-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 26 /15:14

G.Nausėda inicijuoja teisėjų korupcijos byloje įtariamo K.Gurino atleidimą

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį inicijavo teisėjų korupcijos byloje įtariamo Apeliacinio teismo teisėjo Konstantino Gurino atleidimą.
Konstantinas Gurinas
Konstantinas Gurinas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šalies vadovas paprašė Teisėjų tarybos patarti dėl K.Gurino atleidimo, jam savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą.

Be K.Gurino, korupcijos byloje iš viso įtariami septyni teisėjai – Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys ir Valdimaras Bavėjanas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Kauno administracinio teismo teisėjas Gintaras Čekanauskas ir Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Prezidentūra kol kas nekomentuoja, ar šalies vadovas inicijuos ir kitų įtariamų teisėjų atleidimą.

Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas BNS sakė, kad taryba susirinks vėliausiai per dvi savaites.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Valantinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Valantinas

Jis prezidento kreipimosi nevertino.

„Jokio vertinimo negali būti, tai būtų nesolidu iš mano pusės, nes tai turi būti tarybos sprendimas“, – teigė A.Valantinas.

Penktadienį BNS nepavyko susisiekti su K. Gurinu ar jo advokatu Arūnu Petrausku.

Seimo nariai šiuo metu renka parašus, kad galėtų pradėti apkaltos procesą K.Gurinui, V.Kažiui, V.Bavėjanui ir E.Laužikui, BNS patvirtino Vytautas Bakas. Tai jie daro susipažinę su teisėsaugos pateikta informacija apie įtarimus šiems teisėjams.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjus ir Lietuvos apeliacinis teismo teisėjus prezidentas atleidžia pritarus Seimui. Kitų grandžių teisėjus šalies vadovas gali atleisti savarankiškai.

Suprasti akimirksniu

  • Kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Apeliacinio teismo teisėjai (Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas), Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. 5 iš 8 teisėjų teismas leido suimti, 3 skirti švelnesni apribojimai
  • Tarp 33 sulaikytųjų yra ir 6 advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas (praktikuojantis Klaipėdoje) ir Gintaras Ruseckas.
  • Tyrimo duomenimis, korupcinis teisėjų ir advokatų voratinklis buvo sukurtas dėl suinteresuotiems asmenims palankių teismo sprendimų, teigiama, kad sutartų kyšių sumos galėjo siekti 400 tūkst. eurų.
  • Viena iš konkrečiai paminėtų nešvarių bylų susijusi su garsiojo Vijūnėlės dvaro istorija. STT kreipėsi į VRK dėl Druskininkų mero Ričardo Malinausko teisinės neliečiamybės panaikinimo, o tuomet pareiškė jam įtarimus. Tuo pat metu teismas leido suimti R.Malinausko patarėją A.Kadziauską.
  • Generalinis prokuroras sudarė 5 prokurorų grupę, vadovaujančią šiam plataus masto ikiteisminiam tyrimui, į kurį įtraukta bemaž 100 teisėsaugos pareigūnų.

Įtarimai byloje taip pat pateikti šešiems advokatams. Iš viso byloje įvairaus pobūdžio nusikaltimais įtariami 48 asmenys, nagrinėjama apie 110 galimų nusikalstamų veikų.

Teisėsauga įtaria, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, jų sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. eurų.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, sutartų kyšių suma gali siekti 400 tūkst. eurų.

Dalis įtariamųjų yra viešai paneigę savo kaltę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius