-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 24

Aušrinė Armonaitė apie santykius koalicijoje: „Pokalbis turi įvykti“

„Pokalbis turi įvykti. Laukiame kvietimo, nes ne teismais už akių yra kalbamasi, jeigu yra lygiavertis požiūris į koalicijos partnerius ir partnerystę“, – Seime ketvirtadienio rytą žurnalistams sakė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė. Tai buvo jos atsakas į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo sprendimą, kad Laisvės partija pažeidė koalicijos sutartį.

TS-LKD prezidiumas konstatavo, kad PVM lengvatą restoranams palaikiusi Laisvės partija pažeidė valdančiosios koalicijos sutartį.

Sutarties mano nepažeidę

Šios partijos vadovė A.Armonaitė prieš Seimo posėdį kalbėjo, kad „koalicijos sutartis turi būti aiškinama koalicijoje, ji nebuvo aiškinama koalicijoje, todėl negaliu komentuoti“.

„Mano nuomone, kad ne“, – tiek pasakė ji apie sutartį.

Ji teigė pati balsavusi „nuosekliai“, kai esą Laisvės partija visą laiką ir skelbėsi, kad PVM lengvatą maitinimo įstaigoms reikia pratęsti metams.

„Kaip ekonomikos ir investicijų ministrė balsavau taip, kad sektorius, kuris nukentėjo nuo pandemijos ir vis dar neatsigauna nuo energijos kainų šuolio, būtų geriau. Ekonomikos ir inovacijų ministerija apie būtinybę pratęsti PVM lengvatą kalbėjo nuo birželio, ne kartą ir pasitarimuose tai kėlė, teikė komentarus ir išvadas. Manau, kad elgiausi nuosekliai.

Apskritai, manau, kad reikia susitelkti į darbus, jų yra labai daug, įveikėme ne vieną kartu. Siūlau koncentruotis į ateitį, o ne į priešų paieškas“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Ragino partnerystės įstatymu nemanipuliuoti

Paklausta, ar tai neturės įtakos sprendžiant dėl partnerystės įstatymo, ministrė teigė, kad šio įstatymo reikia ne jos vadovaujamai partijai ar frakcijai, o Lietuvos žmonės.

„Civilinės sąjungos įstatymas ar visų porų lygybė prieš įstatymą nėra prekė ant prekystalio, kuria mainikaujama kaip nors politiškai. Žmonės, kurie balsuoja už tuos įstatymus, tikiuosi, jog balsuoja dėl to, kad to reikia Lietuvai, o ne dėl to, kad Laisvės partija yra koalicijoje, – sakė politikė. – Šitas įstatymas reikalingas Lietuvos žmonėms, o ne Laisvės frakcijai Seime. Ir tai nėra prekė, kuria prekiaujama.“

Laukia kvietimo pokalbiui

A.Armonaitė paragino koncentruotis į darbus, tačiau teigė, kad laukiama pokalbio ir valdančiosios koalicijos viduje.

„Pokalbis turi įvykti. Laukiame kvietimo, nes ne teismais už akių yra kalbamasi, jeigu yra lygiavertis požiūris į koalicijos partnerius ir partnerystę“, – sakė A.Armonaitė, teigdama, kad apie TS-LKD sprendimą, jog Laisvės partija pažeidė koalicijos sutartį, ji perskaitė spaudoje.

Seimas antradienį prieš patvirtindamas 2023 metų valstybės biudžetą priėmė Laisvės partijos siūlymą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui pratęsti iki 2023 metų pabaigos, o ne pusmečiui, kaip planavo Vyriausybė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seime svarstomas 2023 metų Lietuvos biudžetas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seime svarstomas 2023 metų Lietuvos biudžetas

Už Laisvės partijos siūlymą, kuris, pasak premjerės, biudžete atvėrė apie 60 mln. eurų skylę, balsavo 12 valdančiosios koalicijos narių iš 74: du konservatoriai – Mykolas Majauskas ir Mindaugas Skritulskas, devyni Laisvės frakcijos nariai (nedalyvavo Kasparas Adomaitis ir Ewelina Dobrowolska) bei liberalas Andrius Bagdonas.

TS-LKD prezidiumas nusprendė, kad M.Majauskas turi trauktis iš Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigų. Pats parlamentaras teigė nematąs pagrindo tai daryti, tačiau esą valdančioji koalicija gali nuspręsti kitaip.

A.Armonaitė prieš ketvirtadienio Seimo posėdį sakė, kad frakcijoje jie dar nespėjo pasitarti, ar palaikys M.Majauską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius