Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 21

Akcija #PalaikauJuliją įvyko: dalyviai sulaukė Kauno pareigūnų įspėjimo

Penktadienį Kaune prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) medicinos fakulteto (A. Mickevičiaus g. 9) vyko akcija Julijai K., prabilusiai apie seksualinį priekabiavimą, palaikyti. Čia palaikantys Juliją K. ėmė rinktis dar prieš 14 val.
Protesto akimirkos
Akcija #PalaikauJuliją Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Besibūriuojantys šeši akcijoje dalyvaujantys žmonės sulaukė Kauno pareigūnų dėmesio. Šie perspėjo, kad, remiantis įstatymais, tokioje akcijoje negali dalyvauti daugiau kaip 15 žmonių.

15min primena, kad šiuo metu įstatymai numato, kad apie rengiamą piketą nereikia pranešti savivaldybei, jei jame dalyvauja ne daugiau kaip 15 žmonių.

Apie 14 val. dalyvių skaičius pasiekė leistiną. Susirinkusieji rankose išskleidė palaikymo plakatus su, kaip ir buvo prašoma, užrašu #PalaikauJuliją, taip pat „Gėda LSMU“, „Už LSMU be diskriminacijos“. Mušant būgnus, skanduota „Gėda“.

Dalyviai dalijo lapelius, kuriuose papasakota Julijos K. istorija ir kviečiama nelikti abejingiems bei ją palaikyti. Pareigūnai stebėti situacijos atsistojo nuošaliau.

VIDEO: Kaune surengta akcija apie seksualinį priekabiavimą prabilusiai medikei palaikyti

Analogiška akcija penktadienį vyko ir Londone, prie Lietuvos ambasados. Palaikantys Juliją K. į feisbuką kėlė nuotraukas, kuriose yra įsiamžinę su užrašu #PalaikauJuliją. Prie akcijos virtualioje erdvėje prisijungė Vilniaus Moterų namai: „Specializuotos pagalbos centras Vilniaus Moterų namai palaiko Juliją! Pasisakome prieš seksualinį priekabiavimą! #PalaikauJuliją“, – prie nuotraukos rašė Vilniaus Moterų namai. Socialiniame tinkle prie paramos akcijos prisijungė ir daugybė pavienių žmonių. „Nė vienas sveiko proto žmogus neabejoja pasidalintos istorijos teisingumu. Palaikom!“, – rašė viena moteris, įsidėjusi nuotrauką, reiškiančią paramą Julijai. Palaikymą reiškiančias nuotraukas ir pasisakymus feisbuke rasite čia.

Organizatoriai kvietė palaikyti Juliją ir išreikšti poziciją, kad netoleruosite priekabiavimo bei jokios diskriminacijos universitete.

Buvo prašoma į akciją atsinešti užrašą #PalaikauJuliją ir su juo nusifotografavus įkelti nuotraukas į feisbuką. Negalinčias(-ius) dalyvauti raginta nusifotografuoti su užrašu #PalaikauJuliją ant paprasto A4 formato lapo ir įkelti ant renginio sienos bet kuriuo metu su #PalaikauJuliją grotažyme.

Feisbuke palaikymo nuotraukos ėmė plisti dar akcijos išvakarėse.

Netrukdykime teisėsaugai dirbti savo darbą“

Priminsime, kad Julija K., šiuo metu gyvenanti ir dirbanti Anglijoje, socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo savo išgyvenimais – kai prieš šešerius metus atliko rezidentūrą Kauno klinikose, prie jos esą buvo seksualiai priekabiaujama.

Reaguodami į šiuos kaltinimus gydytojai-neurochirurgai Egidijus Marcinkevičius, Jonas Parnarauskas ir Arvydas Danilevičius kreipėsi į teisėsaugą dėl šmeižto. Pati Julija K., neseniai pasiteiravus apie tai, kaip toliau rutuliojasi ši situacija, nepanoro to komentuoti. Tačiau neurochirurgas Egidijus Marcinkevičius 15min teigė, kad jis svarbią informaciją perdavė teisėsaugai: „Teisėsauga dirba savo darbą, netrukdykime“.

Dėl leidimo į savivaldybę nesikreipė

Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas 15min anksčiau teigė, kad savivaldybė nėra gavusi nei prašymų tokiai akcijai organizuoti, nei informacijos apie ją.

„Galbūt akcija daroma ne viešojoje vietoje, o privačioje teritorijoje ar kito juridinio asmens teritorijoje – tuomet leidimas nereikalingas“, – svarstė A.Vilčinskas, kai dar nebuvo aišku, ar susirinkusiųjų skaičius neviršys 15.

Kreipėsi į LSMU vadovybę

Akcijos sumanytoja ir organizatorė Evelina feisbuke skelbė, kad kreipėsi į LSMU vadovybę ir dekanatą dėl Julijos, kuri baigusi studijas viešai pasisakė, jog studijų metu iš Kauno klinikų neurochirugijų buvo patyrusi lytinę diskriminaciją ir priekabiavimą. Akcijos sumanytoja kreipėsi į LSMU su prašymais reaguoti į Julijos K. situaciją, inicijuoti kaitą universitete ir gerinti studentų darbo sąlygas, taip pat įdiegti efektyvią skundų sistemą, kuria galėtų pasinaudoti priekabiavimą ir įvairią diskriminaciją patiriantys studentai.

Etikos normų neatitinkančio elgesio netoleruoja

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos Vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė anksčiau sakė norinti akcentuoti, kad jiems yra svarbūs darbuotojų ir pacientų interesai, todėl skatina tik etišką ir profesionalų bendravimą tarp visų įstaigoje dirbančių žmonių, pacientų, rezidentų ar studentų.

„Kauno klinikose nėra toleruojamas etikos normų neatitinkantis elgesys. Kaip ir teigėme anksčiau, mes neturime naujos informacijos dėl šios situacijos, todėl jos komentuoti negalime“, – tepasakė ji, paklausta, kaip reaguos į rengiamą palaikymo akciją ir jos rengėjų reikalavimus.

Pasirašyti peticiją galite čia.

Finansiškai Juliją paremti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius