipolinio sutrikimo.

Sporto lažybų versle dirbantis amerikietis Darrenas Rovellas irgi reiškė pasipiktinimą: „Dauguma tų komentarų rodo nesupratimą apie psichologines žmonių problemas. Niekas neapdraustas nuo tokių nelaimių. Žmonės turėtų gauti daugiau žinių apie tokias psichines ligas ir turėtų parodyti daugiau užuojautos sergantiesiems.“

„Mane pykina žiūrint į Delonte vaizdo įrašus, – soc. tinkle rašė NBA krepšininkas ir D.Westo universiteto komandos draugas Jameeras Nelsonas. – Norėdamas atsakyti visiems, kas man dėl jo rašo, galiu pasakyti tik tiek: viskas, ką galime dėl jo padaryti, tai melstis už jį ir jo šeimą bei tikėtis, kad jis sulauks pagalbos.

Daug kas turi psichinių ligų ir apie tai net nežino. O kai sužino, kartais būna tiesiog per vėlu.

Tiksliai nežinau, kas yra Westui, bet jis žino, kad aš visada jį palaikysiu ir padėsiu, kuo tik galėsiu. Pastaraisiais mėnesiais mes šnekučiavomės ir bandžiau jam padėti kaip draugas. Viena žinau, kad išgyvenant tokias ligas, būtina kalbėtis. Ir būtina kalbėtis ne su tėvais, žmona, pusbroliais ar draugais, o su tais, kurie supranta, kaip padėti tokiems žmonėms. Ir prašau supratimo prieš viešinant tokius vaizdo įrašus. Gal jums atrodo, kad padedate, bet jūs tuo pačiu galite tik dar labiau skaudinti tuos žmones. O jie juk turi vaikų ir jų vaikai nenusipelnė būti taip gėdinami. Melskimės.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Delonte Westas ir Dirkas Nowitzkis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Delonte Westas ir Dirkas Nowitzkis

Po J.Nelsono žinute rašė buvęs jo ir D.Westo treneris Philas Martelli. Anot specialisto, jis per keletą valandų susisiekė su daugybe žmonių, kurie ketina padėti D.Westui gauti profesionalią pagalbą.

JAV žiniasklaida skelbia, kad NBA krepšininkai aktyviai aptarinėjo į viešumą patekusį D.Westo video. Pranešama, kad NBA žaidėjų asociacija D.Westui bandė suteikti pagalbą dėl būsto, o „Boston Celtics“ vadovas Danny Ainge'as siūlė skauto darbą.

VIDEO: „Atsarginiai“: kiek truks JV ir Memfio siurprizai, Domanto skausmai ir žvaigždės be žiedų

36-erių D.Westas 8 sezonus žaidė NBA: „Boston Celtics“, „Seattle Supersonics“, „Cleveland Cavaliers“ ir „Dallas Mavericks“ klubuose.

2008-aisiais snaiperis su „Cavaliers“ buvo sudaręs trejų metų 12,7 mln. JAV dolerių sutartį.

Keturis sezonus jis išlaikė dviženklį taškų vidurkį NBA, o paskutinį savo sezoną 2012-aisiais dar rinko vid. 9,6 taško per rungtynes.

Vėliau gynėjas dar bandė rungtyniauti G lygoje ir Kinijoje, tačiau 2016-aisiais internete išplito nuotrauka, kuri išdavė apie D.Westo gyvenimo sunkumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius