Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 18

Išmokų sėmimu iššvaistytas pasitikėjimo kreditas: ką Seimas darys, kad pažabotų vietos politikus?

Visuomenininko Andriaus Tapino viešinama informacija ir keliami klausimai dėl savivaldybių tarybų narių gaunamų išmokų panaudojimo skaidrumo išjudino ir sprendimų paiešką. Seime laukiama susijusių institucijų siūlymų, ką keisti, kad abejonių, kaip vietos politikai naudoja valstybės pinigus, neliktų. Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) greičiausiai siūlys, kad tarybos nariams už pareigas būtų mokamas didesnis atlygis.
Jurgita Šiugždinienė, Gediminas Jaunius, Vaidas Bendaravičius ir Artūras Zuokas
Jurgita Šiugždinienė, Gediminas Jaunius, Vaidas Bendaravičius ir Artūras Zuokas / BNS nuotr.

Vietos savivaldos įstatymas numato, kad savivaldybių tarybų nariai turi teisę į atlyginimą už pareigų atlikimą ir su pareigų atlikimu susijusių išlaidų kompensavimą.

Kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos, viešosios informacijos rengėjų teikiamų paslaugų, tarybos nario ataskaitų gamybos ir platinimo bei kitoms reglamente numatytoms išlaidoms apmokėti, kiek jų nesuteikia ar tiesiogiai neapmoka savivaldybės administracija, kas mėnesį gali būti skiriama išmoka, už kurią atsiskaitoma ne rečiau kaip vieną kartą per 3 mėnesius.

„Šios išmokos dydis, atsiskaitymo tvarka ir tinkamomis pripažintinų išlaidų baigtinis sąrašas nustatomi reglamente“, – sakoma Vietos savivaldos įstatyme.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas

Dėl šios nuostatos laisvumo, kaip matyti iš pastarojo vyksmo aiškinantis tarybų narių išlaidas, kyla daugybė klausimų: nuo to, kam naudojami pinigai, kaip už juos atsiskaitoma, galiausiai, kodėl savivaldybėse taip skiriasi išmokų dydžiai.

Remiantis A.Tapino paviešintais duomenimis, teisėsauga yra pradėjusi tyrimus Vilniaus, Kauno ir Šiaulių miestų, Pagėgių, Šilutės, Neringos, Mažeikių, Tauragės, Kauno rajonų savivaldybėse.

Situaciją aiškinasi ir kaip keisti Vietos savivaldos įstatymą mąsto Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK).

Jo nariai mato kelias galimybes, kaip sutvarkyti dabar problemišką situaciją.

Už darbą turėtų būti atlyginta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius