Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 17

Apie korupciją prabilusi Rasa Kazėnienė tampoma po teismus

Apie korupciją įkalinimo įstaigų sektoriuje prabilusi buvusi Kauno tardymo izoliatoriaus, o dabar Teisingumo ministerijos darbuotoja Rasa Kazėnienė pastaruoju metu priversta varstyti teismų duris. Dėl garbės ir orumo įžeidimo po teismus R.Kazėnienę nutarė patampyti įmonė „Niklita“ ir jos akcininkas Valdas Kukta.
Rasa Kazėnienė
Rasa Kazėnienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Būtent šios įmonės neskaidrią veiklą Lietuvos įkalinimo įstaigose aptiko ir paviešino R.Kazėnienė.

Kauno apylinkės teismas jau nusprendė atmesti „Niklitos“ ir jos akcininko V.Kuktos ieškinį. Tačiau dabar šis sprendimas apskųstas Kauno apygardos teismui. Jis kitą savaitę turi nuspręsti, ar priimti skundą nagrinėti.

Pati R.Kazėnienė sako, kad apie jai metamus kaltinimus išgirdo atsitiktinai.

„Neturiu niekaip, kaip apsiginti, nes teisėjas vakar atidėjo sprendimą ir posėdį iki sausio 23 dienos. Deja, visai atsitiktine tvarka sužinojau apie tai, kad esu kažkur paduota į teismą. Pasitikslinusi telefonu, pateikusi asmens duomenis sužinojau, kad esu apkaltinta garbės ir orumo įžeidimu“, – kalbėjo ji.

Teisingumo ministerijos darbuotoja sako, kad ši istorija ją labai liūdina.

„Man tai yra labai liūdna ir netikėta. Gal net ne netikėta, o apmaudu, kad vis tik oficialūs auditai, visų kompetentingų institucijų išvados yra tikrai pateiktos įrodančios, motyvuotos, su įrodymais apie sąsajas ir negeroves, tačiau, kaip žinote, esu kaltinama dėl garbės ir orumo įžeidimo. Kažkas galbūt yra įskaudintas“, – teigė R.Kazėnienė.

Valstybė garantuos teisinę pagalbą

Premjero patarėjas kovos su korupcija klausimais Skirmantas Malinauskas tikino, kad R.Kazėnienei valstybė užtikrins nemokamą teisinę pagalbą.

„Tai yra persekiojimas, tiesiogiai susijęs su pareigomis. Tai nėra joks privatus reikalas. Ji gaus visą teisinę pagalbą. Šiuo atveju mes turime priimtą Pranešėjų apsaugos įstatymą, kuris įsigalioja nuo kitų metų. Labai gaila, kad jis dar negalioja dabar ir formaliai šio statuso mes suteikti negalime, tačiau aš manau, kad tai bus vienas iš pirmųjų, galbūt pats pirmas žmogus, kuriam tas statusas bus suteiktas 2019-aisiais“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Pasak jo, nepaisant to, kad kol kas įstatymas dar negalioja, R.Kazėnienei bus suteiktas advokatas.

„Rasa nebus palikta viena“, – užtikrino premjero patarėjas.

Anot jo, teismai šiuo atveju pasitelkiami drąsaus žmogaus persekiojimui, bet „ši schema nepasiteisins“.

„Niklitos“ komentaro 15min kol kas negavo.

Prabilo prieš metus

Anksčiau R.Kazėnienė yra sakiusi, kad jai grasinama. Jos sutuoktinis dėl to įdiegė sekimo įrangą moters automobilyje.

Apie korupciją laisvės atėmimo įstaigose R.Kazėnienė pranešė maždaug prieš metus.

Po R.Kazėnienės pateiktos informacijos posto neteko buvusi Kauno tardymo izoliatoriaus vadovė, vėliau Kalėjimų departamentui vadovavusi Živilė Mikėnaitė, už izoliatoriaus viešuosius pirkimus buvęs atsakingas Pranas Vaškys, KTI vadovas Edvardas Kviatkauskas.

P.Vaškys 2013–2015 metais buvo V.Kuktos verslo partneris įmonėje „Vipita“. V.Kuktos žmona Ingrida taip pat dirbo Kauno tardymo izoliatoriuje.

Spalį po tarnybinio patikrinimo dėl nuteistųjų maitinimo paslaugų pirkimo Marijampolės ir Alytaus pataisos namuose Kalėjimų departamentas pasiūlė nutraukti sutartį su bendrove „Niklita“, nustačius, kad procedūros vykdytos pažeidžiant viešųjų pirkimų įstatymą, o laimėtojas nustatytas neteisėtai.

Įmonės „Niklita“ ir „Vipita“ minimos ir Pravieniškių pataisos namų audito išvadose. Teigiama, kad šios įmonės buvo neteisėtai kredituojamos valstybės sąskaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius