Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 17

De facto ministras? G.Nausėdai neįtiko, bet S.Skvernelis patikėjo milijardinio plano koordinavimą

Nors koronaviruso sukeltos krizės sąlygomis Vyriausybė dirba be ekonomikos ir inovacijų ministro, premjeras Saulius Skvernelis koordinuoti ūkio skatinimo plano įgyvendinimą paskyrė savo patarėją Luką Savicką. Be to, prezidento Gitano Nausėdos palaiminimo tapti ministru nesulaukęs S.Skvernelio komandos žmogus dar ir paaukštintas – nuo penktadienio tapo Vyriausybės pirmuoju vicekancleriu. Opozicijos atstovas kritikuoja, kad į ministrus netikęs žmogus bus atsakingas už tokią svarbią sritį.
Lukas Savickas ir Gitanas Nausėda
Lukas Savickas ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį Delfi laidoje „Dėmesio centre“ paklaustas, ar nereikėtų paskirti vieno žmogaus su reikalingu štabu, kad jis koordinuotų krizinį ekonomikos skatinimo planą, reikalautų institucijų bendradarbiavimo susikalbėjimo ir panašiai, S.Skvernelis sakė, jog tai jau padaryta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Anot premjero, yra vadinamasis Ekonomikos komitetas, kuriam vadovauja jo patarėjas ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais, o nuo penktadienio – Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas L.Savickas.

„Su visais įgaliojimais koordinuoti tiek ir kalbant apie valstybės institucijų veiklą, tiek ir puikus kontaktas su socialiniais partneriais ir verslu. Ta grupė veikia kartu, ji atsirado, kada buvo įkurtas Krizės valdymo komitetas, vadinamas COVID-19 valdymo komitetas. Tas procesas yra padarytas ir jis tikrai efektyviai veikia“, – Delfi laidoje „Dėmesio centre“ komentavo S.Skvernelis.

Su visais įgaliojimais koordinuoti tiek ir kalbant apie valstybės institucijų veiklą, tiek ir puikus kontaktas su socialiniais partneriais ir verslu.

Nepakankamas lygmuo

Seimo Ekonomikos komiteto (EK) narys liberalas Eugenijus Gentvilas teigė, kad L.Savicką pažįsta mažai.

„Jeigu jau S.Skvernelis bandė jį teikti į ministro postą, matyt, gerai vertina. Dabar kaip kompensaciją duoda vicekanclerio postą“, – mano opozicijos atstovas.

E.Gentvilas įsitikinęs, kad jeigu jau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga yra atsakingas už koronaviruso medicininę ar karantino pusę, tai ekonominiams reikalams irgi reikalingas ministro lygio žmogus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Dabar išeina taip, kad į ministrus netikęs žmogus, kuris gal ir geras yra, bus atsakingas už ekonominių dalykų visą reglamentavimą. Tai, manau, kad lygis yra per žemas. Vyriausybė, ieškodama kompensacijos L.Savickui, paskiria jį faktiškai ministro funkcijoms vykdyti. Nes, aš manau, kad ekonominių priemonių plano įgyvendinimas turi būti kuruojamas ministerijų, Vyriausybės, o ne kanceliarijos lygiu. Jeigu jis ir tampa vicekancleriu, vis tiek tai tampa kanceliarijos biurokratijos, o ne politiniame lygyje reguliuojamas dalykas. Tai, manau, yra nepakankamas lygmuo“, – pabrėžė Seimo EK narys.

Manau, kad lygis yra per žemas. Vyriausybė, ieškodama kompensacijos L.Savickui, paskiria jį faktiškai ministro funkcijoms vykdyti.

E.Gentvilas sakė nelabai tikįs, kad įgyvendinant valstybės pagalbos planą viskas vyks gerai ir sėkmingai.

Anot politiko, jau keturias savaites sakoma, kad pinigai tuoj pasieks verslą.

Jis priminė, kad Seimas bemat davė sutikimą, kad tam būtų skolinamasi 5,4 mlrd. eurų.

Tačiau dėl koronaviruso pandemijos nukentėjusio verslo ir žmonių šie pinigai esą vis dar nepasiekia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje

„Vadinasi, nėra politinės valios, viskas stringa biurokratinėse džiunglėse. Tas ir atima iš manęs tikėjimą, kad čia viskas bus labai gerai ir labai greitai. Kodėl aš turėčiau tikėti, jeigu keturias savaites viskas nevyko greitai ir gerai? Turiu didelių nuogąstavimų. Ir pati Vyriausybė su savo užsibiurokratinimu duoda pagrindą tokiems nuogąstavimams. O linkėjimai mano, kad nebesitęstų taip lėtai“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Vadinasi, nėra politinės valios, viskas stringa biurokratinėse džiunglėse. Tas ir atima iš manęs tikėjimą, kad čia viskas bus labai gerai ir labai greitai.

Jeigu paramos tempai negreitės, pasak jo, gresia dar didesnės problemos.

Seimo EK narys aiškino, kad dėl koronaviruso plitimo nukentėję žmonės nebeperka, nedidina ekonomikos apsukų. Todėl ji tik dar labiau stoja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje

„Jeigu šiandien mes skaičiuojame, kad arti 200 tūkst. žmonių su buvusiais ir naujais bedarbiais iškrenta iš ekonomikos žaidimo, faktiškai nebedalyvauja vartojime, tai, įsivaizduokime, kad tokia grandininė reakcija persiduoda prekybininkams, gamintojams ir ekonomika tik dar labiau stoja. Norint išjudinti ekonomiką, reikia didinti vartojimą. Jeigu jau leidome skolintis 5,4 mlrd. eurų, tai tie pinigai kaip galima greičiau turi būti įlieti į vartojimą, į ekonomikos ciklą“, – akcentavo E.Gentvilas.

Jeigu jau leidome skolintis 5,4 mlrd. eurų, tai tie pinigai kaip galima greičiau turi būti įlieti į vartojimą, į ekonomikos ciklą.

Mano, kad tinkamas

Seimo EK pirmininkas socialdarbietis Rimantas Sinkevičius sakė, kad su L.Savicku jam tiesiogiai dirbti neteko.

„O šiaip, pagal anketinius duomenis, išsilavinimą, užimamas pareigas ir kuruojamą sritį, manau, kad tai – tinkamas žmogus“, – teigė parlamentaras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius

Paklaustas, ar nekeistai atrodo, kad G.Nausėdai neįtikęs kaip galimas ekonomikos ir inovacijų ministras L.Savickas dabar de facto atliks šias pareigas, R.Sinkevičius pabrėžė tąsyk išsakytus prezidento argumentus.

„Ten nebuvo pasakyta, kad jis pagal savo kvalifikaciją neatitinka. Ten buvo išvardyti kiti faktoriai. Tokie, kaip galimas dalyvavimas rinkimuose ir panašiai. Plius, neužmirškime, kokioje situacijoje L.Savickas buvo siūlomas tapti ministru, kokie buvo santykiai tarp premjero, prezidento, kokia tada buvo situacija. Ta situacija, matyt, lėmė tai, kad L.Savickas netapo tuo ministru“, – svarstė socialdarbietis.

Ten nebuvo pasakyta, kad jis pagal savo kvalifikaciją neatitinka. Ten buvo išvardyti kiti faktoriai.

Įgyvendinant valstybės finansinės paramos verslui ir gyventojams, nukentėjusiems nuo koronaviruso sukeltos pandemijos, planą, R.Sinkevičiaus nuomone, svarbiausia yra laikas.

„Todėl, kad verslas be finansinių išteklių, be apyvartos, be leidimo dirbti ir be savalaikės pagalbos – šioje vietoje ir turiu mintyje laiką, negalės atsistoti ant kojų arba tas atsistojimas ant kojų bus labai ilgas“, – nurodė Seimo EK pirmininkas.

Akcentuodamas, kad pinigai turėtų būti kuo greičiau „įlieti“ į ekonomiką, R.Sinkevičius teigė, kad tada bus mažiau priešrinkiminių aistrų, piaro, kuris iš politikų yra geresnis, kas labiausiai stengiasi ir panašiai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje

Pasak jo, norėtųsi tikėti, kad mūsų institucijos pasirengusios kaip galima greičiau ir sklandžiau įgyvendinti pagalbos planą.

„Bet visada atsiras faktų arba parodymų, kad ne viskas ir ne visuose baruose yra taip sklandžiai. Kai kas su tuo susitaikys, sakydamas, kad tas neklysta, kas nieko nedaro. Kai kas priekaištaus, kad tai yra apsileidimas, biurokratizmas ir panašiai. Taigi, vertinimų bus visokių, nėra ko stebėtis. Bet svarbu, kad mes išlaikytumėme tempą ir tuos pažadus, kurie verslui bei žmonėms suteikti, ir tą padarytumėme kaip galima greičiau“, – kalbėjo R.Sinkevičius.

Visada atsiras faktų arba parodymų, kad ne viskas ir ne visuose baruose yra taip sklandžiai.

G.Nausėda „išbrokavo“

Ekonomikos ir inovacijų ministro kėdė liko tuščia, kai praėjusių metų pabaigoje eurokomisaro pareigas eiti pradėjo „valstietis“ Virginijus Sinkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda

Valdančioji koalicija sausį G.Nausėdai į šias pareigas siūlė paskirti S.Skvernelio patarėją ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais L.Savicką.

Tačiau prezidentas ministru jo nepaskyrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius