Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 16

Ar tikrai vabzdžiai per maistą gali platinti ligas?

Socialiniuose tinkluose toliau aktyviai cirkuliuoja lavina gandų apie tariamą vabalų ir net kirmėlių maisto produktuose keliamą žalą. Panikos skleidėjai nutyli, kad Europos Komisijos (EK) reglamentas leido maisto produktuose naudoti tik tam tikros rūšies ir tik specialiai apdorotus svirplių produktus, o gandai apie tai, kad per maistą bus galima užsikrėsti net maru – gerokai perdėti.
Skrudinti svirpliai ir didžiųjų milčių kirmėlės
Skrudinti svirpliai ir didžiųjų milčių kirmėlės / 123RF.com nuotr.

Sausio 3 dieną EK priimtame reglamente nurodyta, kad nuo sausio pabaigos bus leidžiama pateikti rinkai užšaldytus, džiovintus ir miltelių pavidalo naminius svirplius (Acheta domesticus) kaip naują maisto produktą.

Iš jų turės būti pašalinta dalis riebalų.

Tačiau panikos skleidėjai nerimsta. Socialiniuose tinkluose pasirodė svarstymų, kad vabzdžių platinamomis ligomis galima bus užsikrėsti ar apsinuodyti jų suvalgius.

Pateikiamas net ištisas sąrašas susirgimų, tarp kurių puikuojasi net maras.

123RF.com nuotr./Maras
123RF.com nuotr./Maras

Kodėl atsirado poreikis tokiam maistui?

Edge Hill universiteto mokslininkų duomenimis, šiuo metu gyvulininkystei priskiriama bent 16,5 proc. visų išskiriamų šiltnamio dujų – maždaug tiek, kiek išskiria visas transporto sektorius.

Prognozuojama, jog iki 2050 metų šios emisijos turėtų padidėti dar 60 proc. Tai leidžia pagrįstai teigti, kad mėsos industrija svariai prisideda prie klimato kaitos.

Siekdami suvaldyti gyvulininkystės sektoriaus poveikį klimato kaitai, mokslininkai ėmė ieškoti alternatyvų aprūpinti žmones organizmui būtinais baltymais.

Kirmėlės ir vabzdžiai toli gražu nėra naujiena lėkštėse. Jie laikomi geru riebalų, baltymų ir tam tikrų svarbių vitaminų šaltiniu.

100 g sausos žiogų, svirplių ar milčių lervų masės galima rasti net 56 g baltymų.

Palyginus su jautiena, džiovintuose vabzdžiuose yra daugiau mineralų, be to, didesnė dalis riebalų yra nesotieji, o pats vabzdžių auginimas sunaudoja mažiau vandens, ploto ir pašaro.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Karvė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Karvė

Gali būti naudojami ne visi vabzdžiai

Dokumentuose pabrėžiama, kad ne bet kokie vabzdžiai gali būti naudojami žmonių ar gyvūnų maistui.

Žmonių maistui ir gyvūnų pašarams galima naudoti juodosios plokščiamusės (Hermetia Illucens), didžiojo milčiaus (Tenebrio molitor), malūninio juodvabalio (Alphitobius diaperinus) lervos bei dviejų rūšių svirpliai – naminis svirplys (Acheta domesticus) bei juostuotasis svirplys (Gryllodes sigillatus).

Pašarams papildomai leidžiama naudoti kambarinės musės (Musca domestica) lervas bei jamaikinius svirplius (Gryllus assimilis).

Dezinformacijos banga

Pasklidus žiniai apie leidimą naudoti tam tikros rūšies vabzdžius maisto produktų gamyboje, socialiniuose tinkluose atsirado daugybė veikėjų, ėmusių nepagrįstai gąsdinti interneto vartotojus neva sunkiomis tokio sprendimo pasekmėmis.

Imta tvirtinti, esą „vabalų maiste“ išvengti jau nebepavyks, o jau netrukus Lietuvos rinką užplūs alternatyvūs produktai, tad turėtume itin atidžiai skaityti etiketes, kad „neprisivalgytume vabalų“.

Nenurodyta ir tai, kad dokumentas buvo priimtas tik dėl vienos Vietnamo įmonės, o Lietuvoje maistiniai svirpliai nebėra naujiena – jie jau kurį laiką auginami, galima įsigyti su jais pagamintų produktų.

„Facebook“ socialiniame tinkle daugiau nei 200 pasidalijimų sulaukė įrašas, kuriame tvirtinama, kad nuo vabzdžių per maistą galima užsikrėsti įvairiomis jų platinamomis ligomis.

Tarp vardijamų susirgimų – botulizmas, niežai ir net maras.

Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija

Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto organinės chemijos profesorius Albinas Žilinskas pastebėjo, kad ne visus išvardytus susirgimus vabzdžiai išvis perneša, o ir maras jau senokai yra antibiotikais gydomas susirgimas, ne masinio naikinimo ginklas.

„Pavyzdžiui, niežai kyla dėl erkučių kontakto su oda, o ne suvalgius kokio vabzdžio. Vabzdžiai išvis neplatina maro, jie platina drugį, o marą platina žiurkės.

Pažiūrėjus į visas šiame įraše išvardytas ligas, iš esmės nei vienos iš jų valgomi vabalai neperneša.

Jei žmonės imtų ir pasiskaitytų, kas yra visos tos išvardytos ligos ir kaip jos plinta, tai suprastų, kad tokie gąsdinimai yra niekų niekai.

Pavyzdžiui, yra minima clostridium infekcinė žarnyno liga. Nežinančiam tai gali atrodyti baisus susirgimas, tačiau jis gali žmogų ištikti, jei šiam padauginus antibiotikų, ar kitų vaistinių preparatų, sutrinka žarnyno mikroflora“, – paaiškino maisto chemijos specialistas.

Valgomi vabzdžiai
Valgomi vabzdžiai

A.Žilinskas akcentavo, kad maisto pramonėje leidžiami naudoti vabzdžiai yra termiškai apdorojami, o aukštoje temperatūroje žūsta ligų sukėlėjai.

„Jie yra nuplaunami, kaip bet koks kitas maistas, termiškai apdorojami. Pavyzdžiui, botulinui išnykti net nereikia 100 laipsnių temperatūros“, – kalbėjo profesorius.

Rizikos kontroliuojamos

2018-aisiais Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) publikavo mokslinę nuomonę apie naminio svirplio (Acheta domesticus) naudojimą žmonių maistui.

Nuomonėje pateiktos tikėtinos rizikos, tokios kaip aukšta mikrobiologinė tarša, sunkiųjų metalų kaupimasis biomasėje bei galimos alerginės reakcijos.

Mikrobiologiniam užterštumui suvaldyti yra taikomas griežtai kontroliuojamas terminis apdorojimas, o jo efektyvumas pagrindžiamas laboratoriniais tyrimais.

Sunkiųjų metalų kaupimasis taip pat kontroliuojamas technologinio proceso metu modeliuojant mitybos terpes.

15min nuotr./Faktų tikrinimo teksto įvertinimo paaiškinimai
15min nuotr./Faktų tikrinimo teksto įvertinimo paaiškinimai

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius