Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 18

E.Gentvilas apie tai, ar koalicijoje su konservatoriais netrūksta oro ir dėl ko jam dirbant Seime gėda

Dar iki švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei paskelbiant apie įteiktą atsistatydinimo pareiškimą valdančiosios Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė pasitikintis ja ir kad ji, kaip Kauno miesto savivaldybės tarybos narė, nevogė pinigų. Esą šioje savivaldybėje sukurta tokia nekontroliuojama ir neatskaitinga pinigų naudojimo sistema, kad tarybos nariai tampa politiškai pažeidžiami. Nors, liberalo nuomone, J.Šiugždinienė neturėtų atsistatydinti, politikoje veikia ne tik formalios atsakomybės ar finansinės atskaitomybės, bet politinės reputacijos principai ir tai reikėtų įvertinti.

Apie tai, kad premjerei I.Šimonytei įteikė atsistatydinimo pareiškimą, J.Šiugždinienė, kuriai mestas šešėlis dėl galimai neskaidraus Kauno miesto savivaldybės lėšų panaudojimo, pranešė ketvirtadienio vakarą.

Kiek anksčiau dėl išmokų irgi Kauno miesto savivaldybėje naudojimo iš pareigų paskelbė besitraukiantis prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis.

Šalies vadovas patenkino jo prašymą.

E.Gentvilas neatmetė, kad P.Mačiulis pareigas galėjo palikti ir dėl to, kad G.Nausėdai būtų atrištos rankos atakuoti I.Šimonytę dėl J.Šiugždinienės.

„Tai koks ten vidinis pokalbis vyko, aš negaliu žinoti. Bet man atrodo, kad čia buvo ir prezidento noras, kad P.Mačiulio neliktų jo komandoje, nes, įsivaizduokite, kreiptųsi jis į premjerę: „Kodėl neatleidi J.Šiugždinienės?“ Premjerė sakytų: „O kodėl tu neatleidi P.Mačiulio?“

Dabar, štai, prezidentas įgauna tą galimybę sakyti I.Šimonytei: „Aš susitvarkiau su P.Mačiuliu. Kaip tu spręsi su J.Šiugždiniene?“ Gaila, tokie aukšto, super aukšto, aukščiausio lygmens tarpinstituciniai debatai vyksta dėl ko? Dėl vienoje savivaldybėje visiškai padarytos betvarkės“, – interviu laidai „15/15“ sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Apdergta J.Šiugždinienės reputacija

– Išmokų savivaldybių tarybų nariams skandalas vis giliau klampina švietimo, mokslo ir sporto ministrę konservatorę Jurgitą Šiugždinienę, daugiau kaip pusantrų metų dirbusią Kauno miesto savivaldybėje.

Paaiškėjo, kad ir keli kiti ministrai – kultūros ministras, jūsų partijai priklausantis Simonas Kairys bei finansų ministrė konservatorė Gintarė Skaistė, kurie taip pat dirbo toje pačioje savivaldybėje, irgi toms išmokoms panaudojo po keliasdešimt tūkstančių eurų.

Nemažos dalies, sakykime, ekspertų J.Šiugždinienės paaiškinimai neįtikina, jai skamba raginimai trauktis.

Tačiau konservatoriai, taip pat ir premjerė, kartoja, kad pasitiki ministre, viskas jiems gana aišku.

Kaip jūs – ar pasitikite šia ministre, lygiai kaip ir kitais ministrais? Ir kaip visą šitą situaciją matote?

– Aš pasitikiu šia ministre, kaip ministre.

Aš pasitikiu ja, kaip buvusia tarybos nare, kuri tikrai nevogė pinigų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Tačiau Kauno miesto savivaldybėje sukurta tokia neskaidri sistema, kur kiekvienas politikas, buvęs Kauno savivaldybės tarybos nariu ir ėmęs kažkiek išmokų, atsiduria toje neskaidrioje zonoje, kur tauta sako, visi jie vagys, ar ne?

Jie – ne vagys. Tiesiog sukurta tokia nekontroliuojama ir neatskaitinga pinigų naudojimo sistema, dėl kurios atsakinga yra Kauno savivaldybė, kad politikai tampa pažeidžiami.

Kaip vienas teisininkas pasakė: jeigu būtų pradėtas koks nors civilinis procesas išieškoti lėšas, tai į tą procesą atsakingąja šalimi turėtų būti įtraukta ir Kauno miesto savivaldybė, kuri nenustatė tvarkingų taisyklių. Ir politikai, kurie turėjo veikti netvarkingų taisyklių sąlygomis, jie tampa pažeidžiami – politiškai pažeidžiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius