Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokiruojanti Antrojo pasaulinio karo akimirka: kas buvo šis belaisvis?

Tai yra viena geriausiai žinomų Antrojo pasaulinio karo laikų nuotraukų, kurioje užfiksuota paskutinė australo Leonardo Siffleeto gyvenimo akimirka. Ši nuotrauka rasta ant Japonijos majoro kūno, kurį JAV kariai rado 1944 metais Indonezijos provincijoje Papua, rašo „Business Insider“.
Leonardas Siffleetas
Leonardas Siffleetas / Wikimedia.org nuotr.

Dažnai manoma, kad šioje nuotraukoje užfiksuotas leitenantas Billas Newtonas, kuris į japonų nelaisvę pateko 1943 metų kovo 29 dieną. Visgi nuotraukoje užfiksuotas anksčiau minėtas L.Siffleetas.

Jis gimė 1916 metais Australijoje. Mėgo sportuoti ir buvo tikras nuotykių ieškotojas. Ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje L.Siffleetas išvyko į Sidnėjų, kur tikėjosi rasti darbą.

Vyras norėjo tapti policijos pareigūnu, tačiau į teisėtvarkos saugotojų gretas nebuvo priimtas dėl prasto regėjimo.

Visgi 1940 metais jis buvo pašauktas į tarybą kariuomenėje, Ričmondo karinėje oro bazėje. Čia jis praleido tris mėnesius, o po jų grįžo pas šeimą, po motinos mirties padėjo auginti brolius.

1941 metais L.Siffleetas, kuris buvo rezervo karys, buvo pašauktas tarnauti Karališkosiose Australijos oro pajėgose. Po dvejų metų jis buvo paaukštintas – gavo seržanto laipsnį ir buvo paskirtas savo karinio dalinio radijo operatoriumi.

L.Siffleetas buvo apibūdinamas kaip itin gabus, todėl buvo paskirtas į misiją Papua Naujojoje Gvinėjoje.

1943 metų spalį mažame Aitapo kaimelyje, kuris buvo šalia Japonijos kontroliuojamos zonos, L.Siffleetas kartu su būriu karių buvo užpultas vietinių gyventojų ir perduotas japonams.

Dvi savaites Australijos kariai buvo žiauriai mušami ir tardomi, vėliau nugabenti į Aitapo paplūdimį. Jiems buvo užrištos akys, visi priversti atsiklaupti. Buvo rengiama vieša egzekucija, kurią atlikti viceadmirolo Michiakio Kamados įsakymu turėjo atlikti Yasuno Chikao.

Egzekuciją stebėjo ne tik vietiniai gyventojai, tačiau ir japonų kariai.

Wikimedia.org nuotr./Paskutinė Leonardo Siffleeto gyvenimo akimirka
Wikimedia.org nuotr./Paskutinė Leonardo Siffleeto gyvenimo akimirka

Po Antrojo pasaulinio karo Y.Chikao buvo sugautas ir nubaustas mirties bausme, tačiau vėliau bausmė pakeista į 10 metų įkalinimą.

1944 metais L.Siffleeto egzekucijos nuotrauką JAV kariai rado netoli egzekucijos vietos, ant negyvo Japonijos majoro kūno. Manoma, kad tai vienintelis įrodymas, jog Japonijos kariai karo metu viešas egzekucijas vykdė Vakarų valstybių kariams.

Egzekucijos nuotrauka greitai pasklido po Australijos žurnalus ir laikraščius. Buvo manoma, kad joje užfiksuota paskutinė leitenanto B.Newtono gyvenimo akimirka. Šis karys taip pat buvo patekęs į nelaisvę.

Visgi vėliau paaiškėjo, kad nuotraukoje L.Siffleetas. Žmogus, kuris vaikystėje norėjo tapti policijos pareigūnu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius