Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 04

Draudimas Kauno IX forto muziejaus teritorijoje vaikščioti su šunimis sukėlė gyventojų pasipiktinimą

Kauno IX forto muziejaus teritorija – ne pasivaikščiojimų su augintiniais vieta. Tokios pozicijos laikydamasi muziejaus administracija neseniai dar kartą priminė netoli forto įsikūrusiems Giraitės kaimo gyventojams ir kitiems lankytojams, jog jie kartu su savo šunimis nėra laukiami muziejaus teritorijoje. Apie tai įspėja neseniai pastatyti specialūs ženklai.
Šunis vedžioti draudžiantis ženklas
Šunis vedžioti draudžiantis ženklas Kauno IX forto muziejaus teritorijoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gyventojai tikina, jog toks muziejaus sprendimas neapgalvotas. Esą drausdami žmonėms čia lankytis su augintiniais muziejininkai parodo požiūrį, jog apskritai nenori lankytojų.

Atminimo vietoje būtina ramybė

Štai toks vaizdo filmukas neseniai buvo patalpintas Kauno IX forto muziejaus feisbuko puslapyje. Greta jo išsakyta ir oficiali muziejaus darbuotojų pozicija: „Muziejaus teritorija yra memorialinė vieta – prašome gerbti čia nužudytųjų atminimą. Muziejaus administracija draudžia vedžioti šunis muziejaus teritorijoje, tad prašoma atsižvelgti į rekomendacijas vedžioti šunis kitur. Draudimo nepaisymas užtraukia atsakomybę pagal LR administracinių nusižengimų kodeksą.“

Priminti draudimai sulaukė prieštaringų vertinimų. Vieni sveikino muziejininkus, dar kartą priminusius, kokia tai vieta ir kaip joje elgtis. Kiti, tarp kurių – nemažai greta IX forto esančio Giraitės kaimo gyvenančių žmonių, piktinosi, jog tokiu sprendimu muziejininkai elgiasi pernelyg konservatyviai.

„Labai konservatyvus apribojimas. Kaip bebūtų, manau, kad miestas turi būti gyvas, o ne apkarstytas tą ar aną draudžiančiais ženklais. Skatinimas elgtis santūriai, liūdnai yra labai stereotipiškas ir gana nelogiškas, ypač kai miestui plečiantis trūksta viešų laisvalaikio erdvių. Mano vaikai, būna, kapinėse patriukšmauja, pajuokauja, bet ar tai kam nors kenkia? Ar prosenelė, kuri niekada nebegrįš, nuo to jaučiasi blogiau? Ji niekaip nebesijaučia“, – savo nuomonę išsakė Darius.

„Gal dar spygliuota viela viską aptverkit. O jūsų minėtos Kauno miesto taisyklės tik rekomenduoja, bet ne draudžia vedžioti šunis miesto parkuose, skveruose ir panašiose vietose“, – po muziejaus feisbuko įrašu rašė Mindaugas.

„Nėra paslaptis, kad prie IX forto nuo seno įpratę rinktis visokie žmonės, tai reikia tiems, kurie pažeidžia viešąją tvarką (laipioja ant stogų, monumento, geria, šiukšlina, muziką garsiai leidžia mašinas pasistatę), policiją kviesti, bet ne baidyti normalius, civilizuotus žmones...

Kadangi rūpi tiek paveldo, tiek atminties integracija į visuomenę, tai labai liūdnas sprendimas. Nesuprantu, kokią nepagarbą gali išreikšti, pavyzdžiui, tėvai su mažais vaikais ir šuneliu, vaikščiojantys po teritoriją. Drauge tai ir proga pažinti ir sužinoti (gal net čia pat, pažiūrėjus telefone), kas čia vyko ir kodėl reikia pagarbos, rimties laikytis. Pagarba žmogui prasideda nuo pažinimo ir nuo pagarbos bet kokiai gyvybės formai“, – mintimis apie draudimus pasidalijo Sigita.

Muziejaus darbuotojai: „Ne draudžiame, bet prašome būti sąmoningais“

Kauno IX forto muziejaus direktorė Jūratė Zakaitė 15min sakė, jog statydami įspėjamuosius ženklus turėjo tik vieną tikslą – paskatinti lankytojus būti sąmoningais.

„Niekas nesako, kad negalima lankytis su augintiniais prieigose. Tačiau jeigu ateina prie paminklo ar antkapių ir čia, atsiprašant, šuo tuštinasi, nėra gerai. Mes neturime galimybės bausti, tačiau norisi tikėti, kad ženklai paskatins žmones susimąstyti. Tegul žino, kokia čia vieta“, – sakė J.Zakaitė.

Pasak jos, muziejaus teritorijoje šunis vedžiojančių žmonių netrūko ir anksčiau. Tačiau pastaruoju metu stipriai išaugo gyventojų greta muziejaus esančioje Giraitėje skaičius, o kartu su juo – ir IX forto prieigose bei pačioje muziejaus teritorijoje augintinius vedžiojančių žmonių kiekis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno IX forto direktorė Jūratė Zakaitė (k.)
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno IX forto direktorė Jūratė Zakaitė (k.)

„Visko būna – kai kurie vedžioja, kiti ir dresuoja šunis. Gėles šunys nutrypia. O juk tai – istorinė vieta. Viena žinomiausių pasaulyje žydų žudynes primenančių vietų. Tokie dalykai (šunų vedžiojimas muziejaus teritorijoje – aut. past.) neprisideda prie gero įvaizdžio. Jau turėjome istorijų apie fotosesijas, asmenukes prie paminklo, kurios sulaukė neigiamų atgarsių“, – kalbėjo J.Zakaitė.

Ne ką mažesnė problema šiltuoju metų laiku – ant IX forto monumento bei muziejaus stogo laipiojantys žmonės. „Jie kelia pavojų ir sau. Neduok Dieve nukris...“, – pastebėjo muziejaus direktorė.

Ji abejojo, ar priminimas apie muziejaus teritorijoje galiojančias taisykles sumažins lankytojų skaičių. Jų kasmet daugėja – pernai Kauno IX forto muziejų aplankė per 50 tūkst. žmonių. Daugiausia – moksleivių iš įvairių Lietuvos mokyklų, tačiau IX forto muziejus žinomas ir tarp užsieniečių.

„Daug problemų išspręstų tvora. Bet kas finansuos – muziejaus teritorija užima 54 ha“, – sakė J.Zakaitė, pridūrusi, jog naujųjų ženklų tikslas – ne uždrausti, bet įspėti ir priminti taisykles, kurių, gerbiant šioje vietoje nužudytų žmonių atminimą, derėtų laikytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius