-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 14 /11:57

A.Zuokas dėl daugkartinio R.Šimašiaus galimo šmeižto kreipėsi į prokuratūrą

Kandidatas į Vilniaus merus Artūras Zuokas trečiadienį Vilniaus apygardos prokuratūrai pateikė skundą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl antros kadencijos siekiančio Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus viešai išsakytų melagingų teiginių.
Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas
Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas / 15min koliažas

Kreipiasi dėl kalbų apie galimą kyšį

Žiniasklaidai išplatintame pranešime A.Zuokas teigia, kad Vilniaus mero rinkimų kampanija paremta vien šmeižtu ir melu, skleidžiamu mero R.Šimašiaus ir jo komandos.

Kreipimesi į Vilniaus apygardos prokuratūrą prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto, viešų R.Šimašiaus kaltinimų nusikaltimu, kuriuos jis, kaip pranešime rašoma, „nuosekliai ir koordinuotai skleidžia“.

Dabartinis meras jau ne pirmą kartą kaltina savo oponentą tuo, kad šis esą paėmė 724 tūkst. eurų kyšį iš įmonės „Veolia“.

Apie kyšį R.Šimašius pirmą kartą užsiminė šių metų sausio 23-osios Vilniaus miesto tarybos posėdyje svarstant klausimą, kaip finansuoti dalį teisinių išlaidų tarptautiniame ginče su Prancūzijos energetikos įmone „Veolia“ dėl investicijų į sostinės šilumos ūkį. Savivaldybė ir jos įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ siekia prisiteisti apie 350 mln. eurų.

Tuomet meras iš tribūnos paskelbė, kad byloje Vilniaus savivaldybė įrodinėja ir tai, jog „Veolios“ atstovai mokėjo kyšius jo pirmtakui A.Zuokui.

Apie šį esą paimtą kyšį R.Šimašius kalbėjo ir LRT radijo surengtuose debatuose po pirmojo merų rinkimų turo, kai kalba pasisuko apie buvusį A.Zuoko teistumą.

„Kai nėra galimybių konkuruoti idėjomis ir nėra galimybės parodyti nuveiktus darbus, pasirinktas lengviausias kelias – viešai šmeižti mane neva paėmus kyšį. R.Šimašius yra teisininkas ir turi suprasti atsakomybę už savo žodžius. Negalima siekti politinių pergalių klaidinant rinkėjus ir sąmoningai šmeižiant oponentą, todėl tikiuosi principingos prokuratūros reakcijos“, – apgailestauja A.Zuokas.

Jis atkreipia dėmesį, kad niekada nebuvo teistas ir jo atžvilgiu nebuvo priimtas joks apkaltinamasis teismo nuosprendis dėl bet kokio kyšio paėmimo.

„Dar daugiau, aš niekada nebuvau įtariamasis dėl kyšio paėmimo“, – nurodo A.Zuokas.

R.Šimašius teiginius sieja su arbitražo eiga, o ne rinkimais

Ketvirtadienį sostinės meras žurnalistams sakė dar nematęs A.Zuoko kreipimosi, tačiau jis patvirtino, kad turi duomenis iš arbitražo bylos, kuriais remiasi kalbėdamas apie buvusio Vilniaus mero galimą korupciją. Šiuos duomenis jis gavo gruodį.

„Jeigu prokuratūra ar kiti prašys, tada bus galima ištraukti duomenis [iš arbitražo bylos], kurie leidžia man taip teigti“, – nurodė R.Šimašius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Jis supranta, kad dalis žmonių gali sieti šiuos įvykius su rinkimais, tačiau, anot mero, sausį advokatai turėjo pateikti duomenis arbitražui ir todėl reikėjo spręsti klausimą dėl jų finansavimo, kuris tada atsidūrė Tarybos posėdyje.

„Bylinėjimasis arbitraže dėl maždaug 350 mln. eurų sumos yra, vis dėlto, brangus malonumas ir reikėjo kelių milijonų eurų. Ir mes tuo metu sprendėme, ar skirti savivaldybei tas lėšas, ar įtraukti rizikos fondus, kurie tokiais atvejais gali prisidėti už sėkmės mokestį. Tai buvo nuspręsta pasirinkti būtent tą variantą, ir tam reikėjo tarybos pritarimo ir taip [klausimas] pateko į tarybą“, – aiškino R.Šimašius.

Už neteisėtą šmeižimą yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

R.Šimašius ir A.Zuokas susirungs antrajame merų rinkimų ture, kurie vyks kovo 17 d. Pirmojo turo metu dabartinis sostinės meras surinko 37,33 proc. o A.Zuokas – 22,7 proc. balsų. Abu kandidatai į merus jau balsavo išankstiniame balsavime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius