-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 08

A.Juozaitis naujos partijos nebekurs, suabejojo galimybe dirbti su V.Kamblevičiaus frakcija

Prezidento rinkimuose pernai dalyvavęs filosofas Arvydas Juozaitis atsisako plano sukurti naują partiją. Seimo rinkimuose jis ketina dalyvauti su pervadinta ir atnaujinta neparlamentine buvusia Pensininkų partija, dabar besivadinančia Kartų solidarumo sąjunga. A.Juozaitis jau abejoja ir partneryste su Seimo frakcija „Lietuvos gerovei“, vadovaujama buvusio „tvarkiečio“ Vytauto Kamblevičiaus.
Saulius Lapėnas, Arvydas Juozaitis, Vytautas Kamblevičius
Saulius Lapėnas, Arvydas Juozaitis, Vytautas Kamblevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Naują partiją tikėtasi įkurti dar pernai gruodį, tačiau galiausiai steigiamasis suvažiavimas buvo atšauktas ir perkeltas į sausį. Dabar paaiškėjo, kad ir jo nebebus.

Trečiadienį ryte išplatintame iniciatyvinės grupės „Santalka Lietuvai“ pranešime teigiama, kad naują partiją kurti atsisakoma.

„Iniciatyvinės grupės nariai, apsvarstę susiklosčiusias aplinkybes, apsisprendė priimti jau įregistruotos Kartų solidarumo sąjungos pasiūlymą jungtis su šia partija ir, pakeitus šios partijos pavadinimą bei išvengus galimų registravimo trukdžių ir ilgai trunkančių procedūrų, pradėti realizuoti „Santalkos Lietuvai“ ir judėjimo „Lietuva yra čia“ programinių gairių įgyvendinimą“, – teigiama pranešime, kurį pasirašo A.Juozaitis.

Su buvusia Pensininkų partija, 2017-aisiais persivadinusia Kartų solidarumo sąjunga, bendradarbiausiantis A.Juozaitis paskelbė lapkričio pabaigoje. Tiesa, tuomet A.Juozaitis 15min nurodė, kad vienijimasis su šia partija nereiškia, jog atsisakoma minties įkurti naują partiją.

Dabar nurodoma esą per pusmetį, kai vyksta įvairios derybos su galimais politiniais partneriais ir narių telkimas į kuriamą politinę partiją „Santalka Lietuvai“, patirta, kad Lietuvos piliečiai yra nusivylę partijomis.

„Šiais metais įvyksiančių rinkimų į LR Seimą perspektyva atrodo gana niūri. Nepaprastai žemas pasitikėjimas Seimu (EUROSTAT duomenimis siekia tik 16 proc. ir tai antirekordas tarp ES valstybių), todėl yra pražūtinga saugoti susidariusią padėtį. Ji jau gresia katastrofa visai valstybei“, – teigiama pranešime.

Priekaištauja V.Kamblevičiui

Be to, pranešime teigiama, kad „Santalka Lietuvai“ neturi virsti galimybe tenkinti kokius nors siaurus partinius ar pavienių asmenų interesus.

Išryškėję išankstiniai bandymai formuoti rinkimų į Seimą kandidatų sąrašus be pačių santalkiečių pasiūlymų ir kolegialaus pritarimo šiuo metu iš principo nepriimtini.

„Praeitų metų gruodžio 14 d. jau galėjo įvykti „Santalkos Lietuvai“ suvažiavimas. Tačiau tam paprieštaravo galimi partneriai naujame darinyje — Gerovės Lietuvai frakcijos LR Seime vadovas Vytautas Kamblevičius ir kai kurie jos nariai. O išryškėję išankstiniai bandymai formuoti rinkimų į LR Seimą kandidatų sąrašus be pačių santalkiečių pasiūlymų ir kolegialaus pritarimo šiuo metu iš principo nepriimtini. Siekis tik užimti postus arba juos išlaikyti, reiškia nepasirengimą įgyvendinti esminius pokyčius ir yra pražūtingas Lietuvos valstybei“, – teigiama pranešime.

V.Kamblevičius: „Perkūnas iš giedro dangaus“

Frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas Vytautas Kamblevičius apie A.Juozaičio sprendimą nebekurti naujos partijos trečiadienį ryte išgirdo iš 15min.

„Čia man kaip perkūnas iš giedro dangaus. Aš pirmą sykį girdžiu šitas kalbas, – kalbėjo buvęs „tvarkietis“ ir juokdamasis pripažino, kad su A.Juozaičiu šventiniu laikotarpiu nebendravo. – Gerai, kad pasakėt, aš jam pasuksiu.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius

V.Kamblevičių nustebino ir jam reiškiama kritika dėl esą sužlugdyto steigiamojo naujos partijos suvažiavimo.

Čia man kaip perkūnas iš giedro dangaus. Aš pirmą sykį girdžiu šitas kalbas.

Seimo narys tikino, kad suvažiavimas neįvyko ne dėl jo atkalbinėjimų, o dėl to, kad nebuvo naujai partijai būtinų 2000 steigėjų.

„Mes gruodžio 14 d. atšaukėme dėl to, kad nebuvo partijos narių dar. Pirmą sykį girdžiu aš. Supratau, na, reiks jam (A.Juozaičiui) paskambinti“, – sakė jis.

V.Kamblevičius kategoriškai neigė ir kaltinimą jau sudarinėjant kandidatų Seimo rinkimuose sąrašą. Pasak jo, apie tai dar niekas nekalbėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius