Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Paprastas žmogus būtų vagis ir klastotojas, o ministras?

Jeigu atvirai – tai darosi koktu. Nuo dvigubų standartų. Nuo varnas varnui akies nekerta. Nuo vištakumo, kai matai krislą oponento aky, o savoje net rąstas netrukdo. Taip, kalbu apie Valstiečių ir žaliųjų sąjungą ir jos lyderius. Ramūną Karbauskį ir Saulių Skvernelį.
Raimundas Celencevičius
Raimundas Celencevičius / 15min.lt nuotr.

Kurį laiką po triuškinančiai laimėtų rinkimų negalėję vienas į kitą žiūrėti premjeras ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkas pagaliau suderino savo ego ir išmoko sinchroniškai matyti arba nematyti, priklausomai nuo politinės situacijos. Paprasčiausios naudos.

Jeigu tai pasakotų koks storžievis kolūkio pirmininkas, dar būtų galima tik kilstelėti antakius. Bet gal atsipeikėkime? Kalbame ne apie šiaip eilinį ūkininką, o apie žemės ūkio ministrą. Ministrą, kuris valdo visą žemės ūkį. Ir kuris leidžia sau elgtis lyg būtų smulkus vagišius.

Kadangi kadencijos pradžia sunkesnė nei tikėtasi, tenka vis dažniau nematyti. Kai 15min atskleidė, kad R.Karbauskis per savo giminių ir artimųjų valdomų įmonių imperiją valdo daug daugiau žemės, nei leidžia įstatymai, nieko blogo nematė nei R.Karbauskis, nei S.Skvernelis.

R.Karbauskis atvirai tyčiojosi iš žurnalistų klausimų ir dangstėsi teisėsaugos institucijomis bei mokesčių inspekcija – o kas čia neteisėto? Galiausiai, duodamas saldų ir it užsakomasis interviu be užsakymo numerio „Vakaro žinioms“ rėžė: patys konservatoriai kalti, kad sukūrė įstatymus, kurie leido jam prikurti daug įmonių ir valdyti daug daugiau žemės, nei leidžia vienam asmeniui įstatymai.

Premjeras neatsimerkė ir tuomet, kai 15min atskleidė, jog garsiąją savo rezidenciją prie Kauno marių R.Karbauskis stato ne iš savo kišenės, o savo valdomos įmonės pinigais. Mokesčių ekspertai spėja, jog tai gali būti klasikinis atvejis, kai įmonės savininkas ir vadovas gyvena ne iš savo uždarbio, o melžia savo įmonę ir verčia ją apmokėti savo gerovę.

Paprasti verslininkai dažniausiai už tai gauna per į save riestus nagus ir būna priverčiami sumokėti nuslėptus mokesčius. Ar taip nutiks ir R.Karbauskiui – nežinia, nes jis mat dar nenusprendė, ar jo valdoma įmonė prie Kauno marių stato rezidenciją jam, ar kokį sandėlį trąšoms laikyti, ar apžvalgos bokštą meteoritams stebėti. Yra ką svarstyti, nes ant svarstyklių gali būti daugiau nei milijonas eurų, kurių gali paprašyti mokesčių inspekcija.

Bet kai 15min išvilko į dienos šviesą žemės ūkio ministrą Bronių Markauską, užsimerkė jau R.Karbauskis. Taip užsimerkė, kad net nė žodžio neprataria – nei mato, nei girdi. Premjeras mato, bet nieko neįžiūri.

Priminsime, kad B.Markausko šeimos ūkis Trušelių kaime, pasirodo, jau keletą metų be kelių savininkų leidimo, be jų sutikimo, be nuomos sutarčių dirba jų žemę.

Pričiuptas B.Markauskas, nutaisęs nešerto veršio veidą, dudena: tai nesužiūrėsi gi tų savininkų, keičiasi jie ten, slapstosi, galėjo gi patys ateiti ir pasakyti, kad jų žemę dirbam. Ir tarsi pajutęs svilėsius kaltę suverčia 86 metų motinai, kuri formaliai yra ūkio šeimininkė.

Parodė „Panorama“ tą nuoširdžią senolę. Ji kur kas padoresnė už sūnų ir neslėpė, kad kur jau jai tokio amžiaus dokumentus tvarkyti ir su žemės savininkais aiškintis. Sūnaus čia darbas...

Jurgos Andriejauskaitės nuotr. /B.Markauskas ir S.Skvernelis
Jurgos Andriejauskaitės nuotr. /B.Markauskas ir S.Skvernelis

O sūnus lindi ministerijos krūmuose net ir tuomet, kai 15min išsiaiškino, jog jo ūkis tą svetimą žemę jau ketverius metus ne tik dirba, bet ir ima už ją Europos Sąjungos išmokas. Melagingai deklaruojant, kad žemė naudojama panaudos būdu. Kas suklastojo Nacionalinei mokėjimų agentūrai pateiktus duomenis ir dokumentus? Senutė motina ar B.Markauskas? Ministras apsimeta, kad klausimo nesupranta.

O premjeras S.Skvernelis šito klausimo net nenori girdėti. Ministras jam paaiškino, kokios aplinkybės, ir premjerui „kol kas to užtenka“. Ko užtenka? Kad jo pavaldinys dirbo svetimą žemę be savininkų sutikimo, gavo naudos, ir dar už ją, suklastojus duomenis, neteisėtai ėmė ES išmokas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje

B.Markauskas tikina, kad nieko čia nuostabaus, taip daro daug ūkininkų, o premjeras dar pasidžiaugia, kad jo ministras, pasisavinęs svetimą žemę, sutvarkė apleistus sklypus, kuriuos jų savininkai vengė prižiūrėti.

Jeigu tai pasakotų koks storžievis kolūkio pirmininkas, dar būtų galima tik kilstelėti antakius. Bet gal atsipeikėkime? Kalbame ne apie šiaip eilinį ūkininką, o apie žemės ūkio ministrą. Ministrą, kuris valdo visą žemės ūkį. Ir kuris leidžia sau elgtis lyg būtų smulkus vagišius. O jį pateisina ne šiaip sugėrovas ar kyšius imantis kelių milicininkas, o premjeras, persėdęs į šią kėdę iš vidaus reikalų ministro krėslo ir visą gyvenimą, kaip pats tikina, skrupulingai laikęsis įstatymų bei kitus vertęs jų laikytis.

Kas būna, kai paprastas žmogus pasisavina svetimą daiktą ir suklastojęs duomenis gauna pinigų, kurie jam nepriklauso, tikriausiai aiškinti nereikia. Pilni teismai nuosprendžių. O kas būna, kai taip elgiasi ministras?

„Aš matau pono Markausko veiklą kaip ministro veiklą, tai ir vertinu kaip žemės ūkio ministro veiklą, o jo šeimos reikalus ir šeiminius santykius turėtų ponas Markauskas pats ir vertinti“, – paaiškina S.Skvernelis. Štai kas būna.

Tad jei jums parašys kokį nemalonų laišką mokesčių inspekcija ar koks tyrėjas pakvies į apklausą pasiaiškinti dėl suklastotų dokumentų, nuo šiol galite visiškai rimtai atkišti trijų pirštų kombinaciją ir atrėžti: čia mano šeimos reikalai ir mano šeiminiai santykiai, kaip norėsiu taip ir vertinsiu. Žinoma, su sąlyga, kad jūs valstietis arba žaliasis, o gal net ir valstietis, ir žaliasis. Tik jokiu būdu to nedarykite, jeigu esate konservatorius arba bent liberalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius